Végső búcsút vettek a Franciaországban hazájáért öngyilkosságot elkövető iráni férfitól

Végső búcsút vettek a Franciaországban hazájáért öngyilkosságot elkövető iráni férfitól

 

Mohamed Morabi azért lett öngyilkos, hogy a nyugati kormányok figyelmét Iránra terelje. Temetésén felesége beszélt a férfi tettéről, és szólt az Iránon kívül élő irániakhoz is. 

December 26-án öngyilkos lett egy iráni férfi Franciaországban.

A 38 éves, Lyonban történelmet tanuló Mohamed Morabi a Rhone folyóba ugrott, de a halála előtt egy videóüzenetben elmagyarázta, hogy tettével az Iránban zajló eseményekre akarja az európai országok figyelmét irányítani. Közölte: a Mahsza Amini halála miatti, és szeptember közepe óta tartó iráni tüntetések erőszakos leverése ellen tiltakozik, melyeken a nők jogainak csorbítása, és a szabadságjogok elnyomása ellen szólnak fel a tüntetők. 

“Államilag szentesített gyilkolás” – az EU és az ENSZ is elítélte az iráni kivégzéseket. „Mohamed szerelmes volt a szeretetbe, az életbe és a történelembe. A történelembe olyannyira szerelmes volt, hogy ő maga is a történelem része lett” – mondta Zara Dzsam, Mohamed felesége a férfi temetésén.

A férfi temetése pénteken volt egy szűkkörű szertartás keretében. Az Euronews tudósítása szerint míg a télies, szürkés égbolt alatt Mohamed koporsóját a sírhelyhez vitték, a gyászolók az iráni tüntetők vezényszavait skandálták: „femme, vie, liberté” azaz a „nő, élet, szabadság” – a szavak felkerültek egy zászlóra is, mely Mohamed sírhelyére került a gyászolók kezéből.  

Fotó: Euronews

Mohamed Moradi arcképe

Iránban szeptember óta kormányellenes tüntetések zajlanak a 22 éves Mahsza Amini halála miatt. Aminit a rendőrség azért tartóztatta le, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot. Fogvatartása során bántalmazták, és belehalt a sérüléseibe. “Mohamed azt akarta, hogy a nyugati országok megértsék az iráni népet sújtó elnyomást – felesége, Zara Dzsam. – Szándékosan lett öngyilkos emiatt. Fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy a népünket börtönbe zárva erőszakolják és kínozzák meg, és hogy a rezsim gyerekeket gyilkol.”

Dzsam elmondta, hogy amennyiben az Iránon kívül élő irániak figyelembe akarják venni Mohamed szavait, akkor vegyenek részt az iszlám köztársaság elleni tüntetéseken, és nyújtsanak pénzügyi segítséget az Irán  szegény területein élő lakosoknak. 
Az iráni kormány kegyetlen módszerekkel próbálja elnyomni a nők által vezetett tüntetéseket. Független hírügynökségek szerint legalább 520 embert, köztük 70 gyermeket öltek meg a biztonsági erők szeptember óta, és több tízezret tartóztattak le. Jelentések szerint a fogolytáborokban és a börtönökben számos tüntetőt (köztük sok tizenéves lányt) ért szexuális erőszak.

Iránban decemberben a hatóságok megkezdték a letartóztatott tüntetők kivégzését. Eddig négy tüntetőt végeztek ki.

 

 

error: Content is protected !!