Amerikai bankcsőd: nincs közvetlen veszély az EU gazdasági biztosa szerint

Amerikai bankcsőd: nincs közvetlen veszély az EU gazdasági biztosa szerint

2008-as bankcsőd ismétlődik?

 

Igyekeznek biztosítani a befektetőket az európai pénzügyi vezetők arról, hogy az amerikai Silicon Valley Bank összeomlása az európai bankok számára csekély kockázatot jelent.

Ez a második legnagyobb bankcsőd az Egyesült Államok történetében a Washington Mutual 2008-as összeomlása után, amelynek az emlékei még mindig frissek, azonban most erősebbek az európai intézmények az EU gazdasági biztosa szerint.

Minden európai bank, nem csak a legnagyobbak, alkalmazzák a bázeli szabványokat, így nincs közvetlen veszély a begyűrűzésre. A közvetett hatások lehetőségét figyelnünk kell, de ezek kockázata jelenleg nem jelentős

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa

Hogy a láncreakciótól való félelmet tompítsa, a Fehér Ház beavatkozott: Joe Biden amerikai elnök azt mondta, szigorítják a szabályozást és védik az adófizetőket.

Arra fogom kérni a kongresszust és a banki szabályozó hatóságokat, hogy erősítsék meg a bankokra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy csökkentsék az ilyen típusú bankcsőd megismétlődésének lehetőségét, és megvédjék az amerikai munkahelyeket és kisvállalkozásokat

Joe Biden, amerikai elnök

A biztosítékok ellenére a piacok továbbra is nyugtalanok az Atlanti-óceán mindkét oldalán, különösen azután, hogy vasárnap a szintén amerikai Signature Bankot is bezárásra ítélte a felügyelet. Az európai tőzsdék hétfőn jelentős eséssel zártak.

 

 

 

error: Content is protected !!