Párkereső csodaszer, vagy marketing duma a feromonos parfümök hatása

Párkereső csodaszer, vagy marketing duma a feromonos parfümök hatása

Szerelmi bájital a feromon

 

 

Nagy reneszánsza van a feromonos parfümöknek, amelyek azt ígérik, hogy használatukkal biológiailag ellenállhatatlanok leszünk az ellenkező nem számára. Ahogy az minden őrültséggel lenni szokott, több TikTokker is beleállt a trendbe. De mik azok a feromonok, tényleg ellenállhatatlan lesz tőle a parfüm használó?

A rövid válasz, hogy igen, működnek. A hosszabb válasz, ahogy lenni szokott ennél összetettebb.

A real-life szerelmi bájital?

Valószínűleg mindenki látott már feromontartalmú parfüm- vagy spray-reklámokat. A legtöbb ilyen termék azt ígéri, szexuálisan vonzóbbá teszi a használót, mások pedig a libidó növelését célozzák meg. A tapasztalatokból kiindulva persze felmerül, hogy csak marketingfogásról van szó, pedig a feromonok tényleg működnek.

A feromonoknak valóban erős hatásuk van önmagunkra és a közvetlen közelünkben lévő emberekre. De nem gombnyomásra működnek, ahogy a legtöbb reklámban állítják – mondta el Shawn Talbott biokémikus az Insider.com-nak a feromonos parfümökről. Ám mielőtt rátérünk a parfümökre, nézzük meg, mik is azok a feromonok.

Az élővilág internete

Marina Barcenilla, parfümkészítő szerint legegyszerűbben úgy definiálhatjuk a feromonokat, hogy azok az azonos fajok tagjai közötti kommunikációt szolgálják.

A feromonok a hormonokhoz hasonlóan egyfajta jelzőmolekulák, amelyeket a szervezet természetes módon állít elő, és minden szinten befolyásolja a közérzetünket és a teljesítőképességünket. A leggyakoribb példák állatoknál és rovaroknál találhatók, mint például a párkereső lepkék, ugyanakkor a feromonok az emberi szervezetben is megtalálhatóak.

Nausheen Qureshi kozmetikai biokémikus egy interjúban egy konkrét példával világított rá a feromonok működésére: feromonokat az állatok és az emberek egyaránt kiválasztják izzadság, nyál és más testváladékok formájában.

Eddig a témával kapcsolatos legtöbb tudományos kutatás az izzadságra koncentrált. Az ezekben a váladékokban található vegyületek szaglással kimutathatók, és befolyásolhatják az érzékelő állat gondolkodásmódját” – magyarázta a szakértő.

Az androsztenedion például egy ilyen emberi feromon. A férfiak verejtékében nagyobb koncentrációban található, és egyes kutatók szerint vonzza a közelben lévő nőket.

Egy tanulmány szerint például azok a nők, akiknek a felső ajkára egy férfi verejtékéből származó androsztenediont kentek, javult a hangulatuk, jobban tudtak koncentrálni, és több hajlandóságot éreztek a szexre. A kutatók azonban megjegyezték, hogy ezek az eredmények „helyzetfüggők” voltak, vagyis a feromonok szerepe függhet más személyes vagy környezeti tényezőktől. A témával kapcsolatos más tudományos eredmények is vegyesek voltak.

Mi van a feromonos termékekben?

Csak azért, mert egy termék azt mondja, hogy „vágyfokozó” feromonokat tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy valódi feromonokat – vagy egyáltalán, bármilyen hatóanyagot – tartalmaz. Mivel ezek a termékek nem esnek szabályozás alá (mint pl. a gyógyszerek), így csak a gyártó ígéretében bízhatunk.

Ha a feromonok valódiak is, nem mindegy, hogy honnan származnak, sok termékbe például állati eredetű feromon kerül.

Nem mindegy, hogy valóban emberi feromonokról van-e szó, mivel néhányat kutya- vagy sertésferomonokból állítanak elő. Ezek csak kutyákra vagy disznókra hatásosak, márpedig valószínűleg nem őket akartuk meghódítani” – mutatott rá Kerry Hughes etnobotanikus és gyógynövényszakértő.

