Omega együttes, Omega koncert, megasztárok

Omega együttes az elmúlt négy évtized alatt lelkes fiatalok beatzenekarából az ország egyik legismertebb, itthon és külföldön is nagy sikereket elért zenekarává nőtte ki magát. A történet akkor kezdődött, amikor a József Attila és a Petőfi Sándor Gimnázium két osztályzenekara 1959-ben egyesült. A két osztályban ekkor már ott vannak az együttes mai napig meghatározó kulcsfigurái (Benkő László, Kóbor János), de ekkor még az egész nem több, mint örömzenélés, ami az egész világon végigsöprő rock and roll láz hatása. A zenekar első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Budapesti Műszaki Egyetem kollégiumában. Eddig nem adtak maguknak nevet, most tudták meg (a szervezőktől) vagyis, az ismeretlen fellépők saját maguk lesznek.

 

A nevüket (állítólag) ők maguk is a fellépést hirdető plakátról tudták meg, és bár nem tetszett nekik, nem változtatták meg.

A legenda szerint azt , hogy az együttesben ki milyen hangszeren játszik, sorshúzással döntötték el. 1962 és 1967 között klubokban játszanak, ezt a korszakot hívták későbbiekben “boldog amatőr korszaknak”. Ekkor még csupán másodvonalbeli beategyüttesként tartja őket nyilván a szakma és a közönség. Ez a pár év azonban nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy zenei tudásukat fejlesszék,összeszokjanak.1962 végén még alulmaradnak a Bergendy-el szemben egy belvárosi klubban való állandó fellépés lehetőségéért folytatott versenyben, és 1963-tól külvárosi klubokban játszanak. Ebben az évben az addig velük fellépő Koncz Zsuzsa az Illés zenekarhoz csatlakozik. 1963-64-ben folyamatos tagcserék veszik kezdetüket: Presser ekkor még csak külsős szerzőként van jelen, a későbbiekben azonban taggá válik és meghatározó szerepe lesz az együttes zenei arculatának kialakításában.


Omega együttes – Gyöngyhajú lány


Omega együttes, Omega koncert, Omega zenék,, Omega megasztárok életrajza

Omega együttes, Omega koncert, zenék,, Omega életrajza

Kialakul az első nagy felállás:

Benkő László “Laci” – furulya, trombita, ének 
Kóbor János “Mecky” – ének, ritmusgitár 
Laux József “Blöró” – dob 
Mihály Tamás “Misi” – basszugitár 
Molnár György “Elefánt” – szólógitár 
Presser Gábor “Pici” – zongora, ének

 

 

Az 1967-es Táncdalfesztiválon Zalatnay Saroltát kísérik (Nem várok holnapig), és előadói díjat nyernek. Ebben az évben jelennek meg első magyar nyelvű kislemezeik (Nem új a nap alatt semmi/Nem szeretlek, Megbántottál/Nem vagy szép, stb.), állandó szövegírójuk Laux első felesége, Adamis Anna, de ír nekik néhány szöveget S. Nagy István, Payer András és Verebes István is. Még ebben az évben óriási külföldi lehetőséget kapnak:

A Budapesten koncertező Spencer Davis Group menedzsere egy kéthetes angliai turnéra hívja a zenekart. A turnét a következő évben le is játsszák, és a Decca lemezcég váratlan ajánlatát kihasználva felveszik első, angol nyelvű nagylemezüket “Omega-Red Star” címmel.
(A lemez kis példányszáma miatt ma már rendkívüli ritkaságnak számít. Érdekessége, hogy az egyetemi vizsgái miatt hazatérni kényszerülő Kóbor János helyett Benkő, Presser és Mihály énekli a dalokat.).

Hazatérésük után a hanglemezgyárban is zöld utat kapnak első magyar nyelvű nagylemezük elkészítéséhez.
A lemez “Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek” címmel jelenik meg 1968 karácsonyán. A lemez kitűnő ötvözete a beat- rock- és folk zenének, Presser jól hangszerelt számai, valamint Adamis Anna és S. Nagy István szövegei telitalálatnak bizonyulnak. A következő évben nekiállnak második lemezanyaguk elkészítésének és készülnek a második, nagyszabású angliai turnéra.


