9 leggyakoribb tápanyaghiány okai, magyarázata

9 leggyakoribb tápanyaghiány okai, magyarázata

6 A leggyakoribb tápanyaghiány magyarázata

Még ha szuper egészségtudatos is, az erősen feldolgozott élelmezéskészletünk és a modern élet igényei megnehezíthetik az összes tápanyag beszerzését önmagában az étrendből.

Sok ember úgy veszi a multivitamint, hogy „biztonságos legyen”, mert azt hallják, hogy az a talaj, amelyben élelmezésünket megnöveljük, már nem tápanyag-sűrű, vagy attól tartanak, hogy étrendjük nem annyira egészséges vagy sokszínű, mint amilyennek lennie kellene. 

A valóság az, hogy a legtöbb ember számára, ha étrendje változatos, gyümölcs- és zöldségszivárványos, és egészséges, és a tápanyagokat jól felszívja a gyomor-bélrendszerből, akkor valószínűleg nincs szüksége extra vitaminokra és ásványi anyagokra.

Honnan tudja, hogy van-e tápanyaghiány?

A legjobb módja ennek kiderítésére, ha orvoshoz fordul és laboratóriumi munkát végez a szintje ellenőrzésére. A Parsley Healthnél eltávolítottuk a találgatásokat, mivel ezen tápanyagok nagy részét mély laboratóriumi vizsgálatokkal megmérjük. Ezután ezeket az adatokat felhasználva személyre szabott táplálkozási tervet készítünk minden tag számára, amely visszahozza tápanyagszintjét egészséges tartományba.

Tápanyaghiány tünetei

Noha az egyes tápanyagoknak megvannak a sajátos tüneti csoportjai, vannak olyanok, amelyek szinte minden hiányosságot hordoznak. Ezek tartalmazzák:

 • Általános letargia, fáradtság, fájdalom és fájdalom
 • Megnövelt szorongásés nyugtalanság
 • Törékeny haj és köröm
 • Ingerlékenység
 • Depresszió
 • Agy köd
 • Pattanás

Noha ez nem kimerítő lista, az is fontos, hogy ezeket a tüneteket ne adja át a szokásos dolgoknak a mindennapi életben. Ehelyett ezek a tünetek gyakran utalnak arra, hogy valami mélyebb folyik a testben.

Segítünk az étrend dekódolásában. Vegye fel a listáját az ingyenes heti hírlevelünkre, amely receptekkel és táplálkozási tippekkel tele van.

A 6 legfontosabb tápanyaghiány

Itt egy pillantás a leggyakoribb tápanyaghiányra, amelyet a Parsley Health tagjai látunk, mit jelent a hiány az általános egészségi állapotában, és hogyan lehet ezeket kezelni.

1. D-vitamin

A D-vitamin szerepel a legfontosabb helyen ebben a listában, mert szinte minden egyes tagnak, akit a Parsley Healthnél látunk, hiányzik ez az alapvető vitamin. Annak megértése, hogy mi a D- vitaminhiány, és milyen módon járul hozzá életstílusa, segíthet a tünetek megoldásában.

D-vitamin hiány tünetei

Néhány D-vitamin-hiányra jellemző tünet a következő:

 • Alacsony immunitás és gyakran beteg
 • Hormonális egyensúlyhiány
 • Magas vérnyomás
 • Alacsony csontsűrűség

D-vitaminhiány okoz

Noha igaz, hogy a D-vitamint a napból szerezhetjük be, legtöbben ruházatot viselünk, amely a testünk nagy részét lefedi, fényvédőt használunk, és időnk nagy részét beltérben töltjük. Mivel a napfény a szabadon lévő bőrön az elsődleges módja annak, hogy testünk D-vitamint termeljen, egyszerűen nem tudunk eleget elégíteni az igényeink kielégítéséhez.

