A fokhagyma sokféle hatása egészségünkre

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

– Hagyd, hogy az étel legyen a te orvosa, és az orvosa legyen a te ételed.Ezek a híres szavak az ősi görög orvos Hippokratész, gyakran nevezik a nyugati orvoslás apja.
Valójában a fokhagymát különféle egészségügyi állapotok kezelésére használta fel.
A modern tudomány a közelmúltban megerősítette számos ilyen jótékony hatását.
Íme 11 fokhagymás egészségügyi előny, amit az emberi kutatás megerősíti.

1. A fokhagymát erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz.

 

A fokhagyma erejét az allicin tartalma határozza meg, pl kapszulákban is. Pl. 100 mg körüli kapszula allicin tartalma, csak 4-5% allicint tartalmaz.
Ez szorosan kapcsolódik a hagymához, a gyöngyhagymához és a póréhagymához. A fokhagyma-izzó minden szegmensét szegfűnek nevezik. Körülbelül 10–20 szegfűszeg van egyetlen izzóban, adjon vagy vegyen be.
A fokhagyma a világ számos részén növekszik, és a főzés kedvelt összetevője erős szagának és ízének köszönhetően.
Azonban az ókori történelem során a fokhagyma fő felhasználása az egészség és a gyógyászati tulajdonságok volt.
Használatát sok nagy civilizáció jól dokumentálta, köztük az egyiptomiak, a babiloniak, a görögök, a rómaiak és a kínai.
A tudósok most már tudják, hogy az egészségre gyakorolt előnyök nagy részét a fokhagymás szegfűszeg apróra vágása, összetörése vagy rágása során keletkező kénvegyületek okozzák.
Talán ezek közül a leghíresebb az allicin.
Az allicin azonban olyan instabil vegyület, amelyet a friss fokhagyma, csak rövid időre vágott vagy zúzott állapotban jelenít meg.
Más, a fokhagyma egészségre gyakorolt hatását befolyásoló vegyületek közé tartozik a diallil-diszulfid és az s-allil-cisztein.
A fokhagymából származó kénvegyületek az emésztőrendszerből jutnak be a testbe, és az egész testen utaznak, ahol erős biológiai hatásai vannak.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagyma olyan növény a hagymás családban, amely megkülönböztető ízét és egészségét szolgálja.
Kénvegyületeket tartalmaz, amelyekről úgy vélik, hogy az egészségügyi előnyök egy részét hozza létre.

2. A fokhagyma nagyon tápláló, de nagyon kevés kalóriát tartalmaz
A kalória kalória, a fokhagyma hihetetlenül tápláló.
A (28 gramm) fokhagyma tartalmaz:
Mangán: az RDA 23% -a
B6-vitamin: az RDA 17% -a
C-vitamin: az RDA 15% -a
Szelén: az RDA 6% -a
Szál: 0,6 gramm
Megfelelő mennyiségű kalcium, réz, kálium, foszfor, vas és B1-vitamin
A fokhagyma nyomokban számos más tápanyagot is tartalmaz. Tény, hogy tartalmaz egy kicsit szinte mindent, amire szüksége van.
Ez 42 kalóriát, 1,8 gramm fehérjét és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagyma alacsony kalóriát és C-vitaminban, B6-vitaminban és mangánban gazdag. Ezenkívül számos más tápanyagot is tartalmaz.

3. Fokhagyma elleni küzdelem a betegség ellen, beleértve a közös hideget is

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

A fokhagymás kiegészítőkről ismert, hogy fokozzák az immunrendszer működését.
Az egyik nagy, 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a napi fokhagyma-kiegészítés 63% -kal csökkentette a megfázás számát a placebóhoz képest.
A hideg tünetek átlagos hossza 70% -kal is csökkent, a placebo-csoport 5 napjától a fokhagyma-csoportban csak 1,5 napig.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy a magas fokú idős fokhagyma kivonat (2,56 gramm naponta) 61% -kal csökkentette a hideg vagy az influenza betegségét.
Az egyik felülvizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy a bizonyítékok nem elégségesek, és több kutatásra van szükség.
Annak ellenére, hogy nincsenek erős bizonyítékok, a fokhagymának az étrendhez való hozzáadását érdemes megpróbálni, ha gyakran megfázik.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagymás kiegészítők segítenek megelőzni és csökkenteni az olyan gyakori betegségek súlyosságát, mint az influenza és a közönséges hideg.

