A 21. század elején felvetődött a kérdés, amely elképzelhetetlennek tűnt – vajon a tankok elavultak? Sokáig a jövő fegyvereinek tekintették a pilóta nélküli drónokat, a kiberhadviselést és más új technológiákat, de 2023 elején, amikor Ukrajna Oroszország elleni, döntő fontosságú tavaszi offenzívát tervez, Kijev arra készül, hogy ismét a 20. századi hadviselés hagyományos szárazföldi haditechnikai eszközeihez forduljon – írja a Politico cikke.

Fontos létjogosultsága van a tankoknak is

Az ukrán katonai vezetők több száz nyugati harckocsit akarnak bevetni a háború következő szakaszában, hogy szembeszálljanak Moszkva erőivel. A NATO-szövetségesek fontos katonai támogatásokkal segítik Ukrajnát. Az Egyesült Államok és Németország harcjárművekkel kívánja ellátni Ukrajnát.

Az Egyesült Államok és Németország Patriot légvédelmi ütegek Ukrajnának történő szállításában. Németország  Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkkal is támogatja Ukrajnát, ami megoldást jelent az iráni drónok által okozott orosz légicsapások ellen. Várhatólag ehhez csatlakozik az Egyesült Királyság is.

Ukrajna megmutatta, hogy a páncélosok fontosak  – értett egyet Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A mobilitás lehet a kulcs

Az ukrán hadsereg már most is a kelet-európai szövetségesek által adományozott vagy az orosz megszállóktól zsákmányolt szovjet korabeli tankokat használ. A nyugati modellek azonban tavasszal esetlegesen eszkalálódó támadás előtt jelentős előrelépést jelentenének.

Emmanuel Macron növelni kívánja a Kijevnek nyújtott segítséget, ezért francia gyártmányú, AMX könnyen mozgó harckocsikat küld Ukrajnának.

Nem mindegy, milyen tankokat használnak

Bár a brit Challenger 2 modell jelentős előrelépés lenne az ukrán erők által jelenleg használt szovjet korabeli harckocsikhoz képest, ezek nem vetélytársai a német Leopard 2-nek, amely menet közben három kilométeres távolságból képes eltalálni egy hűtőszekrény-méretű célpontot. Ráadásul dízellel működnek, amely könnyebben beszerezhető, mint a kerozin.

 Valamennyi ország fokozatosan tervezi a harckocsik átadását annak érdekében, hogy az ukrán erők kiképzéséhez és a karbantartáshoz szükséges ellátási lánc kiépítését meg tudják oldani.

Minél hamarabb elkezdjük a kiképzést, annál több időt takarítunk meg – mert ahogy eddig működött a dolog, előbb-utóbb bármilyen fegyvertípust kértünk, megkaptuk – mondta Jurij Szak, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója.