Hadházy szerint ebből nem lesz valódi parlamenti ellenzék, valódi parlament se

Hadházy szerint ebből nem lesz valódi parlamenti ellenzék, valódi parlament se

Mi a teendője az ellenzékieknek a parlamenti mandátumokkal? Nem kell felvenni őket vagy csak a legkorlátozottabb módon vegyenek részt az elcsalt országgyűlés munkájában. Kivéve, ha kőkemény garanciákat tudnak kikövetelni a Fidesztől a valódi ellenzéki képviselői munkához – véli Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő. Úgy látja, az elvárt biztosítékokat nem fogják megkapni a kormányoldaltól.

Nagyon meglepve és szomorúan olvasta, hogy az ellenzék elkezdték azt firtatni, hogy „ki a hibás és ki nem a hibás” a választási kudarcban. E közben teljesen egyértelmű, hogy ha nem lett volna a Fidesz propagandagépezete, hatalmas médiafölénye – amivel pillanatok alatt tömegekkel tudta elhitetni, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot –, akkor most nem azt kellene számolgatni, hogy meglesz-e a Fidesz parlamenti kétharmada, hanem azt, hogy bejut-e vagy sem ennyi botrány és ilyen kormányzati teljesítmény után – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az Egységben Magyarországért jelöltje.

Az ellenzék üzenete ugyanis a mostani médiaviszonyok között csak a lehetséges ellenzéki szavazók kis részét érheti el.
Nem az a lényeg, el lehet-e mondani az igazságot, hanem hogy az hány emberhez jut el – Hadházy, aki emlékeztetett rá, hogy ezt már nagyon régóta mondja.

A politikus szerint az egyenlőtlen feltételek miatt már a mostani választás előtt is dilemma volt, hogy elinduljon-e az ellenzék a választáson, az ő válasza a nem volt, de a többségi döntés végül az lett, hogy megpróbálják. Nagyon drukkolt, hogy ne neki legyen igaza, de ez történt, és nem jött be az ellenzéki oldal számítása. Most pedig déjà vu érzése van, mert ugyanaz a feladat, mint 2018-ban volt: itt áll az ellenzék egy egyértelműen elcsalt választás előtt, amit először ki kell mondani, majd el kell dönteni, mit tud tenni ebben a helyzetben, és mi a teendő a parlamenti mandátumokkal. Szörnyű belegondolni, hogy az ellenzék rossz döntésekkel és stratégiával elfecsérelt négy évet – jegyezte meg.

Erre a nagyon fontos kérdésre két válasz adható: nem veszik fel a mandátumot, vagy ha igen, akkor kőkeményen biztosítani azt, hogy még csak a látszata se legyen annak, hogy a Fidesszel szemben ülők csupán a kormány díszellenzéke.

Oroszországban, ahol Vlagyimir Putyin elnöknek is van ellenzéke, ott is van parlament. Magyarországon tehát az ellenzék nem tarthatja fenn újabb négy évig annak látszatát, hogy normális parlament működik.

Hadházy, mint mondta, ezért négy év után újból azt javasolja, az ellenzék mondja ki, hogy a kormányzat elcsalta a parlamentet, hogy már nincs demokrácia. Azt a kevés lehetőséget, amit egy mandátum még biztosít használják ki, de csak úgy, ha közben nem asszisztálnak a fideszes rendszerhez. Például nem szabad „interpellálgatni”, mert nincs értelmük, nem lehet velük legyőzni a propagandát. Gyurcsány hasonlót mondott az öszödi beszédében.

Ezen kívül egy magára valamit is adó ellenzéki politikus nem vállalhatna parlamenti, tulajdonképpen áltisztséget, és így nem vehetne fel havi 600 ezer, 1 milliós pluszjuttatást az alapfizetése mellé. Már ezzel a három lépéssel is ki lehetne fejezni belföldre és külföldre is, hogy a 2022-es választás nem volt valódi és demokratikus voksolás.

forrás

error: Content is protected !!