4. A fokhagymában lévő aktív vegyületek csökkenthetik a vérnyomást
A szív- és érrendszeri betegségek, mint a szívrohamok és a stroke a világ legnagyobb gyilkosai.
A magas vérnyomás, vagy a magas vérnyomás a betegségek egyik legfontosabb hajtóereje.
Az emberi tanulmányok szerint a fokhagymás kiegészítők jelentős mértékben befolyásolják a magas vérnyomásban szenvedő emberek vérnyomását.
Az egyik vizsgálatban 600–1 500 mg fokhagyma kivonat ugyanolyan hatásos volt, mint az Atenolol gyógyszer a 24 hetes időszak alatt a vérnyomás csökkentésére.
A kiegészítő adagoknak meglehetősen magasnak kell lenniük a kívánt hatás eléréséhez.
A szükséges mennyiség körülbelül négy gerezd fokhagyma naponta.

ÖSSZEFOGLALÁS
A magas fokú vérnyomás (magas vérnyomás) esetén a fokhagyma nagy dózisai javítják a vérnyomást. Bizonyos esetekben a kiegészítők
ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a szokásos gyógyszerek.

5. Fokhagyma javítja a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fokhagyma csökkentheti a teljes és az LDL- koleszterint.
A magas koleszterinszintűeknél a fokhagymás kiegészítők mintegy 10–15% -kal csökkentik a teljes és / vagy LDL-koleszterint.
Az LDL (a “rossz”) és a HDL (“jó”) koleszterin kifejezetten a fokhagyma úgy tűnik, hogy csökkenti az LDL-t, de nincs hatással a HDL-re.
A magas trigliceridszint a szívbetegségek másik ismert kockázati tényezője, de úgy tűnik, hogy a fokhagymának nincs jelentős hatása a trigliceridszintekre.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagymás kiegészítők úgy tűnik, hogy csökkentik a teljes és az LDL-koleszterint, különösen azoknál, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek. A HDL-koleszterin és a trigliceridek nem tűnnek hatással.

6. Fokhagyma Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetik az Alzheimer-kór és a demencia megelőzését.
A szabad gyökök oxidatív károsodása hozzájárul az öregedési folyamathoz.
A fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekező mechanizmusait az oxidatív károsodás ellen.
Kimutatták, hogy a fokhagymás kiegészítők nagy dózisa növeli az antioxidáns enzimeket az emberekben, valamint jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt azoknál, akik magas vérnyomással rendelkeznek.
A koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, valamint az antioxidáns tulajdonságok együttes hatása csökkentheti a közös agybetegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a sejtkárosodást és az öregedést.
Ez csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát.

7. Fokhagyma segítheti a hosszabb élettartamot
A fokhagymának a hosszú élettartamra gyakorolt potenciális hatását alapvetően lehetetlen bizonyítani emberben.
De mivel a fontos kockázati tényezőkre, például a vérnyomásra gyakorolt kedvező hatások vannak, értelme, hogy a fokhagyma segíthet hosszabb ideig .
Fontos tényező, hogy a fertőző betegségek elleni küzdelem is fontos tényező, mivel ezek a halálok gyakori okai, különösen az idősek vagy a diszfunkcionális immunrendszerben szenvedők esetében.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagymának jótékony hatása van a krónikus betegségek gyakori okaira, ezért célszerű, hogy hosszabb ideig éljen.

