300 ezer vendégmunkásra lenne szükség Orbán iparfejlesztési programjához

300 ezer vendégmunkásra lenne szükség Orbán iparfejlesztési programjához

 

 

A kormányfő szerint 500 ezer új dolgozóra van szükség a következő években, ehhez a belső tartalékokat mozgósítanák. Ez azonban mindössze 100-150 ezer fő lehet.

Legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni az Orbán Viktor által nemrég bejelentett iparosítási programhoz – a Portfolio.hu elemzője szerint. Már tavaly is rekordszámú, több mint 70 ezer külföldi vállalt munkát Magyarországon.

 

300 ezer vendégmunkás szükséges Orbán iparfejlesztési programjához az országban, 46 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A KSH rekordközeli foglalkoztatást mért.
Orbán azonban a Kereskedelmi és Ipar Kamara múlt heti évnyitóján azt mondta, hogy Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkaerőre. A miniszterelnök kormánya iparfejlesztési programjára hivatkozott.

 

Azt mondta, elsősorban a belső munkaerőpiaci tartalékokat mozgósítanák az új beruházásokhoz, másodsorban pedig a határon túli magyarokat.

 

A Portfolio elemzése szerint a munkanélküliek, részfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok egy része mozgósítható Magyarországon.

 

„100-150 ezer fő a mostani tartalékokból, magyarországi tartalékokból megoldható. Tehát a többi, legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni” – mondta az RTL-nek Hornyák József, a Portfolio.hu makro elemzője.

 

Orbán múlt héten azt is hozzátette, hogy a vendégmunkások kizárólag ideiglenesen tartózkodhatnak Magyarországon. A szakértő szerint azonban a többség egyáltalán nem is akar itt maradni.

 

„Az Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbak az az átlagbérek, gyakorlatilag a sereghajtók közé tartozunk” – mondta Nógrási József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója.

 

A Portfolio kikérte a KSH vonatkozó adatait is. Ez alapján tavaly nyáron rekordszámú, 70 ezernél több vendégmunkás dolgozott Magyarországon. Eddig 17 Unión kívüli ország állampolgárainak foglalkoztatását könnyítette meg a kormány, például a Kolumbiából, a Mongóliából és a Fülöp-szigetekről érkezőkét.

 

 

 

error: Content is protected !!