A D-vitamin ajánlott szintje

Gondolod, hogy a válasz egyértelmű, de határozottan nem. Az Endokrin Társaság 2011-ben jelentést adott ki, amelyben 30 ng / ml D-vitamin-szintet javasolt, és a tesztelés következetlenségei miatt javasolta a 40-60 ng / ml szint elérését. De akkor a terület néhány vezető orvosa azt mondta, hogy a minimális szintet 12,5 ng / ml-re kell csökkenteni, mivel az amerikaiak csak 6% -ánál alacsonyabb a szint. Más szavakkal, azt javasolták, hogy csak csökkentsük a sávot arra, ami hiányosnak tekinthető, és akkor nem lesz olyan sok ember, aki alacsony D-vitamin-tartalommal rendelkezik.

D3- támogatja az immunitást, a csont- és izom-egészséget.

A petrezselyem tagjai 20% -ot kapnak ebből a termékből.

A D-vitamin és a különféle rákok, szív- és érrendszeri betegségek, egyes autoimmun betegségek, esések és depresszió kockázatainak néhány tanulmánya arra utal, hogy 40-60 ng / ml közötti szintre van szüksége . A Petrezselyem Egészségügy területén arra törekszünk, hogy valamivel meghaladja az 50–70 ng / ml szintet, ami szintén jóval elmarad a D-vitamin toxicitás kockázatától. Megvan a saját D-vitaminunk, amely a maximális felszívódáshoz van optimalizálva .

2. Magnézium

A magnézium nem csak azért válik a helyére, mert az emberek gyakran hiányosak benne, hanem azért is, mert a wellness értékét gyakran alábecsülik.

Magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei a következők:

 • Vese- és májkárosodás
 • Migrén fejfájás
 • Nyugtalan láb szindróma
 • Súlyos PMS tünetek
 • Csontritkulás
 • üregek
 • Impotencia

A magnéziumhiány okozza

Ha talajunkból kevesebb magnéziumot veszítenek, amelyek elfogytak a tápanyagokból, és a kémiai feldolgozás során a tápanyagokat kikerülik az élelmiszer-ellátásból, egyre nehezebb elérni az ajánlott magnéziumszintet önmagában az étrendből. Például a gabonafélék, amelyek jó magnéziumforrás, finomításuk során elveszítik magnéziumtartalmuk nagy részét. A gyógyszerek befolyásolhatják a magnéziumszintet is: az antacidok csökkentik a felszívódást, a diuretikumok pedig növelik a vizelet kiválasztását.

Ajánlott magnéziumszint

A magnézium legfontosabb szerepe az agy, a szív és az izomműködés segítésében, de a DNS, az RNS és a fehérjék szintézisében is részt vesz, és legalább 600-800 enzimatikus reakció kritikus tényezője. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint az ajánlott napi bevitel 400-420 mg között van felnőtt férfiaknál és 310-320 mg között felnőtt nőknél.

3. Jód

Ha a magnézium alulértékelték, akkor a jódot egyáltalán nem veszik figyelembe. Mióta jódot adtak az asztali sóhoz, a fejlett országokban az emberek már nem adnak megfelelő figyelmet ennek az ásványnak.

Jódhiány tünetei

 • Duzzanat a nyakban
 • Száraz, pelyhes bőr
 • Hirtelen súlygyarapodás
 • A pulzus változása
 • Szabálytalan periódusok

Jódhiány okozza

A jódot a pajzsmirigy , a gyomorbélés és az emlőmirigyek hormonok előállításához használják, amelyek nélkülözhetetlenek a test sok funkciójához . Bármennyire is fontos, nem természetesen a test készíti, vagyis az étrendből minden szükséges jódot be kell szereznie – amivel sokan küzdenek. Az olyan ételek, mint a tengeri moszat saláta, a húsra hintött hintés, vagy a levesben lévő kombu, jó forrásai lehetnek ennek az elemnek.

Ajánlott jódszint

A jód egyike azoknak a Goldilocks tápanyagoknak – vigyáznia kell, hogy ne kerüljön túl sok vagy túl kevés. Súlyos fogyatékossággal járó pajzsmirigy-rendellenesség alakulhat ki, de még a szerény hiányok is problémát okozhatnak.

