Maffiaállam Magyarországon és a korrupció

Maffiaállam Magyarországon és a korrupció

 

kiüresített
intézményrendszerek

 

 

 

 

 

 

Orbán-kormány stratégiájának alapvetéseit összegzi Madlovics Bálint és Magyar Bálint egykori oktatási miniszter, a CEU Demokrácia Intézetének kutatói.

Szétszórt korrupcióból centralizált korrupció

A Madlovics–Magyar exminiszter páros a korábbi, posztkommunista államokat vizsgáló könyveiből is ismert patrónus-kliens rendszerek fogalmát veszi alapul. Dióhéjban: a patrónus-kliens viszony szívességi cseréken alapuló személyes, hatalmilag egyenlőtlen kapcsolat két fél között, ahol a kliens lojalitással hálálja meg a patrónus juttatásait.

Ezek a főleg informális viszonyok hálózzák be Magyarország kiüresített intézményrendszereit.

A hivatalok tetejébe ültetett, Orbánhoz lojális kliensek az informális hálózat autokratikus, hatalomra és vagyonosodásra irányuló döntéseit hivatottak kiszolgálni.

Mit akar a maffia?

A szerzők szerint egy bűnszervezet pénzt akar felhalmozni, majd azt tisztára akarja mosni, hogy büntetlenül elkölthesse. Itthon Orbán formálisan (kétharmados többséggel) és informálisan (lojális kliensein keresztül) birtokolja a politikai hatalmat mind a halmozáshoz, mind a büntethetetlenség biztosításához.

Nemzetközi szinten (…) egy sajátos geopolitikai környezetben kell érvényesíteni akaratát, ahol bizonyos országok, szervezetek akadályt, illetve előnyt jelenthetnek számára.

Efelől közelíti meg a tanulmány az Orbán-kormány külpolitikáját is. Míg az EU Magyarországnak járó juttatásaival, alapjaival, támogatásaival lehetőséget szolgáltat a klientúrának a pénzfelhalmozásra, a tagsággal járó szigorúbb ellenőrzés megnehezíti a pénzmosást és a pénzek szétosztását a kliensek között. Itt jönnek a képbe az autokrata keleti rezsimek, így Kína, Oroszország vagy

Azerbajdzsán is, hiszen az innen érkező hitelek, a velük kötött gazdasági együttműködések ellenőrzésének szigorúsága nem is mérhető az EU-s szabványokhoz.

Huxitálni vagy nem huxitálni?

A szerzők a rezsim kelettől való elszakadását elképzelhetetlennek tartják. Feltételezik, hogy a Putyin-féle rezsimről való leválás nem lehetséges, mivel egyenlőtlen, korrupt kapcsolatból nincs szabad kilépés. Azt is hozzáteszik, hogy Orbán egyébként is szeretné fenntartani a kelettel való üzletelés lehetőségét. A szerzők szerint ha az Európai Unió túlságosan megnehezítené a felhalmozást és a korrupciót, Orbán előbb hagyná el rendszerestül, mint családostul az országot

Magyarország Európai Unióból való kiválása több okból is valószínűtlen:

  • Az EU-tagság továbbra is rengeteg pénzt jelent Magyarországnak, vagyis Orbán politikai családjának gyarapodásához, és a büntethetetlenség is relatíve biztosítva van. Igaz, a források befagyasztásával a pénzfelhalmozás nehezebbé vált.
  • A közös EU-s piac továbbra is jelentős gazdasági haszonnal jár Magyarország számára.
  • A Huxittal az orosz fél számára az Orbán-rezsimmel folytatott patrónus-kliens kapcsolat értelmetlenné válna, hiszen Magyarország nem „hekkelhetné” tovább az uniós belpolitikát.

 

 

error: Content is protected !!