nikotin káros cigizés, dohányzás leszokás a cigiről, leszokás a dohányzásról pirulával, leszokás dohányzásról,

dohányzás leszokás a cigiről, leszokás a dohányzásról pirulával tapasszal

dohányzás leszokás számos lehetősége

Tapasz vagy rágógumi? Mikor melyiket javasoljuk? Mind a kétféle készítmény eredményesen alkalmazható a nikotinmegvonási tünetek kiküszöbölésére. A tapasz előnye, hogy naponta egyszer kell felhelyezni, egész nap nem kell vele foglalkozni és 24 órán keresztül viszonylag egyenletes nikotin vérszintet biztosít. A rágógumi előnye, hogy a rágyújtással járó manuális-orális ingereket helyettesítheti. A rágógumit leggyakrabban fiataloknak , nem túl erős dohányosoknak ajánljuk. Sokszor naponta 4-5 darab rágógumi elegendőnek bizonyul, így mérsékelhetjük a bevitt nikotin mennyiségét. Egy másik alkalmazási terület a nagyon erős dohányosok (napi 40 vagy még több cigaretta), akiken esetleg a 30-as tapasz sem csökkenti eléggé a nikotinmegvonási tüneteket. Ilyenkor egy-egy rágógumival “rásegítve” elérhetjük célunkat.

ÚJABB FÜGGŐSÉG ESÉLYE NÉLKÜL OLVASSA EZT>>>

Nikotinos tapasz  dohányzás leszokás elősegítésére. (Nicotinell TTS 10, 20, 30 illetve NiquitinCQ 1, 2, 3)

Csomagolás: 7 darab tapasz (egy heti adag) dobozonként. A Micotinell TTS elnevezésében lévő számjegy a tapasz felületének nagyságát jelöli cm2 -ben. A 30- as tapasz ból 21 mg, a 20-asból 14, a 10-esből 7 mg nikotin szívódik fel a bőrön keresztül 24 óra alatt. Ugyanezt a NiquitinCQ esetében az 1, 2, és a 3 jelöli. A 30- ast illetve az 1-est, akkor alkalmazzuk, ha a napi cigarettaszám 20 fölött van. Ilyenkor négy hétig 30-as (1-es), négy hétig 20-as (2-es) majd négy hétig 10-es (3-as) tapasz javasolt. Napi 20 vagy ennél kevesebb cigaretta esetén 20-as (2-es) tapasszal kezdjük a kezelést és hat-nyolc hét után térünk át 10-es (3-as) tapaszra. A tapasz alkalmazását reggel célszerű kezdeni: sima, száraz, nem zsíros és nem szőrös bőrfelületre kell felhelyezni (pl. a felkarra). Felhelyezéskor kb. 10 mp-ig tenyérrel erősen a bőrre kell nyomni, így a tapasz “vízálló” lesz: lehet vele fürödni, zuhanyozni, akár úszni is. Nagy melegben előfordul, hogy a verejték “leemeli” a tapaszt a bőrről, ilyenkor ragtapaszcsíkkal lehet rögzíteni. A tapaszt 24 óránként kell újra cserélni, a helyét lehetőleg váltogatni kell, hogy kevésbé ingerelje a bőrt.

Nikotinos rágógumi  dohányzás leszokás elősegítésére. (Nicotinell, Nicorette)

Csomagolás: Nicotinell 12 vagy 48 darab, Nicorette 105 darab dobozonként. A nikotinos rágógumi mentolos és gyümölcsös ízesítéssel is kapható (enélkül elég furcsa az íze), darabja 2 mg nikotint tartalmaz. Alkalmazási javaslat: akkor kell elkezdeni rágni, ha a páciens úgy érzi, hogy rá kellene gyújtania. (Praktikus tanács: tartsa ott, ahol előzőleg a cigarettát szokta). Nagyon lassan kell rágni! Két harapás után 3-4 percre tegye félre a “pofazacskójába”, majd ismét harapjon rá kettőt, megint tegye félre – ezt a rágási módon folytassa 30-45 percig: ennyi idő alatt szabadul ki a nikotin a rágógumiból. (Folyamatos rágás esetén kellemetlen tünetek jelentkeznek: csípi a nyelvet, a száj nyálkahártyáját, kaparja a torkot, nyelőcső-gyomorégést, hányingert okoz. Ha ilyet tapasztal, kb. 10 percre szakítsa meg a rágógumi rágását). Az átlagos igény napi 6-8 darab, napi 10-nél többet lehetőleg ne használjon el a páciens. Hat hét után tudatosan kezdje el csökkenteni a napi rágógumi-mennyiséget (ez rendszerint már hamarabb spontán megtörténik) és három hónap elteltével hagyja abba.
ÚJABB FÜGGŐSÉG ESÉLYE NÉLKÜL OLVASSA EZT>>>

Bupropion 150 mg retard tabletta dohányzás leszokás elősegítésére.

A bupropiont Észak-Amerikában eredetileg antidepresszánsként alkalmazták és ennek során tapasztalták, hogy csökkenti a rágyújtási kényszert, mérsékli a nikotinmegvonási tüneteket, megkönnyíti a cigaretta elhagyását. Alkalmazásának – 7 – 7 javasolt időtartama 7 – 9 hét. A kezdő adag napi 150 mg három napon keresztül, majd napi 2 x 150 mg (reggel és este), két bevétel között legalább 8 órának kell eltelnie. A dohányzást a második héten célszerű abbahagyni. Szükség esetén a bupropion és a nikotinpótlás együtt is alkalmazható. (Magyarországon bupropion hatóanyag-tartalmú gyógyszer csak depresszió indikációval van törzskönyvezve.)

Mellékhatások
Nikotinos tapasz: bőrpír, viszketés, urticaria, alvászavar (ilyen esetben célszerű a tapaszt este lefekvéskor levenni). Nikotinos rágógumi: égő-csípő érzés a nyelven, szájban, garatban, nyelőcső-, gyomorégés, hányinger, csuklás. Mindkét készítmény esetében: szívdobogás, szédülés, extrasystole. Bupropion: fejfájás, szájszárazság, émelygés, álmatlanság, szédülés, bizonytalanságérzés, a görcskészség fokozódása (ez utóbbi dózisfüggő, ezért a javasolt napi adagot nem szabad túllépni és a két tabletta bevétele között a 8 órás intervallumot be kell tartani). Az alvászavar megelőzhető, ha a napi második tablettát nem későn veszi be a páciens.

Ellenjavallatok
Nikotinos készítmények: gyomorfekély, 3 hónapnál frissebb szívinfarktus, instabil angina pectoris, klinikailag releváns szívritmuszavar, terhesség, szoptatás. A tapasz nem alkalmazható szisztémás bőrbetegség, a rágógumi kivehető fogpótlás esetén.

Bupropion: a kórelőzményben görcsökkel járó betegség (pl. epilepsia), korábbi koponyasérülés, fokozott görcskészség, agydaganat, bulimia, anorexia nervosa, oralis vagy injekciós kezelésre szoruló diabetes mellitus. Nem alkalmazható MAO gátló gyógyszerrel együtt – a bupropion a MAO gátló elhagyása után legkorábban 14 nap elteltével adható. Csak orvosi ellenőrzés, javaslat mellett alkalmazható. Ez a cikk csak tájékoztató a különféle lehetőségek közül.
MELLÉKHATÁS ESÉLYE NÉLKÜL OLVASSA EZT>>>

A saját véleményem, hogy káros szokásról, káros módszert alkalmazzak különösen, ha van más alternatíva nem ésszerű.

error: Content is protected !!