Bár a jódhiány sokkal ritkábban fordul elő a fejlett országokban, ez továbbra is problémát jelent: az amerikaiak népességének körülbelül 10% -a és az európaiak 52% -a hiányos . Az Egyesült Államokban a reproduktív életkorú nők 15% -a hiányos. Kérdéses, hogy mi minősül megfelelőnek, mivel az USA-ban az RDA napi 150 mikrogramm, míg Japánban a jellemző bevitel 1000–3000 mikrogramm / nap.

4. B12-vitamin

A B12-vitamin szerepet játszik mindenben, a DNS előállításától kezdve az agy működésének szabályozásáig, ám a jódhoz hasonlóan a szervezetben sem készül, így a hiányosságok általánosak.

B12-vitaminhiány tünetei

 • Sápadt bőr
 • Székrekedés
 • Hasmenés
 • Gáz
 • Zsibbadás vagy bizsergés
 • Agy köd

A B12-vitaminhiány leggyakoribb okai

A B12-vitamin gazdag állati termékekben, de a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem létezik. Ezért számítunk arra, hogy vegán tagjaink alacsony szintű tápanyagot kapjanak, és étrend-kiegészítőt kell fogyasztaniuk. Meglepő azonban, hogy sok ember, aki naponta fogyaszt állati fehérjét , szintén alacsony B12-vitamin-tartalommal rendelkezik.

Azok számára, akik nem követnek vegán étrendet, ennek a hiánynak a leggyakoribb okai a következők:
Alacsony gyomorsavtartalom: Gyomorsavval kell elválasztani a B12-et attól az élelmiszer-fehérjétől, amelyhez lenyelésekor kapcsolódik. Természetesen a savgátló gyógyszerek csökkentik a gyomor savasságát, és gyakran csökkennek egyszerűen az öregedés során.

Ártalmas vérszegénység: Ez egy autoimmun betegség, amely zavarja a B12-vitamin felszívódását.

Vékonybél bakteriális túlnövekedés ( SIBO ): A hibák, amelyek tévesen találhatók a SIBO vékonybélének felső részén , a B12 egy részét fogyasztják , így kevésbé érik el a vékonybél alsó részét (ileum), ahol a B12 felszívódik a véráram.

Metformin : Ez a leggyakoribb gyógyszer, amelyet a 2. típusú cukorbetegség kezelésére használnak, és akadályozhatja a B12 véráramba történő felszívódását.
MTHFR mutáció : Ebben a génben vannak olyan genetikai variációk, amelyek nem befolyásolják a B12 felszívódását, de befolyásolhatják annak felhasználását a sejtekben.

MTHFR mutáció : Ebben a génben vannak olyan genetikai variációk, amelyek nem befolyásolják a B12 felszívódását, de befolyásolhatják annak felhasználását a sejtekben.

Ajánlott B12-vitamin szint

Mint a legtöbb tápanyag esetében is, a megfelelő szint felmérése nem olyan egyszerű, mint szeretnénk. Magától értetődik, hogy azoknál az embereknél, akiknek vérszintje B12 <150 pg / ml, hiányos, de sok olyannál, akiknél a szint magasabb, még mindig nincs megfelelő B12-tartalma, tehát a 150–400 pg / ml közötti szintet határértéknek tekintik.

5. Vas

A listában szereplő összes tápanyag közül a vas a legegyszerűbb, de még mindig olyan sok amerikai nem éri el az ajánlott mennyiséget.

Vashiány tünetei

Néhány, a vashiányra jellemző tünet a következő:

 • Fáradtság
 • Szédülés és fejfájás
 • Hőmérséklet-érzékenység
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom

+Vashiány tünetei: fáradtság, légszomj, hideg kezek és lábak, törékeny körmök stb. Ennek forása 

Vashiány okozza

A vas növényi és állati eredetű élelmiszerekből is származik. A növényi vasforrások (úgynevezett nem hem vas), például a levélzöldek, hüvelyesek, diófélék és vetőmagok, nem olyan könnyen felszívódnak, mint az állati eredetű forrás (hemek). Tehát a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb a vashiány kockázatával, mint a mindenevők. Ezen túlmenően a menstruáló nők, különösen a nehéz időszakban szenvedő nők általában alacsony vastartalommal rendelkeznek.

