Bíróság elé állt Völner Pál

Bíróság elé állt Völner Pál

 

 

 

Schadl György felesége és a végrehajtói kamara korrupcióval vádolt volt elnökének édesapja tett vallomást a Fővárosi Törvényszéken. Mindketten a szövevényes ügy vádlottai, a több százmillió forintot érő ékszerekről fogják őket meghallgatni. Völner Pál, nem volt jelen a tárgyaláson, Schadl Györgyöt kommandós kísérték a tárgyalóterembe. A végrehajtói kamara volt elnökének felesége azt mondta a bíróságon, fenntartja korábbi vallomását, illetve nem tartja magát bűnösnek.

A korábbi vallomás, amit még a rendőrségen tett, meglehetősen érdekes mondatokat tartalmaz. A feleséget annak kapcsán vádolták meg, hogy az ügyészség szerint el akarta tüntetni a vagyontárgyaikat, ékszereket például, hogy azokat ne tudja lefoglalni a hatóság.

A rendőrségi vallomásban az szerepel, hogy valójában nem eltüntetni akarták az ékszereket, csak az otthoni széfjük elromlott, ezért akarták máshova vinni az értékeket, ezért hívta segítségül férje apját, meg egy szerelőt is, aki megállapította, hogy a páncélszekrény valóban rossz. Azt mondta, a házkutatás alatt sokkban volt, nem is tudta, mivel gyanúsítják a férjét.

Lehallgatott telefonbeszélgetésükből pedig kiderült, hogy a feleség azt mondta Schadlnak, hogy nem fog bevallani olyan bűncselekményt, amit nem követett el. Schadl pedig a telefonba azt mondta, hogy majd „szájbabassza az ügyészt”. Schadl György felnevetett, amikor ezt a részt felolvasta a bíró.

A per: Schadl György fegyveres kommandósok gyűrűjében érkezett – A feleségét és az édesapját kérdezték az elrejtett, méregdrága ékszerekről – fotók

A per: Schadl György fegyveres kommandósok gyűrűjében érkezett – A feleségét és az édesapját kérdezték az elrejtett, méregdrága ékszerekről – fotók

A korrupciós botrány

Ismert, hogy az ügyészség az alábbiakat állapította meg: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeinek megfelelően.

Többek között azért, hogy azokat a jelölteket nevezzék ki önálló bírósági végrehajtónak, akik vállalták, hogy az irodájuk működéséből az őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében odaadják Schadl Györgynek. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völner Pálra 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését. Az utóbbi szabadlábon védekezhet, míg Schadl és a harmadrendű vádlott, R. Róbert le van tartóztatva.

Schadl György, a végrehajtói kamara lemondott elnöke ártatlanságát hangoztatta az első tárgyalási napon, illetve kérte, hogy szüntessék meg előzetes letartóztatását. A 22 vádlottból tízen – köztük hat végrehajtó – beismerte a bűnösségüket. Őket a bíróság már el is ítélte, a legtöbbjük felfüggesztett, tehát nem letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!