Jó hírnevet sértettek, elsőfokon elbukták az Elkurtuk-pert a film készítői

Jó hírnevet sértettek, elsőfokon elbukták az Elk*rtuk-pert a film készítői

 

 

 

 

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a készítők megsértették Hann Endre jó hírnevének fűződő személyiségi jogát a Megafilm oldalán megjelentetett közleménnyel, amelyben egyértelműen összekapcsolták a közvélemény-kutatót a film fő antagonistájaként, eltúlzottan ábrázolt szereplővel.

Megsértették Hann Endre jó hírnevének fűződő személyiségi jogát az Elk*rtuk készítői – ekképp határozott pénteken a Fővárosi Törvényszék a 444 beszámolója szerint.

A bíróság szerint a közvélemény-kutató elleni jogsértést a filmforgalmazó a Megafilm oldalán megjelentetett közleménnyel követte el, amelyben úgy állították be Hann Endrét,

  • mintha a filmbeli karakterhez hasonlóan 2006-ban ő is kutatási adatokat manipulált volna,
  • személyesen is részt vett volna az MSZP-SZDSZ- kormány politikai döntéseinél;
  • kapcsolatot tartott volna Szilvásy György titkosszolgálati miniszterrel;
  • részt vett volna az őszödi beszéd kiszivárogtatásában;
  • és részt vett volna a rendőri erőszakról szóló döntésben is.

A Fővárosi Törvényszék eltiltotta Kálomistát a további jogsértéstől, a producernek ezenkívül magánlevélben és a Megafilm honlapján is bocsánatot kell kérnie Hann Endrétől. Ezentúl 1,5 millió forint sérelemdíjat és 500 ezer forint perköltséget is kell fizetnie.

Hann márciusban perelte be a „filmet” készítő Mega Film Kiadó Kft.-t a jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt.

A 2006-os események fideszes narratíváját bemutató Elk*rtuk egyik főszereplője „Endre”, a szocialista politikusok körül forgolódó közvélemény-kutató, akit a filmben Bokor Barna alakít. Fő antagonistaként ő az, aki háttérből irányítja a baloldali kormány döntéseit, hamis kutatási eredményekkel manipulálja a közvéleményt, és titokban miniszterekkel egyeztet arról, hogy melyik újságírót érdemes megfigyelni.

Az ismert közvélemény kutató januárban peren kívüli megegyezést ajánlott Kálomist Gábornak, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj esetén elállt volna a jogi procedúrától. A kereset valótlan állítások helyesbítését kérte.

A producer nem élt a peren kívüli megegyezéssel. Kálomista Gábor válaszlevelében azzal védekezett, a Mega Film „játékfilmet készített, mely még ha valós eseményeken is alapul, de fikciós műfaj. Tekintve, hogy a nézőközönség számára teljesen egyértelmű, hogy egy játékfilmet lát a moziban, nem pedig híradót néz, tények meghamisításáról, így a jó hírnév megsértéséről nem lehet beszélni.”

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!