A lány, aki megszökött Észak-Koreából, húsbavágó részletességgel mesélte el, valójában hogyan élnek Kim Dzsong Un rezsimjében

lány, aki megszökött Észak-Koreából, húsbavágó élnek Kim Dzsong Un rezsimjében

Kim Dzsong Un, rezsimjében

 

Yeonmi Park 2007-ben menekült el a világ legelszigeteltebb országából, Észak-Koreából. Azóta könyvet is írt a történetéről és számos interjút is adott a történetével kapcsolatban.

Legutóbb áprilisban adott interjút Shawn Ryan, amerikai forgatókönyvíró és televíziós producernek. A YouTube-on elérhető, közel háromórás beszélgetésben Yeomni részletesen beszélt gyerekkoráról, a szökésről, és arról is, hogy miként lett a szexuális emberkereskedelem áldozata. A 29 éves nő azt is megosztotta, hogy miként kezdett új életet a világ másik oldalán, Amerikában és milyen életet él most.

Terror a gyerekkorban

Yeomni gyerekkora egészen másképp zajlott, mint egy európai gyermeké. Már az óvodától kezdve beléjük nevelték, hogy számukra csakis Kim Dzsongun létezik, őt előrébb kell helyezniük a saját szüleiknél is. Már kisgyerekként meg kellett tanulniuk, hogy a kormány értük van, nincs mire irigykedniük. Bármilyen korban befoghatták őket dolgozni, amikor iskolába ment, az iskolatáskájába a munkaruháját is be kellett pakolnia.

Elmondása szerint Észak-Koreában kínszenvedésben élnek az emberek, az országban ugyanis hatalmas az éhezés és az élelmiszerhiány. Yaomni hosszasan beszélt arról, hogy a legtöbb ember végigjárja az éhezés fázisait, olyan mélyre jutnak, hogy nem tudnak magukról.

Könnyebb kontrollálni a népességet, amikor éhezik. Akkor egész nap azon gondolkodsz, hogyan fogsz legközelebb étkezni. Ha egy napot túléltél, az nem azt jelenti, hogy a következőt is átfogod. Folyton azon agyalsz, hogy túléld és akkor a rezsim tudja, hogy nincs mitől félniük, eszedbe sem jut az, hogy hogyan próbálj megszökni – szögezte le a fiatal lány.

Észak-Koreában nem ismerik az internetet és sokaknak még a zuhanyzás fogalma sem tiszta számukra. Yeomni családjának nem volt vezetékes vize, beltéri fürdőszoba sem, a folyóban mosták a ruháikat, és ott tisztálkodtak. Azt a települést sem hagyhatták el soha, amelyben éltek, ha egy barátjánál akart aludni, akkor a kormány engedélyét kellett kikérnie.

Az, hogy nem haltunk éhen a 90-es években már azt jelentette, hogy gazdagok voltunk- mondta az interjúban Yeonmi.

Generációs büntetést kapnak az emberek

Észak-Koreában, ha a valamit a kormány ellen vétesz, akkor nincs mentség, börtönbe kerülsz. Több generációs büntetést kapnak az országban élők, például, ha a dédnagyapád tett rossz fát a tűzre, akkor azt, te, mint dédunoka is érezni fogod.

-Ha kijelented, hogy nem hiszel a kommunizmusban, akkor kivégeznek. Aztán a szüleid, a testvéreid, a gyerekeid és az unokáid is bűnhődhetnek. Van, amikor nyolc generációra nyúlik vissza a büntetés. Olyan is előfordult, hogy emiatt gyerekek kerültek börtönbe. A legtöbb embernek fogalma sincs arról miért kerül börtönbe, ugyanis nem tudják, hogy az előző generáció milyen bűnt követett el. Ha megkérdezik kivégzés jár- árulta el Yeonmi.

A börtönben kísérleteket is végeznek, sokan három hónapnál tovább nem bírják, meghalnak. A nukleáris fegyverek fejlesztése kapcsán is munkába állítják őket, hatalmas sugárzásnak vannak kitéve. Yeomni pedig maga is szemtanúja volt, hogy kivégeztek valakit. Az egyik barátja hollywoodi filmeket terjesztett, ez pedig ott bűncselekménynek számít. De ugyanez ez történik akkor is ha Bibliát olvasol.

Kim Dzsongun az Isten

Yeomni kitért egy igencsak érdekes témát feszegetett, amikor az orvosi kísérletek jöttek szóba az interjú során. A fiatal lány elmondása szerint több tízezer orvos és tudós keresi a módját annak, hogy az észak-koreai diktátor örökké éljen.

-Sok embert elvisznek és úgymond játszanak a szerveikkel, megnézik, hogy mi segít abban, hogy Kim örökké éljen – mondta a megszökött lány, majd hozzátette, hogy az orvosok emiatt – persze elképesztően alacsony bérért – éjt nappallá téve dolgoznak.

A személyi kultusz pedig megkérdőjelezhetetlen: szinte mindenhol jelképek vannak, a tévékben csakis egy csatorna van, onnan évtizedek óta egyféle propagandafilmet sugároznak. Minden házban muszáj lennie egy fotónak a diktátorról, ha tűz üt ki, akkor az az első dolog, amit menteni kell.

– Elképesztően sok olyan eset van, hogy valaki a portrét szorítva hal meg. Észak-Koreában ez a legtiszteletreméltóbb halál, meghalni a vezetőért – tette hozzá Yaonmi.

A most 29 éves Yaonmi Park szerint gyerekkorában egyáltalán nem találkozott a vallással, úgy fogalmazott, hogy az észak-koreai rezsim lemásolta a Bibliát, úgy, hogy Kim Dzsongun az Isten, akihez imádkozni kell és aki minden megtesz a népéért.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor nem tudott úrrá lenni a tömeges éhezésen /Fotó: MTI/EPA/KCNA Kim Dzsongun észak-koreai diktátor /Fotó: MTI/EPA/KCNA

Szökés a pokolból

Park az északi Hyesan városában született, közel a kínai határhoz, éjszaka pedig többször látta a szomszédos országból átszűrődő fényeket. 2007-ben Park nővére, Eunmi, aki akkor 16 éves volt, egy csempész segítségével Kínába szökött. Park és édesanyja nem sokkal ezután eredtek utána, már nem tudták elviselni a borzalmas éhezést az országban.

Az észak-koreai lány ekkor még csak 13 éves volt, de majdnem a 30 kilót sem érte el a testsúlya. Édesanyjával együtt életveszélyes utat tettek meg, sziklákon és jeges folyókon keltek át, a szökésben pedig egy olyan hölgy segített nekik, aki kapcsolatban állt kínai emberkereskedőkkel.

Miután átlépték a határt, egy megrázó, hónapokig tartó utazás követte vette kezdetét az embercsempészek hálózatán keresztül. Újra és újra eladták őket, az édesanyját először 65 dollárért, őt pedig 260 dollárért.

Végül édesanyját eladták egy kínai farmernek, akinek a felesége lett, Yaonmi pedig egyfajta üzleti megállapodást kötött az egyik kereskedővel, aki felajánlotta, hogy újra egyesíti a szüleivel, ha a szeretője lesz. Az édesanyját visszavásárolta, apját pedig Kínába csempészte, aki hetekkel később meghalt vastagbélrákban.

Az édesanya később találkozott egy másik észak-koreai nővel, aki elmondta nekik, hogy Dél-Korea menekültstátuszt biztosít a disszidálóknak. Keresztény misszionáriusok segítségével 2009 márciusában jutottak el Dél-Koreába.

Az Egyesült Államokban kezdett új életet

Yaomni először 2013-ban járt az Egyesül Államokban egy keresztény misszióval, majd New Yorkba költözött. Beiratkozott a Columbia Egyetemre, ahol az emberi jogokról tanult, majd 2015-ben kiadta a saját emlékiratát.

Park írt és beszélt is nyilvánosan észak-koreai életéről, írt a Washington Postnak , és interjút készített vele a The Guardian és a Dateline is. Önkéntesként és aktivistaként is folytatott tevékenységet. Azóta egy kisfia is született, idén pedig kiadta második könyvét, amelyben bőven kifejti, hogy miként jutott el Amerikáig. Korábban úgy fogalmazott, hogy második könyve ihletet ad az amerikaiaknak, hogy felvegyék a harcot a méltányosság hamis ígéreteivel, amíg még megtehetik.

Yeonmi szeretné, ha minél több emberhez eljuthatna az üzenete, és kéri a világot, hogy mentsék meg Észak-Korea népét.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!