Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

 

Szezonális depresszió SAD – téli hangulat változás

A szezonális érzelmi rendellenesség (SAD) olyan pszichológiai állapot, amelyben az érintettek depressziós tüneteket tapasztalnak az év meghatározott időszakaiban. Ez sokakat érinthet Magyarországon is, esetleg vannak, akik küszködnek ezzel a problémával, miközben nem ismerik fel problémájuk, szakorvosi ellátást igényelne.

 

Mi az SAD?
A szezonális érzelmi rendellenesség olyan visszatérő súlyos depressziós rendellenesség, amelynek szezonális mintázatát meghatározzák, ami azt jelenti, hogy a tüneteket általában őszi/téli hónapokban tapasztalják, és a tavaszi hónapokig húzódhat. Az állapot súlyossága egyénenként változik.

Az SAD tünetei és okai
Általában az SAD-ban szenvedők a következő tünetek valamelyikét tapasztalják meg:
Alacsony hangulati szint
A szokásosnál gyakrabban alszik
A tevékenységekben általában nem élvezetes
Ingerlékeny, stresszes, vagy szorongó érzés
Érdeklődés vagy öröm elvesztése, amiknek ez-eddig örült
Az étvágy változása
Megmagyarázhatatlan fájdalmak
Az alvási szokás változása
Koncentrációs nehézség
Fáradtság és energiahiány
Szomorúság, reménytelenség érzései
Az S-SAD-ban szenvedők étvágytalanság, alvás vagy álmatlanság, valamint szorongásérzet miatt súlycsökkenést tapasztalhatnak. Számos javasolt elmélet magyarázza az SAD-ot, amelyek többsége biológiai szempontból származik. Ide tartozik a D-vitamin és a szerotonin hiánya, valamint a melatonin hormon változás.


Természetes gyógymódok szezonális depresszió esetén
Az SAD kezelésére széles körben használnak számos lehetőséget, amelyek között szerepel a gyógyszeres kezelés, például az antidepresszánsok, valamint a kognitív viselkedésterápia. Ezen kezelési módszerek mellett a betegek számos természetes gyógymódban részesülhetnek, amelyek felhasználhatók a tünetek kezelésére, akár megelőzésre is.

Melatonin előállítása. 
Sötétben az agy melatonin hormont termel és ez segít elalvásban. Mivel a napfény késő kel és korán sötétedik a megnövekedett „éjszakai” időszak a szervezetet többlet melatonin termelésre utasíthatja, így álmosnak és energiátlannak érzi magát.

Szerotoninszint növelése – Szerotonin a boldogsághormon.
Agyi ingerület átvivő anyag a szerotonin, ami csökkenti a félelmeket és gondoskodik róla, hogy nyugodtan reagáljunk a külvilági ingerekre, ezért köznapi szóhasználatban boldogsághormonként nevezik.
Még borult időben is természetes fény ér és aktiválódik szerotonin.

A triptofánt tartalmazó élelmiszerekből a szervezet szerotonint tud előállítani: dió- és mogyorófélék, hal és kemény sajtok (ementáli, eidami, gouda).
Szénhidrátokkal együtt fogyasztva hatásuk fokozódik pl. kedvelt gyümölcsök.
B6-vitaminban gazdag étrend (teljes őrlésű gabonák, zöldség) szintén segít a szerotonin előállításában.
Mértékkel a étcsokoládé is segíthet kilendíteni bennünket a hangulati mélypontokról.

Fényterápia
A fényterápia egy általános természetes hangulatteremtő eszköz, amelyet szezonális érzelmi rendellenességek kezelésére használnak, hogy pótolja a napfény hiányát az őszi / téli hónapokban. A dobozból kibocsátott fény lényegesen (körülbelül 20-szor erősebb), mint a szokásos beltéri lámpák. Használata napi körülbelül 30 perctől két óráig ajánlott, kora reggel. A lehetséges tünetek kialakulásának megakadályozása érdekében a felhasználóknak azt javasolják, hogy a téli hónapok kezdete előtt kezdjék meg a fényterápiát. Az eredmények általában néhány hét múlva jelentkeznek. A fényterápia használata közben olyan tevékenységek, mint az olvasás és az evés, megengedettek.

Esetleges mellékhatásai között szerepelhet a fejfájás, a szem feszültsége és a homályos látás. (ezeket szerintem a távolsággal lehet csökkenteni és tapasztalat alapján módosítgatni.