Az emberi hormonokat előállítása vagy szintetizálása bonyolult és költséges procedúra, ezért a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható feromontermék növényi vegyületeket használ a hatás reprodukálásához. Az emberi feromonokhoz hasonlóan a növényi feromonok is működhetnek, de nem feltétlenül úgy, ahogyan reklámozzák őket.

Tudjuk, hogy a növényi vegyületek, mint például a levendula és a kamilla használhatók a stressz csökkentésére és a relaxáció fokozására. Tehát, ha a stressz zavarja a hangulatot és elnyomja a libidót, akkor használhatjuk a növényi feromonokat a stressz csökkentésére. Ha pedig csökken a stressz szintünk, akkor a nemi vágyunk is megnő” – magyarázta a szakértő.

A parfümgyártás nem mindig a legdrágább alapanyagokkal dolgozik

Tényleg vonzóbbak vagyunk a feromonos parfümtől?

A reklámok alapján a feromonos parfümök szinte etikátlan vonzalmat gerjesztenek a többi emberben, a tudomány jelenlegi állása szerint azonban ez meglehetősen durva ferdítés.

„Nem valószínű, hogy a legtöbb terméknek valóban köze lenne a valódi feromonokhoz, de még ha így is lenne, a hatás nagyon finom lenne.

Nem írná felül a másik ember akaratát vagy hajlamait. 

Vagyis csak azokon működhetne egy kicsit, akik alapból vonzódnak hozzád” – szögezte le Hughes a fent idézett interjúban.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a feromon nem egy mágikus anyag, ami miatt az emberek elfojthatatlan vonzalmat éreznek, inkább egyfajta kompatibilitást jeleznek. Tehát a feromonok csak abban segíthetnek, hogy elmélyítsék a vonzalmat. De akkor működnek – a feljebb idézet Talbott szerint –, ha az ember saját feromonjairól van szó. Arról, amit mindenki egyénileg a saját testében termel.

„A feromonok, és az, hogy mások hogyan reagálnak rájuk, nagyon egyéni dolog: körülbelül olyan, mint kulcsot találni egy lakathoz” – szemléltette a biokémikus a már idézett Insider interjúan.

Bár a valódi feromonok hatással lehetnek azokra, akik már vonzódnak hozzánk, kicsi az esélye annak, hogy a parfümben lévő feromon egyáltalán elérjen egy idegenig. A feromonokkal végzett tanulmányokban a résztvevők általában vagy a bőrükre kenték az anyagot, vagy az arcukhoz tartva szagolták meg: vagyis fizikailag egészen közel kell lennünk ahhoz, hogy a feromon hatással legyen ránk.

Valójában: ránk hat

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a feromonos parfümöknek semmi haszna se lenne, egyszerűen nem valaki másra, hanem ránk lehet hatással.

A feromonos termékek segíthetnek abban, hogy egy nyugodtabb, boldogabb állapotba kerülj, ahol bátrabbnak és nyitottabbnak érzed magad a romantikus közeledésre – magyarázta Talbott.

A feromonos parfümök összetételüktől függően képesek lehetnek a stressz csökkentésére, a relaxáció elősegítésére. Az elégedett felhasználók pedig ezt a relaxáló hatást azonosítják úgy, mint „megnövekedett libidó” vagy „felfokozott vágy.

 

 

 

 

Ehhez csatlakozik még a placebo hatás, ami azt is eredményezheti, hogy a felhasználó szexisebbnek érzi magát, és bátrabban viselkedik, egyszerűen azért, mert vonzóbbnak hiszi magát. A placebot pedig nem szabad alábecsülni, ha nem is a feromonok okozzák a hatást, azok nagyon is valósak lehetnek.

Ha tehát úgy érzi valaki, hogy vonzóbb a feromonos parfümtől, és neki bevált, akkor igenis van értelme használni. Viszont nem egy csodaszer, és teljesen biztos, hogy nem úgy működik, mint ahogy az a reklámokban beállítják.

 

 

 

 

error: Content is protected !!