Omega együttes – Napot hoztam csillagot


A “10.000 lépés” a magyar rockzene egyik meghatározó albumává válik, olyan számokkal, mint a “Petróleumlámpa” és a “Gyöngyhajú lány”. A lemez hat dala elkészül angol nyelvű szövegekkel is, ekkor azonban a kulturális vezetés váratlan döntése megakadályozza a külföldi utat, az Omega helyett. az Illés utazhatott Angliába. A zenekar a következő évben azonban két ragos külföldi díjat is kap: A tókiói Yamaha fesztiválon a “Gyöngyhajú lány” különdíjat, a Palma de Mallorca-i Barbarella fesztiválon pedig az “Olyan szépen mosolygott” című dal harmadik díjat kap. Ez utóbbi fesztiválon ismét nagyszerű lemezfelvételi ajánlatot kapnak, ám ekkor az Interkoncert rendeli őket haza egy ORI-turné /Országos Rendező Iroda/ miatt. A csapatban egyre nagyobb a feszültség, amely következő, 1970-ben megjelent “Éjszakai országút” című nagylemezükön már érezteti hatását. A lemez egyfajta távolodás a beattől a progresszív rockzene irányába.

1971 tavaszán Presser, Laux és Adamis távozik a zenekarból, majd Barta Tamással (ex-Hungária) és Frenreisz Károllyal (ex-Metro) megalakítják a Locomotiv GT-t, amely később az Omega legfőbb “riválisává” válik a 70-es években.1971-1987
A zenekart a szakma és a közönség is temetni kezdi, a megmaradt négy tag azonban úgy dönt, tovább folytatják. Leigazolják az átalakuló Neoton dobosát Debreczeni Ferencet, aki remek választásnak bizonyul.


Omega együttes – Gammapolis


Omega Együttes öttaggal, ínnétől kezdve változatlan összetétellel
folytatja a zenélést az elkövetkezendő évtizedekben.

Benkő László “Laci” – billentyűs hangszerek 
Debreczeni Ferenc “Ciki” – dob 
Kóbor János “Mecky” – ének
Mihály Tamás “Misi” – basszugitár 
Molnár György “Elefánt” – szólógitár
Az új felállású csapat dolgozni kezd, és két kislemez után egy új nagylemeznyi anyaggal jelentkezik a lemezgyár vezetőségénél, ahol Erdős Péter mondvacsinált okokkal visszadobja az anyagot (A hivatalos indoklás szerint a “Szex-apó” és a “200 évvel az utolsó háború után” című dalok szövegük miatt nem adhatók ki). Az együttes ezek után turnéra indul, ahol rögzítik a koncertek anyagát és a következő évben, 1972 tavaszán megjelenik az új anyag “Élő Omega” címmel. A lemez különlegessége, hogy az akkor (állítólag) fennálló papírhiány miatt a borítója szitázott alufóliából készült. A lemez dalai már a hard-rock jegyében születtek: lendületes és lírai rockdalok váltják egymást. A szövegeket Sülyi Péter jegyzi. A zenekar egyre több nyugat-európai felkérést kap, és 1973-től exkluzív szerződést kapnak a nyugatnémet Bellaphon cégnél.


Omega együttes – Hajnali óceán

Ettől kezdve gyakorlatilag Németország és Magyarország között  “ingázva” folytatják pályafutásukat.


Külföldi lemezeik iránt eleinte nem mutatkozik nagy érdeklődés, a későbbiekben azonban több százezres eladásokat produkálnak. Itthon elkészítik az ötödik nagylemezüket “Omega 5” címmel, amelyek B oldalára a Magyar Állami Hangversenyzenekar közreműködésével egy húsz perces szimfonikus-rock szvitet komponálnak.
Következő lemezük a “Nem tudom a neved” a hard-rock korszak csúcsa, dallamos mégis kemény rock zene, mély, tartalmas szövegekkel. Első négy kinti lemezük (Omega, 200 years after the last war, Omega III, Hall of floaters in the sky) is a hard-rock korszak három itthoni nagylemezének számaiból készül el, azonban a fejlettebb technikai körülmények hatása más hangzású zenei anyagot eredményez.
A zenekar a brit piacot leszámítva meghódítja Európát, itthon és külföldön is számos koncertet, turnét adnak.