Ajánlott napi szint és vashiányos vérszegénység

A vas-tárolás legfontosabb formája a ferritin minimális szintje 12-20 ng / ml között van. A gyakran alacsonyabb szint vashiányos vérszegénységhez vezet, azzal járó tünetekkel, ideértve a fáradtságot, gyengeséget és a végtagok hideget. De még az a szint is, amely nem elég alacsony ahhoz, hogy vérszegénységet okozzon, továbbra is más problémákat okozhat, mint például nyugtalan láb szindróma, hajhullás, a körmök törékeny vagy kanállal való elfogyasztása, szaglásveszteség és hypothyreosis .

Szerencsére könnyű növelni a vasszintet vörös hús evésével (ideális esetben bio- és fűben etetve) vagy vaskiegészítővel. És ha szükséges, az intravénás vascsere szintén választható.

6. Kalcium

A kalcium a test leggazdagabb ásványi anyaga, és jól ismert szerepe az erős csontok és fogak fenntartásában. Segít az izmok és az idegek irányításában, és szabályozza a hormonokat. Ha nem elegendő mennyiségű kalciumot fogyaszt be étrendjében, a test elkezdi ellopni azt belső táplálékából, a csontokból, emeli az osteoporosis kialakulásának kockázatát.

Kalciumhiány tünetei

A kalciumhiány leggyakoribb tünetei a következők:

 • Izomgörcsök
 • Osteoporosis és osteopenia
 • Fogászati ​​problémák
 • Bizsergés
 • Ingerlékenység
 • Törékeny körmök

Kalciumhiány okozza

A kalciumhiány két leggyakoribb oka valójában más hiányosság, amelyeket mind a cikk felsorol. Mind a D-vitamin, mind a magnéziumhiány rontja a kalcium felszívódását a testben, és elősegíti a hypocalcaemia kialakulását – szemlélteti a test vitamin- és ásványi funkcióinak szinergikus természetét. A kalciumhiány néhány további általános oka lehet a kalciumhiányos étrend, a hormonális és emésztőrendszeri rendellenességek, a vese diszfunkciója és a pajzsmirigy betegségei.

Ajánlott kalciumszint

A laboratóriumi munka során a kalciumszintekre jellemző referencia-tartomány 8,6 és 10,4 mg / dL. A Parsley Healthnél szeretnénk, ha a tagok kalciuma szűkebb tartományban legyen, ideális esetben 9,2 és 10,1 mg / dL között.

A nem megfelelő kalciumszint elkerülésének legbiztonságosabb és legkönnyebb módja az, ha több kalciumban gazdag ételt vesz be az étrendbe, mint például a kiváló minőségű, bio tejtermékek , a lazac, a szardínia, a bab, a lencse, a brokkoli, a fehérrépa-zöld, a szezámmag és a kelkáposzta. A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a napi ajánlott kalciummennyiség 1000 milligramm a 19-50 éves korosztály számára, míg a gyermekek, tizenévesek és idősebb felnőttek 1200 és 1300 milligramm közötti szükségletre számítanak.

Végső gondolatok a táplálkozási hiányosságokról

A fent leírt tápanyaghiányt a leggyakrabban a Parsley Healthnél látjuk, de természetesen minden vitamin és ásványi anyag elengedhetetlen az optimális egészséghez, valamint az összes többi tápanyagot, amelyet a tudósok azonosítottak vagy még nem azonosítottak. Ahelyett, hogy megpróbálná kitalálni ezen és más tápanyagok szintjét, próbálkozzon magával, és mindig kérdezze meg orvosát, mielőtt bármilyen új kiegészítőt szedne, hogy felszámolja az esetleges hiányosságokat. 