8. A fokhagymás kiegészítőkkel javítható az atlétikai teljesítmény

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

11 legjobb fokhagyma egészségügyi előnyei

A fokhagyma az egyik legkorábbi “teljesítménynövelő” anyag volt.
Az ősi kultúrákban hagyományosan használták a fáradtság csökkentésére és a munkások munkaképességének növelésére.
A tanulmányai kimutatták, hogy a fokhagyma segít a testmozgásban, de nagyon kevés emberi tanulmány készült.
A szívbetegségben szenvedők, 6 hétig fokhagymaolajat fogyasztók 12% -kal csökkentették a pulzusszámot és a jobb edzési kapacitást.
A kilenc versenyképes kerékpárosról készült tanulmány azonban nem talált eredményt.
Más tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgás okozta fáradtság csökkenthető a fokhagymával.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagyma javíthatja a fizikai teljesítményt a laboratóriumi állatokban és a szívbetegségben szenvedőkben. Az egészséges emberek előnyei még nem meggyőzőek.

9. A fokhagyma étkezése segíthet a nehézfémek méregtelenítésében a szervezetben
Nagy mennyiségben a fokhagymában levő kénvegyületek bizonyítottan védik a nehézfém toxicitás által okozott szervkárosodást.
Az autó akkumulátorgyártó alkalmazottai négy hetes tanulmánya (túlzott ólom-kitettség) megállapította, hogy a fokhagyma 19% -kal csökkentette az ólomszintet a vérben. Ez csökkentette a toxicitás számos klinikai jeleit, beleértve a fejfájást és a vérnyomást.
A tünetek csökkentése érdekében naponta három adag fokhagymát is meghaladta a D-penicillamin hatóanyagot.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagymát kimutatták, hogy egy vizsgálatban jelentősen csökkenti az ólom toxicitást és a kapcsolódó tüneteket.

10. Fokhagyma javíthatja a csontok egészségét
Az emberi vizsgálatok nem mérik a fokhagyma hatását a csontveszteségre.
A rágcsáló vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a nőstényekben az ösztrogén növelésével minimalizálható a csontveszteség.
A menopauzális nők egyik vizsgálatában megállapították, hogy a száraz fokhagyma kivonat napi adagja (2 gramm nyers fokhagyma) jelentősen csökkentette az ösztrogénhiányt.
Ez arra utal, hogy ez a kiegészítő kedvező hatást gyakorolhat a nők egészségére.
Az olyan élelmiszerek, mint a fokhagyma és a hagyma, kedvező hatással lehetnek a szervezetre.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagymának úgy tűnik, hogy bizonyos előnyei vannak a csont egészségesére, növelve a nők ösztrogénszintjét, de több humán tanulmányra van szükség.

11. A fokhagyma könnyen beilleszthető az Ön étrendjébe, és teljesen ízletes
Az utolsó nem egészségügyi előny, de még mindig fontos.
A fokhagyma nagyon könnyű (és ízletes), hogy belefoglalja a jelenlegi étrendébe.
Kiegészíti a legtöbb sós ételeket, különösen a leveseket és a szószokat. A fokhagyma erős íze hozzáadhat plusz ízt ételekhez.
A fokhagyma többféle formában, egész szegfűszegből és sima pasztából, porokig és kiegészítőkig, mint a fokhagymás kivonat és a fokhagymaolaj.
Ne feledje azonban, hogy a fokhagymának van némi hátránya, mint például a rossz lehelet. Vannak olyan emberek is, akik allergiásak erre.
Ha vérzési rendellenessége van, vagy vérhígító gyógyszereket szed, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt növeli a fokhagymát.
A fokhagyma gyakori használata a friss fokhagyma szegfűszegének fokhagymás préseléssel történő préselése, majd extra szűz olívaolajjal és egy kis sóval való keverése. Ez egy egészséges és szuper kiegészítő ízesítőnek is.

ÖSSZEFOGLALÁS
A fokhagyma finom és könnyen hozzáadható az étrendhez. Sós ételek, levesek, szószok, öntetek és így tovább.
A fokhagymát évezredek óta gyógyhatásúnak tartották.
A tudomány mindezeket megerősítette.

healthline.com

error: Content is protected !!