„Tipikus rendőrállami módszer” – Alapvető jogokat sért az Orbán-kormány a tanárokat sújtó új rendeletével

„Tipikus rendőrállami módszer” – Alapvető jogokat sért az Orbán-kormány a tanárokat sújtó új rendeletével

 

Ez egy elvetemült pánikintézkedés – így reagált a (PSZ) alelnöke, a kormányrendeletre, amellyel a kabinet egyszerűsítette a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok azonnali hatályú kirúgásának szabályait.

Az új szabályok szerint lényegében bármikor, rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatállyal kirúghatnak bárkit.

A kormányrendelet ráadásul visszamenőleges hatályú, tehát azok a tanárok sincsenek biztonságban, akik január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben.

A kormány lényegében elismerte a pedagógushiányt, az augusztusig tartó “mérlegelési” időszak ugyanis azt jelenti, hogy nem kell év közben kirúgni az engedetlenséggel tiltakozókat, végig dolgoztatják velük a tanévet, aztán majd nyáron szabadulnak meg tőlük.

Több ellentmondás is van a rendeletben, például abban,

hogy a módosítást az orosz-ukrán konfliktus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva hozták meg, ám a veszélyhelyzet – legalábbis jelenleg – május végéig tart, nem pedig idén vagy jövő augusztusig.

A visszamenőleges hatály is alapvető jogokat sért, a rendelet emellett diszkriminatív is. Vizsgálják, hogyan lehetne fellépni a rendelet ellen – akár az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordulhatnak –, de az biztos, hogy nem fogják annyiban hagyni, mert ami most történik, az “a jogalkotási abszurditás tetőfoka”.

A kormány ismét visszaélésszerűen alkalmazza a felhatalmazási törvényt, teljesen nyilvánvaló, hogy a rendeletmódosításnak semmi köze az orosz-ukrán háborúhoz vagy a magyarországi háborús veszélyhelyzethez – (PDSZ) ügyvivője beszélt.

A rendeletnek az is célja, hogy félelemben tartsa a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó pedagógusokat, senki ne érezze magát biztonságban, ami

“egy tipikus rendőrállami módszer”.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!