1976-ban ismét stílust váltanak. “Időrabló/Time Robber” című lemezük már a space-rock jegyében készül és az album világszerte hatalmas sikert arat. A lemez magyar és külföldi kiadásai több mint egymillió példányban keltek el.

A lemez romantikus-űrbéli témájú, szintetizátor- és gitárszólókban gazdag hangzását kitűnően kiegészítik az ezidőtájt alkalmazni kezdett, nyugaton is újdonságszámba menő látványelemek (pirotechnika, lézerek) és az egységes színpadi kosztümok (ld. pl. a “Csillagok útján” című lemez borítóját). A Kisstadionban minden évben nagyszabású koncertet adnak (1978-ban itt veszik át a “Time Robber” című albumért a Bellaphon aranylemezét a Németországban eladott 250.000(!) példány után), a lemez anyagával pedig folyamatosan turnéznak itthon és Európa-szerte. A következő nagylemez a “Csillagok útján/Skyrover” space-rock triólógia csúcspontja. A zenekar váltani szeretne, be szeretnének törni az angol piacokra is, azonban a Bellaphon szerződést hosszabbít és a Magyar Hanglemezgyár sem támogatja a zenekar kiugrási terveit. Elkészül a triológia utolsó része “Gammapolis” címmel, ami itthon óriási siker, azonban Németországban már nem igazán fut be (valószínűleg a reklám- és a koncertek hiánya miatt).

A zenekar 1980-ban a Warnerhez szerződik két lemezre, majd az angliai-amerikai piacok meghódítása kudarcot vall. Itthon 1981-ben megjelenik a lemez magyar változata “Az arc” címmel, amely hangzásában és szövegeiben teljesen megújul a korábbi lemezekhez képest.


Omega együttes – Nem tudom a neved


 1982-ben a zenekar hat koncerttel ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját,

a koncertekről Jancsó Miklós és Hernádi Gyula filmet forgat “Omega, omega, omega” címmel.
A koncertsorozat egyúttal lemezbemutató is, hiszen ebben az évben készül el az “Omega XI.” nagylemez. A dalok élőben jól szólnak, a lemezen azonban a dobgépes, alapokra helyezett, sokszor szürrealisztikus dalok távol állnak az Omega korábbi hangzásvilágától, emiatt a közönség nem is fogadja túl jól a lemezt. A koncert anyagából készült film és nagylemez (“Jubileumi koncertek”) azonban nagy siker.

A zenekar tagjai, élve a megváltozott gazdasági viszonyokkal, (elsőként az országban) gazdasági munkaközösséget alakítanak a koncertek technikai hátterének (hangosítás, látványtechnika, stúdió) támogatására.

Benkő László és Mihály Tamás kiadja első szólólemezét (“Lexikon” illetve “Szintetizátor-varázs” címmel). 1983-tól Nyugat-Európában és itthon is egyre kevesebbet turnéznak, fokozatosan csökken a zenekar aktivitása.
Ez időtájt a legnagyobb koncertet 1984-ben a Városligetben adják, ahol már felcsendül néhány új dal is a készülőben lévő következő albumról.
1986-ban elkészül tizenkettedik nagylemezük “A Föld árnyékos oldalán” címmel. A lemez, igazodva a külföldi irányzatokhoz, jól ötvözi a klasszikus rockzenei elemeket a legújabb technikai újdonságokkal (dobgépek, computereffektek). 1987-ben a zenekar két nagyszabású koncertet ad a Kisstadionban, ahol fellépnek a régi tagok is (Presser, Laux). Még ebben az évben megjelenik a “Babylon” című lemez, amely az előző album stílusát folytatja, azonban a nem megfelelő reklám és a rossz időzítés miatt nem fogy túl nagy példányszámban.

Omega együttes az átmeneti évek (1987-94)
A zenekar ezután egy időre felfüggeszti működését, a tagok az üzleti éleben próbálnak szerencsét. Molnár György 1989-ben kiadja első szólólemezét (“Megszakadt kapcsolat”), Benkő László pedig 1990-ben újabb szólóalbummal jelentkezik “Ikarosz” címmel. Még ebben az évben szóba kerül egy Illés-Metro-Omega koncert ötlete, végül azonban végül csak az Illés ad koncertet a Népstadionban. 1991-ben ismét újabb Benkő-album jelenik meg “Omegamix” címmel, amelyen a többi tag (Debreczeni, Kóbor, Mihály) közerműködésével két instrumentális egyveleg hallható a zenekar legnagyobb slágereiből. 1992-ben megkezdődik a sorlemezek CD-kiadása és folyamatosan készitik elő a zenekar visszatérését.

Omega együttes 1994-napjainkig 
1994 januárjában megkezdődik a visszatérés előkészítése. Áprilisban az együttes sajtótájékoztatón jelenti be: szeptemberben nagyszabású koncertet adnak a Népstadionban, valamint felvetődik egy új stúdióalbum készítésének ötlete is.
A nyár folyamán rengeteg nyilvános eseményen vesznek részt (bekerülnek a Csillagok falára, részt vesznek az új Opel Omega reklámkampányában, stb.). Augusztusban a Magyar Televízió kétórás dokumentumfilmet készít az velük az “Omega története” címmel.
Két héttel a nagy buli előtt, augusztus 19-én “bejátszókoncertet” tartanak Siófokon, amely a zuhogó eső ellenére óriási siker.

Szeptember harmadikán este hatalmas felhőszakadás zúdul Budapestre, a zenekar azonban dacolva a természeti elemekkel, fantasztikus hangulatú, teltházas koncertet ad.
A közel 2 és fél órás koncertre elsősorban a 60-as és 80-as évek slágereiből állt össze a műsor.
Az együttes új taggal bővül, Szekeres Tamás Molnár Györgyöt segíti a gitároknál.
A koncerten fellép a régi tagok közül Presser Gábor és Somló Tamás, valamint a Scorpions együttesből
Klaus Meine és Rudolf Schenker. Alig egy hónap múlva, október 12-én Pécsett koncertezik az együttes, a Konzum áruház tetején játszott koncertre kb. 40.000 émber kíváncsi.

Ezután stúdióba vonulnak és 1995 április 11-én megjelenik a tizennegyedik album “Trans and Dance” címmel, melynek elkészítésében zenészként és szerzőként is részt vesz a régi társ, Presser Gábor. A lemezen kitűnő dalok halhatóak, melyekben jól ötvöződik a korábbi romantikus hangzás és a tartalmas szövegek.
Az album már két héttel a megjelenés előtt aranylemez (ami 1995-ben még 50.000 eladott példányt jelentett!). Az anyag novemberre elkészül angol nyelven is (“Transcendent” címmel) és rendkívül kedvező fogadtatásra talál Nyugat-Európában. Érdekessége, hogy a dalokat Kóbor János egy holland énekessel, Edwin Balogghal énekli. Még ebben az évben megjelenik egy dupla CD-box “Az Omega összes koncertfelvétele” címmel., amely az 1968 és 1994 közötti koncertek anyagából válogat.
Ezután közel két évig a zenekar háza táján nem történik szinte semmi, 35 éves évfordulójukról is csak egy kisebb ünnepségen emlékeznek meg rajongóikkal. 1998 márciusában egyórás koncertet adnak a budapesti Zugló Moziban, ahol már szóba kerül egy újabb “megakoncert” lehetősége és bejelentik, hogy új albumon dolgoznak, továbbá a nyár folyamán megjelenik az 1972-ben betiltott negyedik nagylemezük eredeti formában
200 évvel az utolsó háború után” címmel (ezzel megkezdődik az 1992 és 1994 között kiadott CD-sorozat “felfrissítése”).


Az új album 1998 októberében jelenik meg “Egy életre szól” címmel.
A koncert időpontját többször is módosítják (1998 szeptember, 1999 május-június), a végleges időpont 1999. szeptember 4-e lett A koncert szervezésére és az Omega zenei örökségének gondozására létrehozzák az Omega Zeneműkiadó Rt-t, amelynek a koncert látogatói is részvényesei lehetnek a koncertjegyek mellé adott kárpótlási jegyekkel. 1999-ben újabb felújított album jelenik meg, az ötödik lemez új változata “Szvit” címmel. A szeptemberi koncert óriási siker, ezúttal az időjárás sem tesz keresztbe a zenekarnak. A műsor gerincét ezúttal a 70 évek anyaga adja, olyan közreműködőkkel mint Presser Gábor, Laux József, Somló Tamás, Keresztes Ildikó, Gömöri Zsolt és Edwin Balogh.
A koncert anyaga adja a következő évben megjelenő első Omega-DVD alapját, amelynek elkészülte újabb mérföldkő az együttes történetében. Az Omega Rt. nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, így 2001-ben felszámolásra kerül. 2000. november 28-án a sajtóban bombaként robban a hír: a beat-korszak 3 legendás zenekara az Illés, a Metro és az Omega közös koncertet ad a Népstadionban.
A bulira (amelynek közel 70.000 ezer nézője volt) 2001. június 2-án került sor, mindhárom zenekar 50-50 percet játszott, a fináléban pedig közös egyveleget adtak elő egymás számaiból.

2001 végén az együttes iránt újra érdeklődés mutatkozott Németországból, azonban a zenekaron belüli ellentétek miatt a kezdeményezés meghiúsult, és majdnem szakításhoz vezetett.
2002-ben, az együttes 40 éves fennállásának idején a tagok közül többen egészségügyi problémákkal küszködtek (Benkő László súlyos kézsérülést szenvedett, Mihály Tamás a karját törte), így a jubileumról semmilyen formában nem emlékeztek meg.
Eközben folytatódott a sorlemezek felújítása, majd Antológia kötetekbe szervezése (2004-re a teljes sorozat megjelent).
2003 őszén szóba került egy dupla-koncert lehetősége a Budapest Sportarénában, de ez sem valósult meg.

Ehelyett 2004 tavaszán az együttes 18 év után újra vidéki turnéra indult, melynek során Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett és Szegeden fantasztikus hangulatú koncertekre került sor, majd
2004 szeptember 18-án, immáron negyedszer, telt házas koncertet adtak a Népstadionban.

2005-ben folytatódott a turnézás (“Csillagok útján”), a zenekar 22 koncertet adott, itthon és Európa-szerte. Kiemelkedő volt a májusi marosvásárhelyi koncert (25 év után először Románia területén), illetve az októberi erdélyi miniturné (az ottani árvízkárosultak megsegítésére). 2006-ban elsősorban határon túli és nyugat-európai helyszíneken léptek fel (EurOmega Tour) , 2006 szeptember negyedikén pedig megjelent a legújabb stúdiólemez “Égi Jel:Omega” címmel. Az album dalai friss, modern hangzású gitárcentrikus rockdalok, az Omegától megszokott misztikus-romantikus dalszövegekkel. Az album 5 hétig vezette a MAHASZ toplistáját és egy hónap alatt elérte az aranylemezes határt.
2007 az Omega 45. jubileumi éve lesz,. ennek keretében a zenekar újabb turnét és Népstadioni koncertet tervez….


A zenekar tagjai  
     
Benkő László 
billentyűs hangszerek
1943.06.12.
Tagság k: 1962  Debreczeni Ferenc
dob, ütohangszerek
1948.03.24.
Tagság k: 1971 Kóbor János
ének
1943.05.17 
Tagság k: 1962  Mihály Tamás
basszusgitár
1947.09.24. 
Tagság k: 1964  Molnár György 
gitár
1949.09.12 
Tagság k: 1967
 

Keywords:

Omega együttes, Omega együttes életrajza, Omega együttes szuper koncert,

error: Content is protected !!