Debrecen követeli fideszes polgármesterének lemondását megmérgező munkahely teremtése miatt

Debrecen követeli fideszes polgármesterének lemondását megmérgező munkahely teremtése miatt


ordítozások, indulatok

kísérték a “tárgyalást”

gyerekeink földje,
vize és levegőjéért

 

 

 

 

Debrecen követelte Papp László polgármester lemondását a kínai akkumulátorgyárról szóló második debreceni közmeghallgatáson.

Még a január 9-én tapasztaltnál is feszültebb hangulatban zajlott a maratoni, 10 óra hosszú esemény. A tüntetéssel indult fórum egy alkalommal félbeszakadt, miután egy férfi megütött egy nőt.

„Az akkumulátorgyár nem politikai kérdés, mert mindenki életére hatással van” – mondta már nem először Tímár Zoltán (Fidesz), polgármestere a január 20-án Debrecenben tartott kormányhivatali közmeghallgatáson, amit kínai akkumulátorgyár miatt tartottak.

Szinte a szélrózsa minden irányából érkeztek azok a polgárok, akik csordultig megtöltötték a Családsegítő Központjának konferenciatermét. Tették ráadásul mindezt annak ellenére, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Rácz Róbert főispán is jelen volt.

A törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi közmeghallgatáson debreceniek, és az ország távolabbi szegleteiből érkezett civilek, politikusok igyekeztek kideríteni: meg lehet-e még állítani a CATL gyárának építését, ha igen, hogyan, illetve amennyiben nem, úgy mit lehet tenni a lakosság védelme érdekében.

Az első jelenetek azonban még jobban emlékeztettek egy tüntetésre, mint egy közmeghallgatásra: az eseményre többen is magyar zászlókkal és kereplőkkel készültek, civilek és az LMP aktivistái pedig egy-egy molinót is kifeszítettek a teremben.


kb. 5.30 percnél kéri az anya kéri nézzen a kis baba szemébe, (szegényke nem tudja mi zajlik körülötte.)

Papp szerint akkor is fel kell építeni a gyárat, ha a debreceniek többsége nem akarja!!

A január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatástól eltérően a lakosok már nem elsősorban arra próbáltak választ találni, miért nem tájékoztatták őket korábban a beruházásról, a fő követelésük pedig már nem a népszavazás volt. Számos hozzászóló azt hangoztatta, hogy a gyár építését minden eszközzel meg kell akadályozni.

Az eseményt jelenlétével meg nem tisztelő Papp László (Fidesz) polgármestert lemondásra szólították fel, mivel a Klubrádiónak azt nyilatkozta, az álláspontja szerint a gyárat akkor is meg kell építeni, ha Debrecen lakosságának többsége ellenzi a beruházást.
A hozzászólás hatására a tömegből is több százan kezdték el követelni a politikus lemondását, Rácz Róbert főispánt!

A közmeghallgatás jellemző eleme volt, hogy a megjelent környezetvédelmi, vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok készítő cég szakértői arról próbálták győzködni a megjelenteket, hogy az akkumulátorgyár nem veszélyes sem a környezetre, sem az emberi egészségre, a hozzászóló lakosok azonban egymás után fejtették ki, hogy a gödi Samsung-gyár kapcsán történt hatósági visszásságok és saját negatív tapasztalataik alapján nem bíznak a hatóságokban.

A végig feszült hangulatú közmeghallgatást pár perccel 14 óra előtt ideiglenesen lezárta a kormányhivatal, mivel egy férfi megütött, majd az asztalra lökött egy nőt, aki hevesen tiltakozott az akkumulátorgyárat ellenző lakosok sok esetben ugyancsak indulatos magatartása miatt. A férfi ezután kiszaladt a teremből, és az épületen kívül fogták el őt az eseményt biztosító cég emberei. A közmeghallgatás néhány perccel később folytatódott.

Nem válaszoltak a kínaiak, Debrecen vezetése pedig nem tart több fórumot

A CATL kínai, valamint magyarországi képviselőit hiába próbálták többen is kérdezni, a sokadik próbálkozásra sem válaszoltak arra a kérdésre, előállhat-e olyan szintű lakossági tiltakozás, vagy bármilyen körülmény, amelynek hatására elállnak attól a szándékuktól, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat létesítsenek.

A közmeghallgatás végén többen is arról érdeklődtek, van-e lehetőség egy harmadik közmeghallgatás megtartására, erre azonban a kormányhivatal illetékesei rendre azt felelték, hogy ebben az eljárásban nem lehet több ilyen alkalmat tartani. Fauszt Zoltán aljegyző arra a kérdésre, hogy Debrecen vezetése fog-e újabb lakossági fórumot szervezni a beruházással kapcsolatban, azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyet.

A 20 órakor véget ért, tíz órásra nyúlt közmeghallgatásról hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk.