H1N1-virus, influenza, immunrendszer, téli megfázás,

H1N1-virus, influenza, immunrendszer, téli megfázás,

H1N1 vírus, járvány influenza, immunrendszer, védőoltásról

Olyan sok, egymásnak ellentmondó információ lát napvilágot az új influenzával kapcsolatban, hogy a Magyar Immunológiai Társaság célszerűnek látta közlemény kiadását. Ebben sorra veszik a leggyakoribb kételyeket, kérdéseket. A válaszok talán segítenek a tájékozódásban, döntésben.

H1N1, új influenza, oltás, járvány
Sokan megkérdőjelezik a H1N1 vírus elleni védőoltás jelentőségét . A Magyar Immunológiai Társaság válaszol a leggyakrabban előforduló aggodalmakra és ellenvéleményekre.

1. ellenérv: Eddig sem oltattam magam…
Válasz: Ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.
Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését. Nemcsak a tüdő, hanem a bél nyálkahártyáját is károsítja, és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan személyeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek. Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenzafertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.
Aki tehát felelősen gondolkozik, az nemcsak önmaga, hanem környezete védelme érdekében is beoltatja magát. Akit beoltottak, sokkal kevésbé veszélyezteti a környezetét, mint a náthás, köhögő, tüsszentő fertőzött beteg. Különösen érvényes ez azokra, akik betegek gyógyításával, gondozásával vagy diákok oktatásával foglalkoznak


2. ellenérv: Legfeljebb lázas leszek néhány napig…
Válasz: A vírus a felső légutakon keresztül fertőz, és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást okozhat.

3. ellenérv: A védőoltásnak súlyos mellékhatásai vannak…

Válasz: Az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak.
A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben.
Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált személyekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.
Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatók a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal. Mivel a vírus felszaporítása kis mennyiségű antibiotikummal kezelt tojásban történik, a további tisztítási lépések ellenére az oltóanyagban nyomokban visszamaradhat tojásfehérje- vagy antibiotikum-szennyezés. Így a tojásra vagy antibiotikumra érzékeny (allergiás) személyekben a vakcina mellékhatásokat is kiválthat, ami indokolttá teszi a fokozott óvatosságot. Az ilyen ritka és egyedi reakció veszélye szinte minden gyógyszer esetében fennáll. Ha azonban a betegség szövődmény nélküli lefolyását és a gyógyszer esetleges mellékhatásainak kockázatait mérlegeljük, nem nehéz belátni, hogy a 3 napos magas láz, izomfájdalom és a csekély hőemelkedés, vagy az oltás helyének érzékenysége vállalható kockázat.


4. ellenérv: Mérgező higany van az oltóanyagban…
Válasz: Elterjedt, hogy az oltóanyagban jelen levő tartósító szer, a tiomerzál, higanytartalma miatt mérgező, és idegrendszeri károsodást okoz. Ezt a vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenzavírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből, és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehézfém allergia esetén azonban az érintett személyeknek az előzőekben már említett (antibiotikum- és tojásérzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

5. ellenérv: Úgyis mutálódik a vírus, mire ideér a járvány, addigra az oltás már nem nyújt védettséget…

Válasz: A vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
Az oltás esélyt ad arra, hogy ne betegedjünk meg, és ne fertőzzük tovább a környezetünket. Ne utasítsuk el ezt az esélyt – áll a Magyar Immunológiai társaság közleményében.

(Forrás: Magyar Immunológiai Társaság)

Javaslat többet informálódj és úgy dönts. Azt hiszem itt már nehéz egyértelműen okosat mondani.12 Influenza-mítoszok és tények –    2018. OKTÓBER 17 Forrás: moyespharmacy.com

Van kérdése vagy aggodalma az idei influenza elleni védőoltás megszerzéséről? Íme néhány a leggyakrabban tartott mítoszok és az igazság mögöttük.

1)  Mítosz : influenzát influenza-lövésből kaphat. 
     Tény : Az influenza lövés nem tartalmazza az élő vírust, így lehetetlen az influenza bejutása a vakcinából. Néhány embernél előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint az enyhe fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az injekció helyén, fejfájás vagy alacsony fokú láz. Az oltás biztonságos és hatékony, és a legjobb módja az influenza megelőzésének. Egy másik magyarázat az, hogy az influenzavírusok ki vannak téve az influenzát okozó vírusoknak, röviddel a vakcinázás előtt, vagy a vakcinálás utáni két hetes időszakban, hogy a szervezet immunrendszert fejleszt. Ez az expozíció azt eredményezheti, hogy a vakcina elleni védelem hatályba lépését megelőzően az ember influenza betegségben szenved.

2) Mítosz : Az influenza nem más, mint a közönséges hideg, ami nem akadályozható meg. 
     Tény : Az influenza, amelyet általában „influenzának” neveznek, egy súlyos légzőszervi betegség, amely könnyen terjedhet és súlyos szövődményekhez, akár halálhoz is vezethet. Az USA-ban évente átlagosan az influenza és az ahhoz kapcsolódó szövődmények körülbelül 226 000 kórházi ápolást eredményeznek. A vírus súlyosságától függően az influenza szezonban a halálesetek 3000 és 49 ezer fő között mozoghatnak.