LILLI LINK, MD MDMegbízólevelek: Igazgatóság tanúsítvánnyal rendelkező belső orvos • A funkcionális orvostudomány szakembereinek tanúsító intézete: A Chicagói Egyetem Pritzker Orvostudományi Iskolája • Belső orvostudományi rezidenciaprogram a Columbia Presbyterian Medical Centerben. • A Weill Cornell Medical doktori fokozatú epidemiológia és egészségügyi szolgáltatások kutatása. Főiskola • Rákos járványügyi ösztöndíj a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájában • Funkcionális Orvostudományi Intézet Klinikai érdekek: pajzsmirigy és mellékvese egészség • autoimmun rendellenességek • kardiometabolikus rendellenességek •…

forrás>>


+ Leggyakoribb tápanyaghiány:  más forráson + ezt is ajánlották

Kálium fontos

Kálium: izomgyengeség, székrekedés, szabálytalan szívritmus stb.

A MedlinePlus szerint a kálium  segít a szív, az idegek és az izmok megfelelő működésében, és tápanyagokat is szállít a sejtekhez, miközben eltávolítja a hulladékot  . Ezenkívül hasznos tápanyag, amely segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatását a vérnyomásra: „Fontos az egészséges vérnyomás megőrzéséhez” – mondja Zive.

Hasmenés vagy hányás miatt rövid távon  alacsony lesz a káliumszintje ; túlzott izzadás ; antibiotikumok, hashajtók vagy  diuretikumok ; túlzott alkoholfogyasztás; vagy krónikus állapot, például vesebetegség miatt , a  Mayo Clinic szerint . A hiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, rándulások vagy görcsök; székrekedés ; bizsergés és zsibbadás; és abnormális szívritmus vagy szívdobogásérzés, mondja a  MedlinePlus.

Természetes  káliumforrásként próbálja ki a banánt , a tejet, a makktököt, a lencsét, valamint a babot és más hüvelyeseket. Az NIH szerint a felnőtt férfiaknak naponta 3400 mg-ra, a nőknek pedig 2600 mg-ra van szükségük.

Vas: fáradtság, légszomj, hideg kezek és lábak, törékeny körmök stb.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem szerint a vas szükséges a vörösvérsejtek előállításához, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben . Ha a vasszint túl alacsony, vörösvértest-hiány léphet fel, ami vérszegénységnek nevezett állapotot eredményezhet . A vashiány fokozott kockázatának kitett csoportok közé tartoznak a menstruáló nők, a növekvő egyének (például gyermekek és terhes nők), valamint a vegán vagy vegetáriánus étrendet követők – mondja Zive.

A Mayo szerint a vérszegénység olyan tünetekkel járhat, mint gyengeség és fáradtság, légszomj , szapora szívverés, sápadt bőr, fejfájás, hideg kezek és lábak, fájó vagy duzzadt nyelv , törékeny körmök és furcsa dolgok, például piszok utáni vágy. Klinika . A tünetek eleinte olyan enyhék lehetnek, hogy észre sem veszed, hogy valami nincs rendben, de ahogy a vasraktárak kimerülnek, úgy fokozódnak.

A vasszint növelése érdekében Patton vassal dúsított gabonaféléket, marhahúst, osztrigát, babot (különösen lima, tengeri babot és vesebabot), lencsét és spenótot javasol. Az 50 év feletti felnőtt férfiaknak és nőknek napi 8 mg-ra, az 50 évnél fiatalabb nőknek pedig 18 mg-ra van szükségük minden nap az NIH szerint .

Folsav: fáradtság, hasmenés, sima nyelv stb

A folsav egy B-vitamin, amely különösen fontos a fogamzóképes korú nők számára, ezért a születés előtti vitaminok általában nagy adagot tartalmaznak. A  Mayo Clinic szerint a folsav támogatja az egészséges növekedést és működést, és csökkentheti a születési rendellenességek kockázatát, különösen az idegcsövet (az agyat és a gerincet) érintő rendellenességek kockázatát. Psota rámutat, hogy a folsavhiány csökkentheti a sejtek és a nagy vörösvértestek teljes számát, és idegcső-hibákat okozhat a születendő gyermekben.

