Rabszolgaság a 21 században

Rabszolgaság a 21 században

 

 

A jelentés szerint 2022-ben az országban a milliárdosok száma 166-ra nőtt a két évvel korábbi 102-ről. Hozzátették, hogy az indiai szegények még a túléléshez szükséges alapvető dolgokat sem engedhetik meg maguknak.
Az Oxfam jótékonysági szervezet felszólította India pénzügyminiszterét, hogy az „obszcén egyenlőtlenségek” leküzdése érdekében vagyonadót vetessen ki az ultragazdagokra – írja a BBC.
 

 
A Survival of The Richest (A leggazdagabbak túlélése) című jelentést a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum kezdetén tették közzé. Ez kiemelte az indiai vagyoneloszlás nagyfokú egyenlőtlenségeit, és azt állította, hogy a 2012 és 2021 között az országban létrehozott vagyon több mint 40 százaléka a lakosság mindössze 1 százalékához került, míg az alsó 50 százalékhoz mindössze annak 3 százaléka jutott el.

2022-ben India leggazdagabb emberének, Gautam Adaninak a vagyona 46 százalékkal nőtt, míg India 100 leggazdagabb emberének együttes vagyona elérte a 660 milliárd dollárt.

Adani 2022-ben a Bloomberg vagyonindexe alapján a világ második leggazdagabb embere volt, és ő vezette azon személyek listáját is, akiknek a vagyona a legnagyobb mértékben nőtt. Eközben az Oxfam szerint az ország szegényei és középosztálya többet adózott, mint a gazdagok.

Az ország teljes áru- és szolgáltatási adójának mintegy 64 százaléka a lakosság alsó 50 százalékától származott, míg a felső 10 százaléktól mindössze 4 százalék – áll a jelentésben.

India csak a gazdagoké?

„India sajnos gyors ütemben halad afelé, hogy csak a gazdagok országává váljon. Az ország marginalizáltjai – dalitok, adivasisok, muszlimok, nők és az informális szektorban dolgozók – továbbra is szenvednek egy olyan rendszerben, amely a leggazdagabbak túlélését biztosítja” – mondta Amitabh Behar, az Oxfam India vezérigazgatója. 

A gazdagok jelenleg a csökkentett társasági adóból, adómentességekből és egyéb ösztönzőkből részesülnek. Ennek az egyenlőtlenségnek a kijavítása érdekében a jótékonysági szervezet arra kérte a pénzügyminisztert, hogy a következő költségvetésben hajtson végre  progresszív adóügyi intézkedéseket, például vagyonadót.

Az indiai milliárdosok teljes vagyonára kivetett 2 százalékos adó a következő három évben támogatná az ország alultáplált lakosságának élelmezését. Az 1 százalékos vagyonadó több mint 1,5 éven keresztül finanszírozhatná a Nemzeti Egészségügyi Missziót, India legnagyobb egészségügyi programját – olvasható a jelentésben.

A szupergazdagok megadóztatása lenne a kulcs

Úgy tűnik India csak a gazdagok országa Rabszolgaság

Úgy tűnik India csak a gazdagok országa Rabszolgaság

 

A 100 legnagyobb indiai milliárdos 2,5 százalékos vagy a 10 legnagyobb indiai milliárdos 5 százalékos megadóztatása majdnem fedezné a teljes összeget, amely ahhoz szükséges, hogy a becslések szerint 150 millió gyermek újra iskolába járhasson – állítja az Oxfam.

 

„Itt az ideje, hogy leromboljuk azt a kényelmes mítoszt, hogy a leggazdagabbak adócsökkentése azt eredményezi, hogy a vagyonuk valahogy lecsorog mindenki máshoz. A szupergazdagok megadóztatása szükséges az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a demokrácia újjáélesztéséhez” – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója.

 

 

error: Content is protected !!