Mozgás
A testmozgásról ismert, hogy számtalan egészségügyi előnnyel jár. A fényterápia és az aerob testmozgásnak az SAD tüneteire gyakorolt ​​hatását vizsgáló kutatás azt találta, hogy a helyhez kötött kerékpáron végzett 20 perces kerékpározás ugyanolyan hatékony volt, mint a fényterápia, a tünetek jelentős csökkentésében.

A testmozgás azért feltétlen jó, mert a rendszeres testmozgás növeli az agy szerotoninszintjét, ami a SAD-ban szenvedő betegeknél, szezonális depressziós epizódjai okán alacsonyabb.

D-vitamin
A D-vitamint a bőr szintetizálja napfénynek való kitettség után, és úgy gondolják, hogy szerepet játszik a szerotonin aktivitásban. Úgy találták, hogy az SAD-ban szenvedők kevesebb D-vitamint termelnek, és ennek hiányát klinikailag jelentős depressziós tünetekkel társították. Természetes lehetőség ennek kezelésére a
SAD-ban szenvedők több időt töltsenek szabadban.
A D-vitamin-kiegészítők is bevehetők a szint növelésére, a téli időszak kezdete előtt kezdve és megakadályozhatja a tünetek megjelenését.


Kiegészítés, összegzés
A mozgás és a természetes fény egyaránt létfeltétel!
Ennek okán a legcélszerűbb egyiket sem kispórolni és zárt helységben végezni, így feltétlen javaslom a mozgást kint végezni (pl. séta, kocogás) 30 percig és a természetes fény, a friss levegő egyidejűleg ér, ami extra pluszt kapunk a természettől többletmunka nélkül!
Ez a három biztosan felér a legjobb depressziós gyógyszerrel, mellékhatás nélkül, de ezeket a gyógyszer nem tudja kiváltani, fordítva elképzelhető, pozitív életszemlélet, egészséges életmód mellett.
A mozgásnak teljes testre ható áldása van, keringési rendszerre, légző rendszerre, idegrendszerre,..
… a nem mozgásnak nyilván az ellentéte igaz. Leépítő hatású!

Olyan társasággal tartson kapcsolatot, akik jelenlétükkel, az atmoszférával spontán is segítenek jól érezni magát, feledtetni a nyomasztó hangulatát.
Táplálkozásnál legalább a finomított cukrokat építse le (pl. klasszikus kristálycukor) zöldségfélék, gyümölcsök előnybe részesítése.

Segíthet:
D3-vitamin a nap vitamin, C-vitamin általános vitamin, vagy komplex multivitamint a gyengébb vitamin-ásványi anyag pótlásra. Depresszió kezelés célra Orbáncfű és, vagy 5-HTP konkrét hangulatjavító kapszulák. (online kereshető vitamin boltokba kapható. Adagolás a leírás szerint.)

Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

Legyen kreatív.
Irányítsa a figyelmét jó hangulatú dolgokra, pl. kedvenc jó ritmusú zene, hobbi, zenés klubba járni, vidám mozit nézni, stb., stb.., és észre se veszi a tél elmúlt.
Amire ŐSZINTÉN fókuszál, az erősödik: legyen az ború, vagy derű. A döntés Önnél van.
Jó példa a két kép nézze meg mind a kettő a telet éli meg.
A felső-képen lévő személy a tél kínálta lehetőségekkel él, a másik a télben, csak a borús időjárást látja.
Hangulat változás történhet, de tudatlanul se fokozzuk fel a: “hú de borús az idő, hú de hideg van, most meg esik a hó is….”
                                                                                                                                                                EZ A TÉL TERMÉSZETE!
A depresszió fentebb írtak szerint, testi változásokkal is járhat, nem csak szimpla érzelmi tünet, a szakorvosa felkeresése fontos, kérje ki tanácsát.
Jövőre készüljön a szezonális depresszióra korábban és nem éri meglepetés. Összegzés, kiegészítés szerk.

Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

Szezonális depresszió, SAD, téli depresszió hangulat

Mindenképp keresse fel a Szakorvosát biztonságos ellátása végett, ez az Ön felelőssége, önmaga iránt!

források:
Szezonális affektív zavar nih.gov,
szerotonin Természetgyógyász oldal

error: Content is protected !!