Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás!

Babits Mihály

Ez a mi városunk, a mi országunk, nekünk szülőhazánk Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás

Ez a mi városunk, a mi országunk, nekünk szülőhazánk Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás

Összeomlás. A 2022-es összellenzéki kísérlet összeomlott. Nem az ellenfél ereje, hanem saját gyengesége hatására, magától omlott össze. Az összeomlás oka, hogy megszületett ugyan az ellenzéki választó, de magára maradt, mert nem talált otthonra az ellenzéki ál-összefogásban és történetnélküliségben. A választás napja. Korán reggel gyönyörű havazásra ébredek. Fehérek a fák, a tető, a kert – vajon mit érez most több millió magyar, amikor felkel, kérdem magamtól.

Estére megtudom, hogy a tél, Orbán Viktor mellett döntött mindenki, aki nem Budapesten néz a világra. Szörnyű ez a hideg társadalmi tél. A didergető magány, az elhagyatottság csendjét hordozza. A reményeink összes virága elfagyott. Becsapva és megcsalva érezzük magunkat: miért hittünk, miért voltak illúzióink?

Valamennyien tudjuk, hogy ez a választás hosszú időre, ha nem örökre elintéz minket. Politikai holttestünket kivitték az ajtón, s ki tudja, hogy nem ment-e vele élő holtestünk is. A gyászmunka legfőbb kérdése: mi lesz a gyerekeinkkel? A legnagyobb csalódás őket érte és a tizennyolc vagy huszonkét évesek hite egészen más, mint a miénk. Mi már tudtuk, hogy mit jelent politikai változásban, politikusban bízni, de nekik még az első, megrendítő kiábrándulásuk.

Ha mi csak mondjuk, hogy innen el kell menni, ők valóban el is mennek, és itt hagynak minket a megértés és a reménytelenség kétségei között.

Nemcsak Márki-Zaynak, hanem a pártvezetőknek is menniük kell. Csak két megtisztult új párt fér el az ellenzéki térfélen: egy mérsékelt baloldali, SPD mintájú szociáldemokrata és egy mérsékelt jobboldali, CDU mintájú konzervatív. Erre alkalmasak lehetnek a parlament új képviselői, az ellenzéki önkormányzatok emberei, a ma még elkeseredett aktivisták.

A kiindulópont Budapest, amely mindenestül a miénk. Emeljük fel végre a fejünket és foglaljuk el végre a fővárost! Ne engedjük a fővárosi és kerületi önkormányzatok megsemmisítését! Vessünk véget a fővárosi vezetés siránkozó és gazsuláló politikájának, tegyünk végre rendet!

Kezdjük azzal, hogy a főváros hatékony tervet készít szakértőkkel a fizetőképesség, a város intézményi működése kapcsán: dolgozni kezd. Politikai és szakértői összefogás, súlyképzés, válságkezelés. Egyenrangúság és egyenes gerinc szemben az ellenséges kormánnyal.

Lesz közös szabad sajtó! Lesz Szabad Városok Szövetsége!
Lesz közös egészségügyi, oktatási, szociális politika!

Ez a mi városunk, a mi országunk, nekünk szülőhazánk. Menjenek el ők! Várja őket Moszkva. „Én mindig öregebb voltam annál, hogy elmenjek innen” – mondta nekem Spiró kifelé jőve a Világvége utcára. „Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás” – írta Babits. Hallom, ahogy egy üveg-csilingelésű angyalhang az elnémult költő helyett a Jónás könyvét olvassa nekünk.

 

error: Content is protected !!