„Ezek embertelen gyilkosok” – több mint száz orvos és ápoló tiltakozott a Rehabilitációs Intézet igazgatójának tegnapi menesztése ellen.
Dr. Cserháti Péter, a budakeszi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának tegnapi felmentése miatt, a leköszönő igazgatót vastapssal, táblákkal és énekléssel búcsúztatták. Legvégül “El ne hidd, hogy hallgatunk a hazug szóra” Illés dalt éneklik a tüntetők. Felemelő igazán emberi Húsvéti ünneppé vált a dráma.

A hétfő déli demonstrációt az intézmény dolgozói szervezték, miután tegnap Kásler Miklós Emmi-miniszter menesztette posztjáról az OORI-főigazgatót Cserháti Pétert.
Cserháti a hétvége alatt már a második menesztett kórházigazgató, aki a hivatalos indoklás szerint azért veszti el korábbi állását, mert nem teljesítette intézményével az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi előírásait.


Cserháti főigazgatót sztároknak kijáró vastapssal fogadták a résztvevők, majd beszéde közben elsírta magát. Mint mondta
“Meg tapasztaltuk a Nagypénteket, de Én még soha nem éltem át így a feltámadást”
(itt elcsuklott a hangja). A saját drámáját feloldotta a szeretet áradat, amit tapasztalva mondja “ezért is érdemes élni”

Videó is készült a demonstrációról:

 

Az Emmi csütörtökön 36 ezer kórházi ágy elérhetővé tételét, a teljes kapacitás legalább hatvan százalékának felszabadítását rendelte el az új koronavírussal fertőzöttek ellátására.
Cserháti szerintük ezt nem teljesítette:
„Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.” – áll az Emmi közleményében.


Ezzel szemben a tüntetők úgy gondolják, hogy a kórház időben elkezdte a felkészülést, csak éppen idő előtt akartak náluk elhelyezni egy vírusos beteget, amikor még erre nem álltak készen. Az sem igaz szerintük, hogy megtagadta volna a 200 ágy felszabadítását Cserháti.

A tiltakozók kiemelték, hogy
az Emmi úgy akarja kiüríttetni a kórházat, hogy azzal olyan betegeket is hazaküldenének, akiknek életfontosságú a kórházi rehabilitációja, ennek pedig súlyos következményei lesznek. A Rehabilitációs Intézetből nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, nem lehet egy akármilyen másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az ottani szakmai munkát.


A TÜNTETŐK TELJESEN MÁSKÉPP LÁTJÁK AZ IGAZSÁGOT
Az egyik tiltakozó szerint Cserháti Pétert már régóta el akarja távolítani a kormányzat, és a főigazgatót egyértelmű politikai ok miatt rúgták ki. Míg az Emmi közleményében úgy fogalmaz, hogy Cserháti azzal, hogy nem az ütemezésnek megfelelően hajtotta végre a kórházi ágyak felszabadítását, azzal a „a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti”, és a főigazgató eljárása „mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan”, a tüntetők szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

„ezek embertelen gyilkosok”
Az Index egyik forrása úgy nyilatkozott, hogy Cserháti a „végsőkig védte a betegeket”, hogy ne kelljen őket áthelyezni vagy hazaküldeni, illetve arról is írnak, hogy a minisztérium által előírt követelmények valójában teljesültek is, 233 ágyat szabadítottak fel és 60 súlyos rehabilitációra szoruló beteget helyeztek át a főépületből külső pavilonokba. Az átállás még folyamatban van, de valójában már március második felében minden olyan beteget elküldtek, akinek halasztható volt az ellátása, valamint a nem létfontosságú kezeléseket is leállították. A Munkások Újságának az egyik tiltakozó dolgozó a hazaküldés miatti súlyos következmények, a létfontosságú rehabilitáció elmaradása kapcsán úgy fogalmazott, „ezek embertelen gyilkosok”.

(Munkások Újsága, Index,   Mérce)

error: Content is protected !!