Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.Koncz Zsuzsa megasztár énekes, popslágerei története

 

(A tartalom között lesz 2 dal  – videó jó minőségben)

A ’60-as évek elején, a Magyar Televízióban amatőr művészek számára meghirdetett első Ki Mit Tud vetélkedőn tűnt fel, ahol gimnáziumi osztálytársnőjével, Gergely Ágival, mint a “két Gézengúz” arattak országos sikert, lettek egy csapásra közismertek. A TV-szereplés után keresik meg Zsuzsát az akkori amatőr sztárzenekarok, először az Omega, majd az Illés, végül a Metró is, akikkel a következő években fellép, s akikkel pályája a későbbiekben összefonódik. Az “eredeti rockfelhalmozódás” korában vagyunk, amikor a magyar könnyűzenét máig meghatározó szerzők-előadók-muzsikusok első lépéseiket teszik, egyenlőre az egyetemi klubok diákközönsége, majd (1966-tól, az Magyar Televízió első táncdal fesztiválját követően) az ország egyre növekvő médianyilvánossága előtt.

Koncz Zsuzsa örökéletű popslágereit minden nemzedék szívesen hallgatja

Első lemezek

 Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.

Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.

A Ki Mit Tud szereplést megörökítő lemezt leszámítva, ekkor jelennek meg első kislemezei, mint pl.: a Rohan az idő (Szörényi Levente – S. Nagy István szerzeménye, az Illés zenekar kíséretével), amely a magyar nyelvű rockzene első, minden eladási rekordot megdöntő felvétele volt.Az addigiaktól eltérő, vadonatúj hangzás és előadásmód, az énekhang szokatlan, egyéni volta, az új stílus egy csapásra meghódította a közönséget.
Nagyjából ekkor kezdődik a magyar hanglemezgyártás felfutása. A következő évben, 1967-ben megjelenik az első magyar rock LP (még beat-nek hívják) az Ezek a fiatalok című film zenéjével. Ez jelentős állomás Koncz Zsuzsa pályáján. Főszereplője a filmnek, amely nagyjából hű dokumentuma egy generáció, egy új életérzés megjelenésének, egy mára történelemmé lett kornak. Itt énekel először olyan társadalmi, szociológiai ihletésű dalokat (Szőke Anni balladája, Mr. Alkohol, Ez az a ház) melyekről a későbbiekben az nyilatkozza, hogy ezeknek a Bródy János által írt szövegeknek alapvető szerepe volt abban, hogy emberi-művészi karaktere, nézetei, dalai milyenné alakultak.
Az 1968-as TV fesztivál a Színes ceruzák sikere nyomán, a következő évben kiadják az első Koncz LP-t.Saját bevallása szerint a Volt egyszer egy lány az addigi évek útkeresését dokumentálta, egyben vázlata volt a következő, az igazi áttörést jelentő Szerelem című lemeznek.

 Koncz Zsuzsa – Ahogy lesz, úgy lesz  /Dal szövege alább/


Zenekari műhelyek
A “külön utasság”, mely a mai napig jellemzi lemezeit, már itt tetten érhető. Koncz Zsuzsa megzenésített versei, a tematikus, társadalomkritikus szövegek jelenléte folyamatos a kezdetektől, ami a későbbiekben majd problémát okoz. A példányszámok ( minden LP aranylemez), a népszerűség egyre nő, a színpadi sikerek zajosak.
Az Illés zenekarral készült öt lemezből végül a ’73-as Jelbeszédet tiltják be, egyértelműen politikai okok miatt. A tiltás nem személyre szóló, sem Koncz Zsuzsára, sem az Illés együttesre nézve.A későbbiekben kihívássá válik, mind Koncz Zsuzsa, mind a szövegíró Bródy János pályáján: maradhat-e a dal továbbra is ugyanúgy az önkifejezés eszköze, egy összpontosított, szőrszálhasogató cenzúra nyomása alatt? (Koncz Zsuzsának voltak tapasztalatai a cenzúra mibenlétéről, hiszen addig készült felvételeinek nagyjából felét a Magyar Rádióban különböző okokra hivatkozva sosem játszották le). A válasz az 1974-ben készült két lemezen, a Gyerekjátékok és a Kertész leszek -en (melyen kizárólag megzenésített verseket énekel) fogalmazódik meg.

Koncz Zsuzsa önállósodás évei

 Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.

Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.

