5-htp depresszió elleni hatása, hangulatjavító hatása


Az 5-hidroxi-triptofán (5-HTP) egy aminosav, amelyet a test természetesen előállít,
amit a
teste szerotonin előállítására használja fel.

Ez egy kémiai hírvivő, amely jeleket továbbít az idegsejtek között.


Az alacsony szerotoninszint depresszióval, szorongással, alvászavarokkal, súlygyarapodással és más egészségügyi problémákkal. Ezért a szervezet szerotonintermelésének növelése számos előnnyel járhat. Ezért a szerotonint termelő 5-HTP-kiegészítők egyre népszerűbbek. Itt áll az 5-HTP 5 lehetséges egészségügyi előnye, a tudomány alapján. Segíthet a fogyásban azáltal, hogy növeli a teltségérzetét. Az 5-HTP fokozhatja a teltségérzetet, kevesebb étkezést és fogyást okozva. Az 5-HTP ellensúlyozhatja ezeket az éhség-hormonokat, csökkentve az étvágyat és segítve a fogyásban (6 Megbízható forrás). Az egyik vizsgálatban 20 cukorbetegségben szenvedő személyt véletlenszerűen osztottak ki két héten keresztül akár 5-HTP-vel, akár placebóval. Sőt, az 5-HTP elsősorban gátolta a szénhidrátok kalóriabevitelét, ami a vércukorszint jobb szabályozásával jár (7 Megbízható forrás).

  1. Segíti a depresszió esetén a szerotonin szint növelésével
5-htp depresszió elleni hatása, hangulatjavító hatása

5-htp depresszió elleni hatása, hangulatjavító

Az 5-HTP hatásait a depresszió tüneteire jól tanulmányozták. Noha a depresszió pontos oka nagyrészt nem ismert, egyes kutatók úgy vélik, hogy a szerotonin egyensúlyhiány olyan módon befolyásolhatja a hangulatát, ami depresszióhoz vezet (15 Megbízható forrás). Úgy gondolják, hogy az 5-HTP-kiegészítők szerotonin szint növelésével kezelik a depressziót. Valójában számos kisebb tanulmány kimutatta, hogy az 5-HTP csökkenti a depresszió tüneteit. Kettőjük azonban nem használt placebót összehasonlításhoz, korlátozva a megállapítások erejét (19 Megbízható forrás). Hasonlóképpen egy másik elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az 5-HTP segíthet a depresszió kezelésében. Ugyanakkor a kutatások nagy része azt sugallja, hogy az 5-HTP antidepresszív hatásai erősebbek, ha más anyagokkal vagy antidepresszáns gyógyszerekkel kombinálják, összehasonlítva azokkal, amikor önmagában alkalmazzák (21 Megbízható forrás). További vizsgálatokra van szükség, mielőtt az 5-HTP-t depresszió kezelésére lehetne javasolni önállóan. (24 Megbízható forrás).
ÖSSZEGZÉS AZ 5-HTP-kiegészítők növelik a szerotoninszintet a szervezetben, ami javíthatja a depresszió tüneteit, különösen, ha más antidepresszánsokkal vagy gyógyszerekkel kombinálva használják. Ennek ellenére további kutatásra van szükség.

  1. A fibromialgia tünetei javultak

Az 5-HTP-vel történő kiegészítés javíthatja a fibromialgia, az izom- és csontfájdalom által jellemzett állapot, valamint az általános gyengeség tüneteit. A fibromialgiának jelenleg nincs ismert oka, de az alacsony szerotoninszintet összefüggésbe hozták a betegség állapotával (26 Megbízható forrás). Ez arra késztette a kutatókat, hogy az 5-HTP-kiegészítőkkel történő növekvő szerotoninszint előnyös lehet a fibromialgia szenvedő emberek számára. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy az 5-HTP javíthatja a fibromialgia tüneteit, ideértve az izomfájdalmat, az alvási problémákat, a szorongást és a fáradtságot (28 Megbízható forrás). Az egyik vizsgálatban a fibromialgiában szenvedő emberek, akiknek 5-HTP-t adtak egy típusú antidepresszáns gyógyszerrel, az úgynevezett monoamin-oxidáz-gátlókkal (MAOI) kombinálva, szignifikánsan csökkentették a fájdalmat (31 Megbízható forrás). Ugyanakkor nem végeztek elegendő kutatást ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket vonhassunk le az 5-HTP hatékonyságáról a fibromialgia tünetei javításában.
ÖSSZEGZÉS AZ 5-HTP növeli a szerotonin szintet a szervezetben, ami enyhítheti a fibromialgia néhány tünetét. Ennek ellenére további kutatásra van szükség.

  1. Csökkentheti a migrén gyakoriságát

Az 5-HTP állítólag segít a migrénnél , amely lüktető fejfájást okoz, amelyet gyakran émelygés vagy látási zavarok kísérnek. Míg a pontos okról vitatják, egyes kutatók úgy vélik, hogy az alacsony szerotoninszint kiváltja őket (32 Megbízható forrás). Egy, 124 embernél végzett tanulmány összehasonlította az 5-HTP és a metil-szergid, a szokásos migréngyógyszer képességét a migrén megelőzésére. Megállapította, hogy ha hat hónapon keresztül naponta kiegészítik az 5-HTP-t, akkor a résztvevők 71% -ánál megakadályozták vagy jelentősen csökkentették a migrén rohamok számát (34 Megbízható forrás). Egy másik tanulmányban, amelyben 48 hallgató vett részt, az 5-HTP 70% -kal csökkent a fejfájás gyakoriságához képest, míg a placebo-csoportban 11% -kal csökkent. Hasonlóképpen, sok más tanulmány is kimutatta, hogy az 5-HTP hatékony kezelési lehetőség migrénes betegekben 30 Megbízható forrás 
ÖSSZEGZÉS AZ 5-HTP segíthet abban, hogy kevesebb migrénben szenvedjen, ha növeli a szerotonin szintjét.

