61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában

61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában

Itt egy klassz fiatal sztár színészt látunk, de milyen az élete most,
lássuk…

Michael J. Fox 1961-ben született Kanadában, 2023 nyarán ünnepli 62. születésnapját. A visszavonult világsztár a hetvenes években kezdett színészkedni, a nyolcvanas évek elején már ismert és népszerű volt, köszönhetően a Családi kötelék című szitkomnak, amelyben ő alakította Alex P. Keatont.

A világsikert a Vissza a jövőbe! filmsorozat hozta meg a számára, amelyben ő játszotta a főszereplő Marty McFly-t.

Michael J. Fox 1988-ban nősült meg, kolléganőjét, Tracy Pollant vette feleségül. Négy gyermekük született, Sam Michael, egy ikerpár, Aquinnah és Schuyler, valamint egy harmadik kislány, Esmé.

Michael J. Fox és a Parkinson-kór – ilyen állapotban van most

Michael J. Fox csupán 29 éves volt, amikor különös tüneteket kezdett el észlelni magán, ezért orvoshoz fordult. 1991-ben derül ki, Parkinson-kórban szenved, ami sajnos visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan még napjainkban is.

Már ekkor megmondták neki az orvosai, még néhány év és nem lesz képes színészkedni. A diagnózis után a sztár depresszióba zuhant, nem bírt szembe nézni betegségével, az italban keresett menedéket.

Michael J. Fox alább, ha nem tudnád ő van a képen nem ismernél rá.

Így néz ki most a Parkinson-kórt is figyelembe  szinte nem hasonlít önmagára

 61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában

61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában

A nyilvánosságnak még hét évig nem árulta el, milyen betegsége van, a legvégsőkig igyekezett aktív maradni és dolgozni. Ezután úgy döntött, szembenéz a valósággal és feltárja a világ előtt legnagyobb titkát, így a Parkinsonban szenvedők legaktívabb szószólója lett.

„Nem tettetheted azt otthon, hogy nincs Parkinson-kórod, mert de, ott van veled. Amikor kint voltam a világban, akkor más emberekkel foglalkoztam, ők pedig nem tudták, mi a helyzet”

– mesélte Michael J. Fox, amikor arról kérdezték, segített-e elterelni a betegségről a gondolatait a sok utazás és munka. Majd hozzátette, azt fogadta el a legnehezebben, hogy ebből az állapotból nincs kiút, ez van és kész.

A visszavonult világsztár immár több, mint három évtizede él együtt ezzel a progresszív neurodegeneratív betegséggel, ami a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Mostanra teljes mértékben elfogadta a sorsát és rálelt a belső békéjére, legnagyobb támasza szeretett felesége, Tracy, illetve négy gyermeke, akik ma már fiatal felnőttek.

Szomorú, ugyanakkor tanulságos dolog, hogy a színész elmondása szerint ma a mentális egészsége sokkal jobb, mint évtizedekkel ezelőtt, ugyanakkor a Parkinson miatt a testi egészsége nagyon sokat romlott, folyamatos fájdalmai vannak.

„Az emberek körülöttem állandóan azt mondják, legyek óvatos. De ennek semmi köze az óvatossághoz, ez csak megtörténik!”

– fakad ki a film egy pontján.

Állandó orvosi felügyeletre, vizsgálatokra szorul, ezekről mind legújabb dokumentumfilmjében, a Still: A Michael J. Fox Movie-ban számolt be.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!