A folsavhiány tünetei közé tartozik a fáradtság, ingerlékenység, hasmenés, gyenge növekedés és sima, gyengéd nyelv MedlinePlus szerint .

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint azoknak a nőknek, akik teherbe eshetnek, gondoskodniuk kell arról, hogy napi 400 mikrogramm folsavat kapjanak a folátot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása mellett  . Érdekes módon a folátot a szervezet a legjobban táplálékkiegészítő formájában szívja fel, 85 százaléka táplálékkiegészítőkből és 50 százaléka táplálékból, a  Harvard TH Chan School of Public Health szerint .

Ha az élelmiszerekből folátot szeretne nyerni, válassza a dúsított gabonaféléket, babot, földimogyorót, napraforgómagot, teljes kiőrlésű gabonát, tojást és sötét levelű zöldeket.

forrás


7 gyakori tápanyaghiány
/újabb forrásban, csak az A-vitamin hiányzott fentiekből, lásd alább/

A-vitamin hiány

Az A-vitamin esszenciális zsírban oldódó vitamin. Segíti az egészséges bőr, fogak, csontok és sejtmembránok kialakítását és fenntartását. Ezenkívül szempigmenteket termel, amelyek a látáshoz szükségesek ( 38 ).

Az étrendi A-vitaminnak két különböző típusa van (7Megbízható Forrás):

 • Előkészített A-vitamin. Ez a fajta A-vitamin olyan állati termékekben található meg, mint a hús, hal, baromfi és tejtermékek.
 • Pro-A-vitamin. Ez a fajta növényi alapú élelmiszerekben, például gyümölcsökben és zöldségekben található. A béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, a leggyakoribb formája.

A nyugati étrendet követő emberek több mint 75%-a több mint elegendő A-vitaminhoz jut, és nem kell aggódniuk a hiány miatt.39Megbízható Forrás).

Az A-vitamin-hiány azonban nagyon gyakori számos fejlődő országban. Egyes régiókban az óvodás korú gyermekek körülbelül 44-50%-a szenved A-vitamin-hiányban. Ez a szám körülbelül 30% az indiai nőknél (40Megbízható Forrás).

Az A-vitamin hiánya átmeneti és maradandó szemkárosodást is okozhat, és akár vaksághoz is vezethet. Valójában ez a hiányosság a vakság vezető oka a világon.

Az A-vitamin hiánya szintén elnyomhatja az immunrendszer működését és növelheti a halálozási arányt, különösen a gyermekek és a terhes vagy szoptató nők körében.40Megbízható Forrás).

Az előre elkészített A-vitamin étrendi forrásai a következők:7Megbízható Forrás):

 • Szervhús. Egy 2 uncia (60 gramm) szelet marhamáj a DV több mint 800%-át biztosítja.
 • Halmáj olaj. Egy evőkanál (15 ml) a DV nagyjából 500%-át tartalmazza.

A béta-karotin (A-pro-vitamin) étrendi forrásai a következők:

 • Édesburgonya. Egy közepes, 170 grammos főtt édesburgonya a DV 150%-át tartalmazza.
 • sárgarépa. Egy nagy sárgarépa biztosítja a DV 75%-át.
 • Sötétzöld, leveles zöldségek. Egy uncia (28 gramm) friss spenót biztosítja a DV 18%-át.

Noha nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint fogyasszunk, túl sok előre elkészített A-vitamin mérgezést okozhat.

Ez nem vonatkozik az A-pro-vitaminra, például a béta-karotinra. Magas bevitel esetén a bőr enyhén narancssárga színűvé válhat, de ez a hatás nem veszélyes.

A-vitamin ÖSSZEFOGLALÁS

Az A-vitamin-hiány nagyon gyakori számos fejlődő országban. Szemkárosodást és vakságot okozhat, valamint elnyomhatja az immunrendszer működését és növelheti a nők és gyermekek halálozási arányát.

forrás