  1. Elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a melatonintermelését

Az 5-HTP szerotonint termel, amely a melatonin hormonná segít alakítani.
A melatonin fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában. Ennek szintje este emelkedik, hogy elősegítse az alvást, és reggel esik, hogy felébressze.
Ezért az 5-HTP-vel történő kiegészítés elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a melatonintermelést a szervezetben.
Egy humán alapú tanulmány kimutatta, hogy az 5-HTP és a gamma-amino-vajsav (GABA) kombinációja jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, megnöveli az alvás időtartamát és javította az alvás minőségét (38 Megbízható forrás). A GABA egy kémiai üzenetátvivő, amely elősegíti a relaxációt. Az 5-HTP-vel való kombinálása valószínűleg szinergikus hatással jár. Valójában számos állat- és rovarvizsgálat azt sugallja, hogy az 5-HTP javítja az alvásminőséget,és hogy a hatás nagyobb,
ha a GABA-val kombinálják (39 Megbízható forrás.
Noha ezek az eredmények ígéretesek, az ember alapú tanulmányok hiánya megnehezíti az 5-HTP ajánlását az alvásminőség javítása érdekében, különösen, ha izoláltan alkalmazzák.
ÖSSZEGZÉS Az 5-HTP elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a melatonin termelést, amely egy fontos alvást szabályozó hormon, amely szintén kapható gyógynövény boltokban is.

Az 5-HTP lehetséges mellékhatásai
Néhány ember émelygést, hasmenést, hányást és gyomorfájdalmat tapasztalhat 5-HTP-kiegészítők szedésekor. Ezek a mellékhatások dózistól függenek, vagyis súlyosbodnak az adag növelésekor (34 Megbízható forrás). Ezen mellékhatások minimalizálása érdekében kezdje napi kétszer 50–100 mg adaggal, és kéthetes időszak alatt növelje a megfelelő adagra (41 Megbízható forrás). Egyes gyógyszerek növelik a szerotonin termelést. Ezeknek a gyógyszereknek az 5-HTP-vel történő kombinálása veszélyes szerotoninszintet okozhat a szervezetben. Az olyan gyógyszerek, amelyek növelhetik a szervezet szerotoninszintjét, tartalmaznak bizonyos antidepresszánsokat, köhögéscsillapítókat vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat. Mivel az 5-HTP szintén elősegítheti az alvást, vényköteles nyugtató gyógyszerekkel, történő szedés túl sok álmosságot okozhat. Mivel az 5-HTP-kiegészítők szedése előtt más gyógyszerekkel való negatív kölcsönhatások fennállhatnak, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével. Kiegészítők vásárlásakor keresse a magas minőséget.
ÖSSZEGZÉS Néhány embernek mellékhatásai lehetnek az 5-HTP-kiegészítők szedésekor. Mielőtt kiegészítené az 5-HTP-vel, beszéljen orvosával, hogy biztosan biztonságos legyen az Ön számára.

5-HTP adagolási és kiegészítő utasítások
Kiegészítésként az 5-HTP Griffonia simplicifolia néven ismert afrikai cserjék magjából származik .

Ezek a kiegészítők nem különböznek az L-triptofán-kiegészítőktől , amelyek szintén növelik a szerotonin szintet (43 Megbízható forrás).
Az L-triptofán egy esszenciális aminosav, amely fehérjében gazdag ételekben, például tejtermékekben, baromfiban, húsban, csicseriborsóban és szójababban található.
Másrészről, az 5-HTP nem található az élelmiszerekben, és étrendjére csak kiegészítés útján lehet hozzáadni (44 Megbízható forrás).
Az 5-HTP ajánlott adagja attól függ, hogy miért vették be.
Íme néhány általános útmutató az induláshoz:

  • Hangulatjavítás: 50–100 mg, naponta háromszor étkezés közben. Legalább egy hétig használja a jótékony hatás észlelésére (20 Megbízható forrás).
  • Fibromyalgia tünetek enyhítése: 100 mg, napi 3-4 alkalommal étkezés közben. Legalább két hétig használja a jótékony hatás észlelésére (28 Megbízható forrás).
  • Migrén: 100–200 mg, napi 2-3 alkalommal étkezés közben. Használjon két-három hétig a jótékony hatás észlelésére (34 Megbízható forrás).
  • Alvási segédanyag: 100–300 mg, 30–45 perccel lefekvés előtt a GABA-val a hatékonyság növelése érdekében (38 Megbízható forrás).

ÖSSZEGZÉS Az 5-HTP-nek adagolása minden esetben attól függ, hogy miért használja.

Alsó vonal

A szervezet az 5-HTP-t szerotoninná alakítja, amely anyag az étvágyat, a fájdalomérzetet és az alvást szabályozza. Kiegészítése hatékony módszer a szerotonin szint növelésére. A magasabb szerotoninszintek számos előnnyel járhatnak, például elősegíthetik a fogyást, javíthatják a depresszió és a fibromyalgia tüneteit, csökkenthetik a migrén rohamok gyakoriságát és segíthetnek az alvásban. A kisebb mellékhatások összefüggenek az 5-HTP-vel, de ezek minimalizálhatók kisebb adagokkal történő kezdéssel és az adag fokozatos növelésével. Mivel az 5-HTP negatívan kölcsönhatásba léphet több gyógyszerrel, beszéljen orvosával, hogy biztonságos-e az Ön használata.

error: Content is protected !!