SZERETETNÉM, HA SZERETNÉL, szeretném, ha szerethetnék, társkereső szeretet, társkereső szerelem,

Mindannyiunknak nagyon jóleső érzés azon felül, hogy tudjuk, hogy szeretnek, különösen örülünk, ha viszont szerethetünk, elismernek, tisztelnek minket, de szívesen fogadjuk, sőt elvárjuk, hogy szavakban is ez kifejeződést nyerjen. Hogyan tehetünk szert szeretetre?
Miért oly távol a szeretet, és főképpen miért távolodik, mintha elkerülne bennünket?

Mit szeretnénk jobban, ha szeretnének, vagy ha szeretnénk, szerethetnénk? Melyik jobb?
Fokozhatjuk e a szeretet élményünket?
Akkor érzek szeretetet, amikor egy szeretett személyt meglátok, vagy mellettem van. Tőle származik a szeretet élményem?
Szeretet bennünk van, vagy tanulni kell, mint bármi mást?
Gyerekek tudnak szeretni ösztönösen, vagy tanulják?
Szeretetet, amennyiben adunk, nekünk fogy, nincs vége?
Szeretet állandó adása nem okoz fáradtságot?
A szeretet energiát ad, vagy el von?
Miért nem tudunk úgy szeretni, ahogy erről tudomással bírunk? Ki, mi az oka?
Csak egy valakit szerethetünk, vagy több embert, vagy akár mindenkit?

 A kérdések sorakoznak, de szép lassan majd eljutunk a végére.
Egy alapvető dilemma előtt állunk: A szeretet élményét nem lehet leírni. Teljesen mindegy, hogy erről hányan írtak a világ minden táján és minden művészetben hányszor foglalkoztak vele. 
Evidensként felvetődik a kérdés, ha lehetetlen leírni, akkor egyáltalán minek erről beszélni, írni?
Jó kérdés.
Annak ellenére, hogy a lehetetlenről írok – többek között most én is – biztosan már megélted élmény szinten, ez esetben viszont jó útmutatóul szolgálhat, sokat segíthet életedben, mert tudatosít olyan dolgokat, amik fölött netán átsiklottál, vagy éppen megerősít.
Ha már azt megtudtad, hogy a szeretetet nem a könyvekből fogod igazán megtanulni, hanem a valóságos életben fogod egyetlen átéléssel tisztábban látni, mint ahogy valaha az összes könyv, magazin, tájékoztatók, vagy életművész, ezt megtudná értetni veled. A szeretet élményét, legfeljebb valamiféle írói kép hasonlatosságával, lehet elképzeltetni, hogy milyen is lehet, miről is van szó. Bár másról sem szól a világon az emberi kommunikáció, mint a szeretet, – minden művészet, zene, írók, költök, a világon mindenütt erről zengenek, Jézus az egész igéjét  erre alapította, mint legfontosabb emberi élmény, mégis oly kevesen vagyunk, akik igazán megtudjuk élni, és csak nagyon ritkán. Mindenki ezt akarja, ezt keresi, kutatja, és senki nem találja, nem leli sehol. Úgy tűnik,  mintha el lenne rejtve szemünk elöl, pedig közelebb van, mint azt gondolnád. 

Az emberiséget a szeretetet, a szeretet szempontjából csoportosítanánk, három részre lehetne osztani:
1., Egyik része szeretné, ha szeretnék.
2., Másik része szeretné, ha tudna szeretni.
3., Harmadik része előző kettő mindegyikét szeretné.


SZERETET nem, NEM FÜGGŐ
A szeretet sokszor nagyon félre értelmezik, ha kizárólag ellentétes nemhez kapcsolják. Ebben az esetben a szerelemmel keverik össze, ami valóban nemi identitástól függ.

AZONOS HIÁNY ÉRZETSZERETETNÉM, HA SZERETNÉL, szeretném, ha szerethetnék, társkereső szeretet, társkereső szerelem,
Ha Te bármelyik csoportba tartozol is, egyben azonosak vagytok a csoportosítástól függetlenül, nevezetesen, hogy a legfontosabb hiányzik belőletek a két ember közötti kölcsönös meghitt szeretet. A csoportosítás független a nemi hova tartozástól, ugyanaz a problémája mind két nemnek. Nem találnak egymásra.

AZONOS A CÉL
Azonos a célja mindegyik csoportnak: A szeretet hiányának megszüntetése. A cél elérése érdekében, viszont mind két nemnek megvannak a sajátos eszközei, hogy a célját elérje, a hiányt megszüntesse. Az egy másik kérdés, hogy valóban jó e az elképzelés a szeretet egészéről, vagy teljesen, vagy részben tévúton vannak.

SZERETNÉM, HA SZERETNÉL
Az emberek egyik része mindennapi életében, úgy gondolkodik a szeretetről, ha szebb, erősebb, gazdagabb, okosabb, vagy a szeretet egyéb a mindenkori társadalmi értékrend szerinti trendeknek eleget tesz, annál jobban fogják szeretni. Mindenki szeretné, ha szeretetre méltóvá válna mások szemében, nem is beszélve arról a személyről, akinél Ő is különösen  meg akarna felelni, el akarná nyerni a tetszését. Ez az igény különösen az ellentétes nemeknél fordul elő.

SZERETNÉM, HA SZERETHETNÉK
Az emberek másik része ellenkező problémától szenved, bár őt szeretik, Ő még sem tud igazán szeretni senkit azok közül. Úgy érzi peches, hogy pont Ő nem találja az igazit pedig mennyit keresi, akit szerethetne.

SZERETNÉM, HA SZERETNÉNEK ÉS SZERETHETNÉK
Az emberek harmadik része, úgy érzi, se nem szeretik, se nem tud szeretni. Sajnos ezek az emberek talán a legsúlyosabb problémával küszködnek. Nekik lenne a legsürgősebb segítségre szükségük.

J.Dzs.Schwarcz

Legközelebb mielőtt bármit is válaszolnék a feltett kérdésekre, kijelentem már előre, bármi legyen a válasz,  és bármennyire is értesz, vagy sem egyet velem a szeretetről, legfeljebb lexikális tudásod növekszik meg, de semmivel sem leszel közelebb a szeretet élményéhez. A szeretet egy isteni élmény önmagunk és embertársaink között. Ezt nem lehet leírni, legfeljebb csak róla írni és megtapasztalni.

error: Content is protected !!