Szívroham esetén hívjon mentőt, vagy sürgősségi orvosi segítséget - Szívroham: Elsősegélynyújtás

Szívroham esetén hívjon mentőt, vagy sürgősségi orvosi segítséget – Szívroham: Elsősegélynyújtás


halál félelmet keltő pánik érzés,

amikor azt hiszed most lesz
véged
élmény

 

 

Szívroham esetén hívjon mentőt, vagy sürgősségi orvosi segítséget,  ha úgy érzi, gondolja, hogy szívrohamot kap.
A szívrohamban szenvedőknél előfordulhat az alábbiak bármelyike, ​​vagy mindegyike:

 • mellkasi fájdalom, nyomás, vagy szorító érzés, vagy szorító, vagy sajgó érzés a mellkas közepén
 • Fájdalom, vagy kellemetlen érzés, amely a vállra, karra, hátra, nyakra, állkapocsra, vagy esetenként a has felső részére terjed
 • Hányinger, emésztési zavar, gyomorégés, vagy hasi fájdalom
 • Légszomj
 • Szédülés, ájulás
 • Izzadás

Személyes élményem  fent így nem szerepel:
A mellkastól a bal kar irányába kisugárzó erős félelmet keltő halál félelmet keltő pánik érzés. Tehát nekem nem a fájdalom volt a kiemelkedő tünet fentebb. Ez összetetten is megjelenhet, de a műszerek mire beértem a rendelőbe nem mértek semmit. Közbe addig lassú mély légzésekkel segítettem magamon és megnyugodtam. Nem derült ki nem volt, vagy saját magamat mentettem meg….

A szívroham általában 15 percnél hosszabb mellkasi fájdalmat okoz. Néhány embernek enyhe mellkasi fájdalma van, míg másoknak súlyosabb fájdalmai vannak. A kellemetlen érzést általában nyomásnak, vagy mellkasi nehézségnek nevezik, bár néhány embernek egyáltalán nincs mellkasi fájdalma vagy nyomása. A nőknek általában homályosabb tüneteik vannak, például hányinger vagy hát- vagy állkapocsfájdalom.

Egyes szívrohamok hirtelen támadnak, de sok embernél órák vagy napok előtt figyelmeztető jelek vannak.

Mi a teendő, ha Ön vagy valaki más szívrohamot kap

 • Hívja a mentőt, vagy a helyi segélyhívó számot. Ne hagyja figyelmen kívül a szívroham tüneteit. Ha nem tudja elérni a mentőt, kérje meg a szomszédot vagy egy barátot, hogy vigye el a legközelebbi kórházba. Csak akkor vezesd magad, ha nincs más lehetőséged. Mivel az Ön állapota rosszabbodhat, a vezetéssel saját magát veszélyezteti vagyis Önt és másokat egyszerre.
 • Rágjon meg és nyeljen le egy aszpirint, miközben sürgősségi segítségre vár. Az aszpirin segít megakadályozni a vér alvadását. Szívinfarktus alatt szedve csökkentheti a szívkárosodást. Ne szedjen aszpirint, ha allergiás rá, vagy egészségügyi szolgáltatója azt mondta, hogy soha ne szedjen aszpirint.
 • Vegyen nitroglicerint, ha orvos előírta. Ha úgy gondolja, hogy szívrohama van, és egészségügyi szolgáltatója korábban nitroglicerint írt fel Önnek, vegye be az utasításoknak megfelelően, amíg sürgősségi orvosi segítségre vár.
 • Kezdje el az újraélesztést, ha a személy eszméletlen. Ha a személy nem lélegzik, vagy nem talál pulzust, kezdje el az újraélesztést, hogy a vér áramlását fenntartsa, miután sürgősségi orvosi segítséget kért.Erősen és gyorsan nyomja meg a személy mellkasának közepét, meglehetősen gyors ritmusban – körülbelül 100-120 kompresszió percenként.
 • Ha azonnal rendelkezésre áll egy automatizált külső defibrillátor (AED) , és a személy eszméletlen, kövesse a készülék használati utasítását.

Azonnal orvost hívni segély szám: 112

Cikk: Mayo clinic 2022

Öt tények a szívrohamról, amelyekről azt hitted, hogy tények

Referenciák: