Jézus Krisztus a zsidók királya Jézus megkoronázásának jelentése

Jézus Krisztus a zsidók királya, megkoronázásának jelentése.

 

Mi a jelentése és jelentősége a
töviskoronának Jézus Krisztuson?

 

 

 

 

Válasz: Miután Jézus színlelt vizsgálatok és az azt követő korbácsolás, és mielőtt keresztre feszítették, a római katonák egy  töviskoronát készítettek és a fejére helyezték. Jobb kezébe botot tettek, letérdeltek elé és kigúnyolták.

Üdvözlet, a zsidók királya! mondták ( Máté 27:29 ; lásd még János 19: 2-5.)). Míg a töviskorona rendkívül fájdalmakat okozott, de a töviskorona inkább a gúnyolódásról szólt, mint a fájdalomról. Itt van a „zsidók királya”, akit feltehetően alacsony szintű római katonák vertek, köpködtek és gyaláztak.

A töviskorona gúnyuk véglegesítése volt, a királyság és a fenség jelképét jelentette, de  valami fájdalmasra és megalázóvá változtatták.

A keresztények számára a töviskorona két dologra emlékeztet:

(1) Jézus valóban király volt és jelenleg is az. 

Egy napon az egész világegyetem meghajol Jézus, mint „a királyok királya és az urak ura” előtt ( Jelenések 19:16 ). Amit a római katonák gúnyként jelentettek, valójában Krisztus két szerepének képe volt, az első a szenvedő szolga ( Ézsaiás 53 ), a másik pedig a Messiás-király meghódítása (Jelenések 19 ). 

(2) Jézus hajlandó volt elviselni a fájdalmat, a sértéseket és a szégyent, mindannyiunk számára. 

Jézus Krisztus a zsidók királya Jézus megkoronázásának jelentése

Jézus Krisztus a zsidók királya Jézus megkoronázásának jelentése

A töviskorona és a vele járó szenvedés már rég elmúlt, és Jézus most megkapta a koronát, amelyre méltó.

„De látjuk Őt, akit egy ideig alacsonyabbá tettek az angyaloknál, nevezetesen Jézust, dicsőséggel és becsülettel koronázva a halál szenvedése miatt, hogy Isten kegyelméből mindenki számára átélhetővé vált a halál” ( Zsidók 2: 9 , kiemelés hozzáadva).

 

Van még egy szimbólum, amelyet a tövis koronája testesít meg. Amikor Ádám és Éva vétkeztek, gonoszt és átkot hozva a világra, az emberiség átkának egy része „… átkozott a föld miattad; fájdalmadban ettél belőle életed minden napján; tövis és a bogáncsokat hozza elő számotokra … ”( 1Mózes 3: 17-18 , kiemelés hozzáadva). 

 

A római katonák öntudatlanul elvettek egy átok tárgyat, és koronává formálták annak, aki megszabadít minket ettől az átoktól. „Krisztus megváltott minket a törvény átkától azáltal, hogy átokká vált számunkra – mert meg van írva:

„ Átkozott mindenki, aki fel van akasztva egy fára ”( Galata 3:13 ). Krisztus tökéletes engesztelő áldozatában megszabadított minket a bűn átkától, amelynek szimbóluma a tövis. Noha gúnynak szánták, a töviskorona valójában kiváló jelkép volt annak, hogy ki Jézus és mit ért el.


Alábbiak kapcsolódnak a Húsvéti ünnepkörhöz

Mikor van húsvét – a húsvét teljes története>>>Jézus Pilátus előtt – A jelenetek pecsételték meg Jézus és az emberiség történelmét
Húsvéti ünnepkör – Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

J./D,S-111/118
error: Content is protected !!