fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen

fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen

 

Fiatalság megőrzése, idősödés folyamata

A test öregedésével egyes életfunkciók lassulnak, a betegségek kockázata növekszik, bár az idő kerekét nem lehet visszafordítani.
Viszont annál többet lehet tenni, annak érdekébe, hogy fiatalosan, jó hangulatban, fitten teljenek a napjaink.
Kitétele minél előbb, vagyis azonnal el kell kezdeni a
KOMPLEX ÉLETMÓD KIALAKÍTÁSÁT.


Egészséges életvitel mindenkire jó hatással van.

Jól választott táplálék kiegészítőkkel jelentősebb mértékben kivédhető, az öregedés. Hátrányos hatásai tünetek szellemi képességek romlása, emlékezési nehézségek romlása, új emberekre, és a közelmúlt eseményei re való visszaemlékezés nehézségei.
Az érzékelés hanyatlása, a szem fókuszáló képességének lassulása. A  magas hangok hallásának romlása.
Gyenge immunrendszer, megfázásra, influenzára, és más betegségekre való megnövekedett hajlam.
Az izom és csonttömeg csökkenése, szív és érrendszeri betegségek, valamint rák előfordulási gyakoriságnak megfelelően.

Öregedés folyamat leírása
Az öregedés és öreggé válás folyamata, a test, minden egyes részére hatással van.
Egyéb változások mellett a haj megőszül, a bőrráncosodik, izmok és ízületek  elveszítik rugalmasságukat és meggyengülnek, memória hanyatlik, a látás romlik és a szervezet általános ellenálló képessége csökken.

Mi okozza az idősödést?
A  legtöbb sejt születése, növekedése, és pusztulása az egész élet során tart.

Idősebb korban azonban több sejt pusztul el, mint amennyi létrejön, és ez valamennyi test funkciói. Lassú leépüléshez is ez vezet.
Bár ennek a folyamatnak egy részét normálisnak és elkerülhetetlennek kell tekinteni, számos kutató szerint, a szabad-gyököknek nevezett, instabil vegyületek, ezt a folyamatot meg gyorsítják, és idő előtti öregedéshez vezetnek.
A károsodás részben elkerülhetetlen, mert szabad gyökök normális anyagcsere során, állandóan keletkeznek, külső tényezők, például cigarettafüst, környezetszennyeződés, túlzott alkoholfogyasztás, röntgen, és napsugárzás fokozzák, szabad gyökök képződését.
A szabad gyökökkel szemben a szervezet védekezik, ezt a védekezőképességét antioxidáns, vegyületekkel fokozni lehet. Ezek a vegyületek táplálékkal is fellelhetők.

 A táplálék kiegészítők hatása!
Bizonyos kiegészítőket, akár naponta is szedhet.

Az öregedés folyamatát, A, C és E vitamin szabad-gyökök ellen, hatásos antioxidánst vegyületek, ha a C vitamin és flavonoidok, vízben jól oldódnak, és a sejt belsejében fejtik ki hatásukat.
Az E vitamint sejtvédő membrán károsodását, akadályozza meg idős korban.
Lényegesen javítja az immunrendszer ellenálló képességét, és egyes vizsgálatok szerint, csökkentheti bizonyos időközben,  betegségek szívinfarktus rákok bizonyos fajtája és az Alzheimer kockázatát.
Az élettartamot fokozó hatásairól régóta ismert zöld-tea kivonat, és a szőlőmag kivonat, amik az A és C vitaminnál is hatásosabb antioxidánsok.
A B vitamin egyik fajtája a folsav szükséges vörösvérsejtek termeléséhez és elősegíti az idegrendszer egészséges működését.
A szívet is jelentős mértékben védi, mivel fokozza a homocisztein, egy szívbetegségre hajlamosító aminosavszerű vegyület lebontását.
A vörösvérsejtek termeléséhez és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen a B12 vitamin. Idős korban sok ember szervezetének csökken a képessége, hogy a napi B12 vitamin szükségletét, a táplálkozással vegye fel.
Ez a hiányosság alacsony B12 szinthez, az idegsejtek pusztulásához és idegrendszeri panaszokhoz vezetnek, ami a vitamin rendszeres szedésével megakadályozható.
Az egészséges szívműködéshez alapvető fontosságú, hogy az aminosavszerű vegyület a karnitin, ami oxigén sejtekhez történő szállítását és a sejtek energiatermelése szolgálja.
A csontritkulás ellen táplálkozástudományi szakemberek kalcium, magnézium és B vitamin készítményeket ajánlanak, mivel multivitaminok és az egyéb ásványi anyagok nem pótolják ezeket a kellő mennyiségben.
Páfrányfenyő, ginkgo biloba javítja a szervezet általános vérellátását és így enyhíti az idősebb korban fokozott jelentkező vérellátási zavarokat, például szédülés, impotenciát és memória romlást.

