Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben 2021. április  23-án

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben 

Brüsszelig ér a magyar egyetemek ügye: “a pénzt nem Orbán barátainak szánjuk”


Brüsszelben is téma lett a magyar egyetemek magánalapítványokba való kiszervezése. Az Európai Bizottság megkapta a 12 EP-képviselő által írt levelet, amelyben az áll, zárják ki a magyar egyetemek jövőbeli fejlesztési programjait az újjáépítési alapokból.

A hét elején 12 EP-képviselő levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt arra, hogy az Európai Újjáépítési Alapokból a jövőben ne finanszírozza a magyar egyetemek fejlesztését. A pénzek ugyanis eltűnhetnek az átláthatatlan struktúrában.

“Bízom abban, hogy a magyar korona-pénzek ezen részét nem engedélyezik majd. Világos szabályokat kell hozni: szolidaritást akarunk mutatni a válság által érintett országokkal, meg kell kapniuk ezeket a pénzeket. De az is az alku része, hogy a pénzt a megfelelő helyre kell eljuttatni és azokat kell segíteni belőle, akiket a gazdasági válság és a koronavírus érint.

A pénzt nem Orbán Viktor oligarcháinak és barátainak a zsebébe szánjuk” – mondta a német zöldpárti EP-képviselő Daniel Freund.


Lemondhat a magyar kormány a támogatás több mint feléről

A levél szerint a kiszervezés az akadémiai szabadságot is veszélyezteti Magyarországon. Azonban az egyáltalán nem biztos, hogy a kormány valóban az egyetemek fejlesztésére szánná az uniós Helyreállítási Magyarországra jutó 5800 milliárd támogatásának 20 százalékát, ahogy az az eredeti tervekben szerepelt. A kormány ugyanis az alapok nagy részéről lemondana és csak a vissza nem térítendő támogatásokat hívná le 2500 milliárd forint értékben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégén többször is arról beszélt, hogy a kormány terve “az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki”.

Ha ez a lépés valósul meg, az egyetemek fejlesztésére sem kérnének uniós forrást.
Ezen  döntés mögött egyértelműen az áll, hogy a kormány csak olyan hitelt akar fölvenni, amit tetszése szerint eltud használni EU ellenőrzés nélkül.

Gulyás azt hangsúlyozta, hogy “a hitelt 2023 végéig bármikor lehet igényelni”, hozzátéve, hogy szükség esetén egyes konkrétan meghatározott projektekre a kormány megfontolja a hitelfelvételt.


Cseh: az Orbán-kormány ellopta a magyar fiatalok jövőjét

A momentumos Cseh Katalin az egyetemek kiszervezéséről Brüsszelben azt mondta, az Orbán-kormány ellopta a magyar fiatalok jövőjét. “A 133 bátor ember a parlamentben ezzel a rendelettel elpazarolta annak az esélyét, hogy a jövőben lehessen Magyarországon független, autonóm felsőoktatás.” Cseh Katalin szerint most kiemelten fontos, hogy a bizottság szigorúan vizsgálja, mire költi a magyar kormány az uniós pénzeket és adott esetben gyorsan bevesse a jogállamisági mechanizmust.

“Alapvetően azt támogatjuk, hogy a jogállamisági mechanizmust alkalmazzák minél hamarabb. Január egytől van a határidő, hogy a bizottságnak lépnie, vizsgálódnia kellene, nagyon fontos az, hogy szigorú feltételeket szabjanak az EU-s pénzek elosztásának. És minden egyes jogállamiságot súlyosan megsértő lépést igenis a bizottság tudomására kell hozni” – mondta Cseh Katalin.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy szigorú ellenőrzési mechanizmus nélkül nem fogadnak el egyetlen nemzeti fejlesztési tervet sem.

Euronews.com

error: Content is protected !!