Az inkontinencia nem betegség, hanem állapot. (Előző szakmegállapításból, úgy tűnhet különösebben nem gond. – De az tud lenni 30-60 év között is már!) Vizelet inkontinenciáról, vagy vizelet visszatartási képtelenségről akkor beszélünk, ha a húgyhólyagból akaratlan vizeletürülés történik, annak mennyiségétől függetlenül. A nőknél, és elsősorban változókorban jelentkezik.


A vizelet a nap folyamán a vesék által kiválasztott, folyadék, melyben a felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek oldódnak fel és ürülnek ki a szervezetből. Ezt a folyadékot a vesék választják ki és kerül a húgyvezeték által a húgyhólyagba. A húgyhólyag szöveti felépítés teszi lehetővé, hogy a telítődés folyamán megnyúljon. A vizelet ürülését a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom segít, hogy csak a kellően telt állapot után ürüljön a vizelet. A húgyhólyag záróizmán kívül a vizelettartásban nagy szerepet játszik a gátizom. Annak meggyengülése vizeletszivárgást okoz.

Az inkontinencia fajtái:
Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. A megelőzéshez és a kezeléshez is fontos a rizikófaktorok ismerete:

 • Stressz vagy terheléses inkontinencia: Az oka a záróizom csökkenése. Általában fizikai terhelésre jelentkezik.
 • Reflex inkontinencia: Az inger nélküli vizeletcsepegést neurogén betegség okozza.
 • Túlfolyásos inkontinencia: Vizeletelfolyási akadály miatt a hólyag nem ürül megfelelően. A visszamaradó vizelet csepegve ürül.
 • Késztetési inkontinencia: Heves vizelési inger, mely nem elnyomható és vizeletvesztéssel jár.

Inkontinencia stádiumai
Az inkontinenciát, súlyosságától függően három stádiumba soroljuk.

 • I stádium – enyhe fokozat.
 • II stádium – hasűri nyomás fokozódására vizelet ürül
 • III stádium – nyugalomban is fennáll a vizeletcsepegés

Inkontinencia okai

 • Gyengült gátizomzat – túlsúly, szülés, nem kellő tekintettel történő nőgyógyászati beavatkozások, méhsüllyedés, menopauza
 • Férfiaknál prosztata-betegségek – megnagyobbodás, rák, gyulladás
 • Gyógyszerszedés
 • Székrekedés
 • neurózis
 • felfázás
 • gerincvelői sérülés

Inkontinencia kezelése
A kezelés attól függ, hogy az okokat megtaláljuk és orvosoljuk. A gyógymódoknál a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változás is nagy szerepet játszik.

Fizikális kezelés, életmódbeli változások.
Intim torna – a gátizom erősítése
A medencefenék izmainak megerősítésére és a záróizmok megerősítésére az úgynevezett Kegel-gyakorlatok a legjobbak. Naponta 4-5 alkalommal, tíz ismétlésszámmal, akaratlagosan történik az izmok megfeszítése és elernyedése. Ilyenkor úgy csinálunk, mintha a vizeletsugarat meg akarnánk állítani, de csak a záróizmokat feszítjük meg, 3 másodpercig. A hasizmokat, combokat, fenék izmokat nem. Bárhol és bármikor végezhető, inkább a többszöri ismétlésszám a fontos, minthogy egyszerre sokat végezzünk belőle.

Elsőként a “egyszerűbb” Inkontinencia (vizeletvisszatartás) kezelési lehetőségek, Elektrostimuláció