Miközben kialakul egy nagyon is a hazához kötődő, sajátosan magyar, az itteni légkört, gondolkodásmódot, temperamentumot megfogalmazó pálya képe, sorra aratja külföldi sikereit. Főleg a szomszédos országokban: Kelet-Németországban, Lengyelországban, de pl. Franciaországban és Nyugat-Németországban is. Koncertezik a volt Szovjetunió országaiban, többször megjárja Amerikát. Számtalan TV-showban szerepel, önálló műsorok készülnek vele, lemezei jelennek meg (összesen öt LP a két Németországban).
Itthon folyamatosan készíti felvételeit a Fonográf zenekarral. A ’79-es Valahol című LP-t az évtized lemezének választja a szaksajtó.

Ha fordul a világ
A ’80-as évek eleje az útkeresésé. A szövegeket továbbra is Bródy János írja, de a Fonográf együttes megszűnésével lezárul egy korszak. Ezután lemezei már nem egy-egy zenekar (előbb az Illés, majd a Fonográf) alkotói műhelyében készülnek. Kibővül a szerzők, a lemezeken közreműködő muzsikusok névsora. A ’80-as évek elején csatlakozik hozzá, többek között Bornai Tibor (KFT) is, aki átveszi Tolcsvay László addigi szerepét és egészen a ’90-es évek végéig irányítja a zenei műhelymunkát (felvételeken és koncerteken egyaránt), úgyis, mint a dalok egyik szerzője. Első közös munkájuk az Újhold, de az igazi siker a következő, a… Ha fordul a világ című lemez lesz. ’89-ben készül a Verslemez III., klasszikus és kortárs költők verseivel. A ’90-es évek első felében két stúdiólemez (Illúzió nélkül, Ne veszítsd el a fejed) két koncertlemez (Jubileumi XXX, és Unplugged) és egy válogatás (Miénk itt a tér) készült az EMI-Quint-nél.


Jelenkor
A ’97-es Ég és Föld között-tel tér vissza a Hungaroton kiadóhoz, mellyel ismét aranylemezes sikert arat. Ebben oroszlánrésze van a Bódi László (Cipő, Republic együttes) által írt címadó dalnak. A ’98-as Csodálatos világ,

 Koncz Zsuzsa életrajz, Koncz Zsuzsa énekesnő, popslágerek, retró-slágerek.

Koncz Zsuzsa életrajz popslágerek, retró-slágerek

duettlemezre “gyűjti” a magyar szerzők és a férfi élmezőny színe-javát. ’99-ben pedig Miért hagytuk, hogy így legyen címmel, legnagyobb sikereinek Závodi Gábor által hangszerelt változata jelent meg.
Kivételes előadói képessége lehetővé teszi, hogy szűk közönség körében, intim hangulatú koncertektől a sportcsarnokok sokezres nézőseregét mozgósító koncertekig, mindenhol otthonosan mozogjon. ’92-ben lép először a BS színpadára, melyet a következő években (egészen a BS leégéséig – ’99 november végén utoljára) 6-szor megismétel.
Saját bevallása szerint a koncertek jelentik számára az igazi örömöt és a teljes kibontakozás lehetőségét.
2002-ben KI NEVET A VÉGÉN címmel új stúdióalbum jelent meg, melyen először dolgozott együtt szerzőként és művészeti producerként Lerch Istvánnal.
2003-ban az Unionton német kiadó gondozásában WIE SAG ICH’S DIR címmel megjelent egy CD válogatás legsikeresebb német nyelvű felvételeiből.
Jelenleg egy új verslemezen dolgozik. Forrás: Koncz Zsuzsa honlapja

Koncz Zsuzsa – Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa…


 

Koncz Zsuzsa – Ahogy lesz, úgy lesz
Dal szövege, (Evans Raymond B / Livingston Jay / G Dénes György)

Mint hosszú copfos barna lány,
Jó édesanyám faggattam én,
Leszek-e boldog, leszek-e szép,
S ő válaszolt könnyedén:

Bárhogy lesz, úgy lesz,
A jövőt nem sejthetem,
A sors ezer rejtelem,
Ahogy lesz, úgy lesz! Bárhogy lesz, úgy lesz.

Aztán az első randevún
Egy kócos fiú, ki hozzám hajolt,
Szeretsz-e mindig, kérdeztem én,
S ő vidáman válaszolt:

Bárhogy lesz, úgy lesz,
A jövőt nem sejthetem,
A sors ezer rejtelem,
Ahogy lesz, úgy lesz, Bárhogy lesz, úgy lesz.

Sok évig éltünk boldogan,
Aztán ő elment, oly messze jár.
Visszatér hozzám, visszatalál,
A levélben ennyi áll:

Bárhogy lesz, úgy lesz,
A jövőt nem sejthetem,
a sors ezer rejtelem,
Ahogy lesz, úgy lesz,
bárhogy lesz, úgy lesz.
Bárhogy lesz, úgy lesz…

error: Content is protected !!