"A Fidesznek van mit átgondolnia, nem lenne meglepő, ha Pócs János kapna majd kemény kérdéseket a pártközpontból"

 

kétharmaddal nyert az ellenzék!

 

Elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki összefogás a jászberényi időközi választáson: nemcsak ők adják a polgármestert, de a testületben is jelentős többséget szereztek. A kormánypárt által támogatott jelöltnek a közösségi profilját is letörölték.

A Fidesz jászberényi szervezete azóta nem tud talpra állni, hogy az Electrolux gyár mintegy 800 fős elbocsátást jelentett be 2019 nyarán.

Feltűnő, hogy az azóta eltelt időszak végén, a vasárnapi választáson a Fidesz önkormányzati képviselőinek létszáma jelentősen csökkent: 2019-ben még 7 fővel voltak jelent a helyi képviselő-testületben, az időközi választáson ez 4 főre olvadt. Az is figyelemreméltó, hogy Budai Lóránt képes volt megőrizni magas támogatottságát az elmúlt három évben: a megismételt 2019-es polgármester-választástól a 2023-as január 15-i választásig Most 2/3-al nyert 8 267 szavazatot szerzett.

A már említett elbocsátások mellett a magas infláció Jászberényben is érezteti hatását, és ez figyelmeztetés a kormánypárt felé is, hiszen nem egy nagyvárosban, hanem vidéki kisebb városban szenvedett vereséget. Ami a helyi hatásokat illeti: az ellenzék ügyesen helyi egyesület mögé bújt, a pártnevek eltűntek, maga a polgármester sem jobbikosként tüntette fel magát. Vélhetően nem volt elég beágyazott, elismert a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt, aki simán kikapott

A jászberényi választás országos figyelmet kapott, a Fidesznek rosszul jött ez a helyi vereség országosan is.

A Fidesz még a nyomait is igyekszik eltüntetni a kínos kudarcnak, legalábbis erre utal, hogy még a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt „eltűnt” a párt által támogatott jelölt, Besenyi Orsolya, a helyi kórház orvosigazgatója, politikusi profilja a Facebookról. Nemcsak az ő oldala vált köddé, de a Fidesz jászsági oldaláról is törölték a korábbi posztokat, miután a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló jobbikos polgármesterjelölt több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz–KDNP által támogatott jelölt.

Budai Lóránt Jászberény újra megválasztott polgármestere mondta: a tisztesség győzött, és reméli, hogy ezzel véget vethetnek az elmúlt hetekben tapasztalt áskálódásoknak, és újból béke lesz a városban. 

Az irányításhoz meggyőző többségük van, és így abban bízik, elkerülhetőek lesznek a parttalan viták, könnyebb lesz meghozni a város érdekében a döntéseket.

Az újonnan megválasztott képviselő-testületben a polgármesterrel együtt tizenegy tagú lesz a Közösen Jászberényért Egyesület frakciója, míg a Fidesz–KDNP négy helyet szerzett a kompenzációs listáról.

A csaknem 27 ezer lakosú Jászberény a térség egyik meghatározó ipari központja, annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb cég, az Electrolux 2019-ben leépítette itteni, nyolcszáz embert foglalkoztató egységét. 

Ez sokaknak ma is fájó seb, a korábbi Lehel Hűtőgépgyár illetve „utódja” ugyanis nem csupán egy munkahely volt, hanem a kulturális és sportélet egyik motorja, s egyfajta „tartást” is adott az ittenieknek. A város és a térség gazdasági jelentőségét igazolja, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági összteljesítményének több mint felét jászsági cégek adják, közülük is kiemelkedik Jászberény és Jászfényszarú.

Munkanélküliség gyakorlatilag nincs, olyannyira, hogy a jászok fővárosában jelenleg már közel háromezer idegen ajkú munkavállaló él és dolgozik külföldi vendégmunkásként. Az önkormányzat éves költségvetése meghaladja a tízmilliárd forintot, ebből azonban – mint a városházán megtudtuk – idén a korábbinál jóval többet kell majd a megnövekedett rezsiköltségekre fordítani.

Hivatalos végeredmény

1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24 százalék)
2. Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86 százalék)
3. Nagy Tímea (független): 185 (1,5 százalék)

 

Szerző Doros Judit