zsírbevitel_érelmeszesedésA zsírokkal kapcsolatosan sok egymásnak ellentétes állítás látott napvilágot így sokszor nem tudjuk mitévők legyünk, kinek higgyünk. Biztos vagyok abban, hogy a zsírok közel nem olyan károsak az életünkre mintegy kiadós veszekedés, harag, irigység, bánkódás…..
Két esszenciális zsírsavból 20 különböző zsírsavat kell előállítani.
1: omega 3 linolénsav csoportja: alfa-linolénsav           LNA
eikozapentenonsav    EPA
docozahexanonsav    DHA
2: omega 6 linolsav  csoportja: gammalinbolénsav  GLA, a másik kettő most nem fontos.
3: Omega 9-es nem esszenciális., de fontos. Van olíva olajban, földimogyoró, avokádó és szezámmag olajokban.

Az Omega 3 és Omega 6-t egyensúlyba kell tartani, ellenkezőleg problémák keletkeznek.
Sokszorta több az Omega 6 fölvétel, aminek csak duplájának kellene lenni az omega 3-hoz képest //2-3%/1-1,5%//.
Az Omega 3 csökkenti a triglicerideket,, LDL koleszterint, hátráltatják az ütőeres plakk képződést. Vérrög kialakulását, magas vérnyomást, szélütést, elejét veszik a szívritmus zavar okozta hirtelen halálozásnak. Heti kétszeri halfogyasztás 25% csökkent minden okra visszavezethető halálozást a heti egyszeri is rendkívül jó.  Sokféle daganat megelőzésre is kiváló az Omega 3. Jó a reumára, lupusz, szklerózis multiplex, szkleroderma, Chron betegség, vastagbélgyulladás, más gyulladásos bélbetegségekre, csontritkulás megelőzésére a prosztagladin gátlásával. Javítja az IGF aktivitását, ez segít az oszteoporózisban. Kedélybetegségekre, depire halzsír jó, olíva olaj nem.
Található: makréla, lazac, tőkehal, szardínia, hering. Heti két alkalom már jó. Heti 150 gr dió, mogyoró is jó. A mogyoróvaj már nem jó a feld. Miatt.

Omega-6 zsírsavak gammalinol savvá /GLA/ alakulnak át, ami szükséges a szervezet degeneratív prosztagladin-EI előállításához. Idősebb korban ebből is kevesebbet állítunk elő, másrészt a cukrok, és az olajok elnyomják és létrejön a GLA hiány.
A problémát ligetszépe olajjal, és borágó és fekete ribizli olajjal lehet kezelni.
300mg/nap 3 hónapig a PMS tünetek mint ingerlékenység, görcsök, emlőérzékenység megszűnik jó eséllyel. Ízületi gyulladásra is igen hatékony az artritissel járó ízületi duzzanatot csökkenti, reggeli merevséget, fájdalmat. Cukor és koleszterin probléma miatti idegbántalmakra is bevált.

Fogyasszunk tojást napi kettőt, halat, sötétzöld levelüket.
ALA, EPA, DHA, omega-3, GLA, zsírsavakból egyaránt 400-600 mg fogyasztani.
Az E vitamin és a szelén tartóztatja fel a zsírsavakkal együtt járó oxidációt. Ezért plusz szedni kell melléjük.
Az OLÍVA olaj kiváló a magas hőmérsékletű sütéshez is /omega-9 forrásban gazdag/. Lenmagolaj saláta öntetekre, de ezt nem lehet hevíteni az oxidáció miatt.
HIDEGEN sajtolt FINOMÍTATLAN olajat vegyünk bio boltokban. A sertés zsír is jó a pálma olaj szintén.
Kerülni: finomított cukrok, transzzsírok.

Transzzsírok túl hevítéssel részlegesen hidrogénezett, olajok, amikben minimális a tápérték pl. margarin és minden így készült olaj. Sok rágcsálni való másból sem áll.

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!