Túl sok volt az EBESZ, az Orbán-kormány elkezdett Fidesz-barát ellenőrökkel trükközni

Túl sok volt az EBESZ, az Orbán-kormány elkezdett Fidesz-barát ellenőrökkel trükközni

Az európai uniós tagállamok történetében még nem volt példa rá, hogy egy kormány baráti megfigyelőket invitáljon a választásokra. Az ilyen gyakorlatot eddig olyan tekintélyelvű országok követték, mint Oroszország és Azerbajdzsán, amelyek rendszeresen hamis választási megfigyelőkkel próbálják tisztára mosni az elcsalt választásokat, és legitimálni a törvénytelen népszavazásokat – derült ki a megismert friss jelentésből, amelyet az Európai Platform a Demokratikus Választásokért (EPDE) nevű szervezet közölt.

Orbán Viktorék az április 3-i szavazás előtt több tucat baráti politikust, újságírót és civil aktivistát hívtak az országba választási ellenőrnek. Ők a várakozásoknak megfelelően méltatták a parlamenti választások lebonyolítását, és egyértelmű politikai nyilatkozatokat tettek a miniszterelnök mellett.

Azt egyébként a magyar Political Capital intézet is megállapította, hogy a nem teljesen tiszta választások, népszavazások álfüggetlen nemzetközi választási megfigyelőkkel történő igazolása a Kreml stratégiájának is szerves része.

Az elfogult ellenőrök magyarországi bevetése „egyértelműen az egyik legmegbízhatóbb és legbefolyásosabb választási megfigyelő szervezet, az EBESZ/ODIHR lejáratását szolgálta, és erősítette a magyar kormány narratíváját a választásokba való külföldi beavatkozásról” – olvasható az EPDE jelentésében.

A magyar hatóságok a baráti választási megfigyelők két csoportját hívták meg: egyrészt a Fidesszel kapcsolatban álló politikai szervezetek tagjait a jobbközéptől a szélsőjobboldalig. Az EPDE úgy tudja, hogy néhány baráti választási megfigyelőt a Fidesz által alapított Kereszténydemokrata Intézet hívott meg Magyarországra.

Ahogyan az várható volt, a baráti politikusok is dicsérő nyilatkozatokat tettek.

Az EPDE jelentése Branko Grimst idézi a kormányzó Szlovén Demokrata Párttól, aki nemcsak a választások lebonyolítását nevezte „kifogástalannak”, hanem azt mondta, Orbán Viktor „valódi, hagyományos európai értékeket képvisel, amelyeket a liberális politika félresöpörne”.

forrás Halmai Katalin (Brüsszel)