Biofeedback technika Szakorvos által felírható készülék. Mely az intimtorna alatt fény vagy hangjelzést ad, ha a megfelelő izmoknál történik az összehúzódás.
Hólyagtorna Elsősorban késztetéses inkontinencia, de más fajta inkontinencia esetén is alkalmazható. A torna alkalmával megtanulható, hogy a vizelési inger megjelenését követően a vizelést késleltetni tudjuk. Itt az idő intervallumot folyamatosan növeljük, akár 2 óra hosszára is. A másik formája pedig, hogy a vizeléskor a vízsugarat megállítjuk és pár perc múlva folytatjuk. Ez a gyakorlat segíthet a hólyag teljes kiürítésében.
Elektrostimuláció Hüvely, vagy végbélkúpokba szerelt elektródák segítségével elektromos árammal történő stimulálás. Mely a hüvely izmait összehúzódásra készteti. Stressz és késztetéses inkontinencia esetén jól alkalmazható.
Toilett tréning Ez főleg idős, vagy demens betegeknél alkalmazzák. A vizeletürítést nem a vizelési inger után, hanem fixen 2-4 óránként történik.
Életmódbeli változtatások a folyadékbevitel és étkezés terén
Lézeres kezelés Az inkontinencia lézeres kezelése műtét nélkül kezeli a stressz okozta enyhe vagy közepes mértékű inkontinenciát. Alkalmazásával fájdalommentesen erősíti meg a húgycső és a húgyhólyag kötőszöveteit. A lézerfény felmelegíti a kötőszöveteket, ezáltal fokozza a kollagén rostos termelődését és egymáshoz való kötődésüket megerősíti. A beavatkozás fájdalmatlan, rövid ideig tart és általában 2-3 alkalom szükséges.

Érdemes az olyan ételek, vagy italok bevitelét csökkenteni, melyeknek vízhajtó hatásuk van. Ilyen lehet a koffein és az alkohol. Illetve érdemes lefekvés előtt már kevesebb folyadékot fogyasztani.


Gyógyszeres kezelés
Gyakran a gyógyszerek alkalmazása és az életmódbeli változások együttesen segítenek az inkontinencia legtöbb fajtáján. A stressz inkontinencia kezelésére viszont nem alkalmazható gyógyszer.
Ha felfázás miatt alakul ki inkontinencia, vagy prosztatagyulladás esetén, akkor mindenképpen a helyes antibiotikumos kezelés elengedhetetlen. Prosztata megnagyobbodás esetén a probléma kezelése kihat az inkontinencia megszűnésére is.
Triciklusos antidepresszánsok Más gyógyszerekkel kombinálva használják az inkontinencia kezelésére.
Antikolinerg gyógyszerek Receptköteles szerek, melyek a hólyagot ellazítják, így hatásosak lehetnek az inkontinencia kezelésében. Mellékhatásként viszont szájszárazság jelentkezhet, ami fokozott folyadékbevitel von maga után.
Műtéti kezelések Akkor kerülhetnek szóba a műtéti megoldások, ha a már felsorolt terápiák nem segítenek. Ha a probléma hátterében egyéb betegség (pl.: prosztata megnagyobbodás, vagy méh előesés) áll a háttérben, akkor azok műtéti megoldásai segíthetnek az inkontinencia kezelésében.
Hólyagnyak felfüggesztés A hasfalon keresztül történő bemetszés által a hólyagnyak környéki szöveteket rögzítik a medence porcához, vagy a medencéhez futó szalaghoz.
Elektrostimuláció
Egy pacemakert helyeznek a bőr alá, mely a hólyagfalhoz futó idegfonatra küldi az ingereket, így átveszi az ingerek kibocsájtását.
Szalagplasztika Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb eljárás. A hólyag alá vagy saját szövetből, vagy szintetikus anyagból „hitaágyszerű” felfüggesztés kerül, így gátolván a vizelet elcsöppenését.
Hólyag megerősítése kollagén injekcióval Kollagént injektálnak a hólyagnyak köré, mely tömöríti a szöveteket, így előzve meg az inkontinenciát.

Szakorvosát keresse fel mielőbb, mert összetettebb lehet, mint látni a fenti cikkből, bár szakcikk, lásd alább.

Forrás: Urológiai Szakmai Kollégium

 

Keywords: Inkontinencia kezelése, vizelet visszatartás kezelése Intim torna a gátizom erősítése, Biofeedback technika, Hólyagtorna, Lézeres kezelés

error: Content is protected !!