Tény: Több mint 50%-ban mindennap hat órán át ülünk. Az ülésnek rövid és hosszú távú hatása lehet az egészségre és a testre, ez a látszólag “jóindulatú” tevékenység.
Olvassa tovább, hogy megtudja, mennyire általánosan károsító lehet egész nap ülni – a fejétől a lábujjáig.


AZ ÉLET EGYIK ALAPVETŐ FUNKCIÓJÁT SEM LEHET KIVÁLTANI,
SEMMILYEN SZUPER PIRULÁVAL SEM!  A MOZGÁS LÉT-SZÜKSÉGLET!

A sok ülés – potenciálisan halálos lehet.
Azért veszélyes, mert sajnos nagyon késő jelennek meg a jól érzékelhető tünetek, jelek a test valamilyen pontján. Amikor érzékeli akkor is valamiféle apró kis gondnak tűnik, amivel kevesen mennek dokihoz.
Ezért halogatjuk.
Emiatt van a másodlagos veszély, ami a hozzászokás a tüneti érzéshez kialakul, a semlegesítésünk miatt. A lényeg, mire tényleg eljutunk arra, hogy ezzel a tünettel már orvoshoz kell menni, legtöbbször késő.

  1. Gyenge lábak és fenék

Ha nem használja őket, elveszíti őket! Egész nap ülve nem attól függ, hogy erőteljes alsó testizmaid tart-e fenn. Ez izom atrófiához vezet, amely ezen izmok gyengülését eredményezi. Erős láb- és csípő izmok nélkül, amelyek stabilizálják az ön testét, sérülésveszélyessé válhat.

  1. Súlynövekedés

A mozgás az izmainak olyan molekulákat szabadít fel, mint a lipoprotein lipáz, amely elősegíti az zsírok és cukrok feldolgozását. Ha a nap nagy részét üléssel tölti, ezeknek a molekuláknak a felszabadulása csökken, és nagyobb a veszélye annak, hogy kiszélesedik a teste, a kutatások szerint . Ezenkívül nagyobb a metabolikus szindróma kockázata , még akkor is, ha testmozgást végez. Az egyik tanulmány meglepő módon azt találta, hogy azok a férfiak, akik a szokásosnál több időt ültek,  a hasi résznél szélesebbek lettek, ami a legveszélyesebb hely a zsír tárolására.

  1. Feszes csípő és rossz hát

Mint a láb, a csípő és a háta is szenvedni fog a sok ülés miatt. Az ülés miatt a csípő flexorjai lerövidülnek, és ülő pozíciója miatt a háta is megsínyli, különösen ha rossz testtartás van, ha nem használ ergonomikus széket. Ezenkívül az ülés során a rossz testtartás a gerinc korongjainak nyomását is okozhatja, és idő előtti degenerációhoz vezethet , ami krónikus fájdalmat okozhat.

  1. Szorongás és depresszió

Az ülés fizikai hatásainál kevésbé érthetők a mentális hatások. De a depresszió és a szorongás kockázata magasabb azoknál az embereknél, akik túl sokat ülnek. Ennek oka lehet az, hogy a fitnesz mentálhigiénés előnyei hiányoznak, ha a napjaikat sok üléssel töltik, nem mozognak. Ha igen, ezeket a kockázatokat csökkentheti a rendszeres testmozgással.

  1. Rákkockázat

Az újonnan megjelenő tanulmányok azt sugallják, hogy a hosszan tartó ülés növeli bizonyos típusú rák kockázatát, ideértve a tüdő-, méh- és vastagbélrákot. Ennek okai nem teljesen egyértelműek.

  1. Szívbetegség

Az ülés a szívbetegség oka is lehet, és potenciálisan szív-érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Az egyik tanulmány szerint a férfiak, akik hetente több mint 23 órát töltöttek televíziót nézve, 64% -kal nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekben és elhalálozásokban, mint azok a férfiak, akik csak 11 órát néztek televíziót. A szakértők szerint azoknak az embereknek,
akik többet ülnek, 147 százalékkal nagyobb a kockázata a szívrohamnak, vagy agyvérzésnek.

  1. Cukorbetegség kockázata

Azoknál az embereknél, akik több időt töltenek üléssel, 112% -kal növekszik a cukorbetegség kockázata. Az egyik , az öt napozó ágy pihenés hatásait vizsgáló tanulmányban a kutatók megnövekedett inzulinrezisztenciát tapasztaltak, amely a cukorbetegség előfutára.

  1. Visszér betegség

Hosszú ideig történő sok ülés miatt a vérrög keletkezik lábakban. Ez a visszér betegséghez, vagy pókvénákhoz vezethet, az előbbi kisebb verziója. Noha ezek általában nem károsak, ezek a duzzadt és látható vénák csúnyák lehetnek. Ritka esetekben súlyosabb állapotokhoz, például vérrögökhöz vezethetnek.

  1. Mély vénás trombózis (DVT)

A mélyvénás trombózis egy olyan vérrögtípus, amely a lábakban leggyakoribb. Amikor a vérrög egy része bekerül  a véráramban, blokkolhatja a vér áramlását a test más részein, például a tüdőbe, tüdőembólia kialakulását okozva. Ez olyan sürgős orvosi ellátást igényel, amely súlyos szövődményekhez, vagy akár halálhoz is vezethet. Túl hosszú ülés, még hosszú utakon is, mélyvénás trombózist /DVT-t okozhat.

  1. Merev váll és nyak

Mint a lábaival, a fenekével és a hát alsó részével, a vállai és a nyak is szenvednek az elhúzódó üléstől. Ez különösen igaz, (súlyosabb) ha egy számítógép-képernyőre fókuszálva néz ennyi ideig.

 

error: Content is protected !!