Mit tehet még az idősödés ellen?
Kerülje a túlzott napozást: Az UV sugárzástól ráncosodik a bőr.

Hagyjon fel a dohányzással! A dohányzás gyorsítja a tüdő öregedését leépülését.
Sétával és rendszeres tornagyakorlatokkal, építse és tartsa karban a csont és izom tömegét.
Egyen sokféle zöldséget és gyümölcsöt ezek antioxidánsban gazdagok- valamint olajos halat, hogy pótolja azomega-3 zsírsavakat.

Fiatalság megőrzése érdekébe tovább kutatnak!
Bár a hosszú élet eléréséhez nem áll rendelkezésre csodaszer, az E vitamin évekkel meghosszabbíthatja az életet.

Az amerikai National Institute Aging (az Öregedés Nemzeti Intézete) egy újabb vizsgálata szerint az E vitamint szedők fele akkora valószínűséggel halnak meg szívbetegségben,
(ami leggyakoribb halálok) mint azok, akik ezt a táplálékkiegészítőt nem használják.
Svájci kutatók idős emberek ki mutatták, hogy az antioxidánsok (béta karotin C-vitamin) vérben megfigyelhető szintje és az emlékezőképesség között összefüggés van.
A Q-10 qoenzim 50 év felett fokozatosan csökken a kor előrehaladtával érdemes pótolni.  Forrás: Reader Digest – Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagokÖregedés egészségesen

Tapasztalataim szerint azoknak az egyéneknek, akik a legjobban tudnak megbirkózni az öregedés fizikai kihívásaival és pszichoszociális stresszekkel, számos közös vonása van.

Rugalmasság és alkalmazkodóképesség időskorban
Mindenekelőtt figyelemre méltóan rugalmasak és alkalmazkodóképesek.

fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen

fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen

Például egy sikeresen öregedő ember felismerheti, ha nehezen kezeli teniszt, adaptálódhat tollaslabdára való váltással.
Lehet, hogy futás helyett sétálnak, kocognak,  vagy úsznak, teniszeznek…stb. 
(a mozgást nem lehet feladni //szerk)

A lényeg az, hogy a képesség megváltozását veszteségként vagy kudarcnak tekintjük, ehelyett lehetőségünk új készségek elsajátítására és új tevékenységek.
Ez a sikeres öregedés második jellemzőjéhez vezet: az egész életen át tartó tanulás.

Az élethosszig tartó tanulás
A sikeres életkorú egyének folyamatosan tanulnak – és ennek lehetőségei ma korlátlanok. Ma mind könnyen elérhetőek a közösségi központokban tartott előadások, az online tanulás, a továbbképző tanfolyamokra beiratkozás. Tanulhat új nyelvet, táncot, akár bibliai oktatást. És ne felejtsük el ezeket összekeverni, és kihasználni a csoportos és társadalmi tevékenységeket az intellektuális stimulációval együtt. Ezek és hasonló tevékenységek lehetővé teszik a személyes növekedést, javítják az önbecsülést, és ami a legfontosabb: serkenti az agy működését.

Társadalmi, családi kapcsolat legerősebb fiatalság megőrzési tétel

fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen, teljes család

fiatalság megőrzése, öregedés ellen, idősödés egészségesen, teljes család

 

Az idősödés, öregedés elleni harmadik tényező a társadalmi, családi harmonikus kapcsolatok. Tartsa közel a családot és barátait! Többen azt mondják, hogy „minden barátom meghalt …”, akkor a sikeresen öregedő személy gondoskodik arról, újakkal találkozzanak és barátkozhatnak másokkal.
A szeretet és a barátság a legerősebb ellenszer a depresszió és elszigeteltség ellen.
Nézzünk szembe a tényekkel – az öregedés nem a szíve gyengesége.
Az alkalmazkodóképesség, az új dolgok tanulásának hajlandósága és a szeretteivel való kapcsolattartás azonban segít és lehetővé teszi, hogy saját szerencséjét elérje.

Forrás: Dr. Nathan Herrmann pszichiáter

 

error: Content is protected !!