Az Európa Tanács nem akarja az olimpián látni Oroszországot és Belaruszt

Az Európa Tanács nem akarja az olimpián látni Oroszországot és Belaruszt

Oroszország

 

 

 

A 47 európai országot tömörítő, Strasbourgban székelő Európa Tanács, aminek semmi köze nincs az Európai Unióhoz, Oroszországot és Belaruszt eltiltaná a 2024-es párizsi játékoktól. A szervezet erre szólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB).

Az Európa Tanácsnak szinte az összes európai ország a tagja. Belaruszt soha nem vették fel, Oroszország pedig Ukrajna lerohanása után lépett ki.

A jelenlegi NOB-tervezet szerint az orosz és belarusz sportolók – hasonlóan a teniszhez – egyénileg, semlegesként indulhatnak a játékokon. Az egyetlen feltétel az, hogy nem támogathatják aktívan az ukrajnai háborút. Ez viszont olyan körülmények között nehezen elképzelhető, amikor a két érintett országban erősek a hadsereg által finanszírozott klubok, fizetést pedig sok sportoló közvetlenül az államtól kap.

Az Európa Tanács szerint az orosz – belarusz propaganda használná ezeket a sportolókat, ráadásul mások elől vennék el a helyet, mivel Ukrajna mellett vélhetően egy sor ország bojkottálná a nyári olimpiát.

A sport világa az orosz–ukrán háború kezdete óta küzd az orosz és belarusz sportolók kezelésével, de az olimpiai részvétel a legfontosabb kérdés valamennyi érintett számára.

(via Szabad Európa)

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!