3) Mítosz: Az influenza kezelésére nincs szükség. 
     Tény: Két vírusellenes gyógyszer nagyon hatékony az influenza ellen: a Tamiflu tablettát kapja, és a Relenza, amely belélegezve van. Fontos, hogy ezeket a gyógyszereket a tünetek kialakulásától számított 48 órán belül elkezdjük. De a gyógyszerek akkor is előnyösek, ha 48 órával az influenza első jeleit követik. Sem a Tamiflu, sem a Relenza nem gyógyítja az influenzát. De csökkenthetik azt az időt, amit beteg vagy egy vagy két nap alatt, és kevésbé fertőződik meg másokkal. Ezek a gyógyszerek mind a szezonális influenza, mind a sertésinfluenza tipikus törzsével együtt működnek.

4) Mítosz: Az antibiotikumok képesek az influenzával küzdeni. 
     Tény: Az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésekkel küzdenek. Az influenza egy vírus, amelyet nem baktérium okoz. Tehát az antibiotikumok semmilyen influenzára nem hatnak.

5) Mítosz : Csak egy típusú vakcina áll rendelkezésre az influenzavírus elleni védelem érdekében. 
     Tény : Az influenza vakcina lehetőségei gyermekek, felnőttek és idősek számára is rendelkezésre állnak. Beszéljen a gyógyszerészével, hogy többet megtudjon az egyes családtagok számára megfelelő vakcinaopcióról. Például az orr-influenza vakcina nem ajánlott 2 év alatti gyermekek, 50 év feletti felnőttek vagy bizonyos krónikus betegségekben szenvedő gyermekek számára.


6) Mítosz: A  fiatal és egészséges embereket nem kell vakcinálni. 
     Tény:  Igaz, hogy az influenza elleni védőoltást rendszeresen ajánlják krónikus betegségben szenvedők számára. De mindenki élvezheti a vakcinázást. A jelenlegi irányelvek azt sugallják, hogy a 6 hónapos és 19 éves kor közötti gyermekek, a terhes nők és a 49 évesnél idősebbek minden évben vakcinázásra kerülnek. Ezenkívül ajánlott az influenza lövés az egészséges emberek számára, akik a vírust elterjedhetnek másoknak, akik különösen érzékenyek. Emiatt az egészségügyi dolgozóknak rendszeresen tanácsot kapnak az influenza elleni védőoltásnak, hogy megvédjék betegeiket. Természetesen soha nem tudod igazán, hogy ki van-e elnyomva, vagy nem, ezért lehet, hogy megkapod az influenza lövést is.

7) Mítosz: Ha az influenzát megkapja, akkor az influenza szezon alatt nem kaphatja meg újra. 
     Tény: Sokan azt feltételezik, hogy ha már az influenza van ebben a szezonban, akkor nem kaphatja meg újra; ugyanakkor az influenza fertőzés több vírustörzstől is megtörténhet.

8) Mítosz: Nem kell minden évben influenza lövést kapnia. 
     Tény: Az influenza vírus minden évben megváltozik (mutál). Ezért fontos, hogy minden évben vakcinázzuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy immunitásod van-e azokkal a törzsekkel szemben, amelyek leginkább a járvány kitörését okozhatják.

9) Mítosz: Ha jól érzi magát, nem tudja elterjedni az influenzát. 
     Tény: Az influenza vírust hordozó emberek 20–30% -ának nincsenek tünetei.

10) Mítosz: A vakcinák veszélyesek. 
      Tény: Az elmúlt években egyre nagyobb bizalmatlanság alakult ki a vakcinákkal, köztük az influenza elleni vakcinával. Vannak, akik úgy vélik, hogy kapcsolat lehet a vakcinák, különösen a thimerosal összetevője és a gyermekek fejlődési rendellenességei között, mint például az autizmus. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy az oltóanyagok autizmust okoznak, és a szakértők azt mondják, hogy elveszítjük, hogy milyen fontos vakcinák az életveszélyes betegségek megelőzése.

11) Mítosz: A hideg időjárás az influenzát okozza. 
      Tény: Nem számít, hogy hányszor szólt anyád, hogy hideg lesz a téli kabátot nem viselve, ha kívül megy, nem növeli az influenza kockázatát. Az influenza szezon növekedése és bukása minden évben jobban kapcsolódik a vírus természetes ciklusához, bár a szakértők nem biztosak abban, hogyan működik.

12) Mítosz: Ha novemberben nem szerezte be a szezonális influenza elleni oltást, nincs vakcina. 
      Tény: Míg november elején elfogyott a vakcina, ez már nem így van. Napjainkban elegendő oltóanyagot kell biztosítani mindenkinek, aki azt akarja, és decemberben vagy januárban kell kapnia. Emellett az influenza gyakran nem érheti el csúcsát februárig vagy néha márciusig. Tehát nem számít a hónapban, ha még nem volt influenza elleni vakcina, menj el. Sokat kímélhetné magát és családját.
Forrás: moyespharmacy.com

Még mindig aggódik? Keresse fel orvosát!

– Források: 
American Lung Association influenza megelőzési programja, a 
Harvard Health Publications 
WebMD

error: Content is protected !!