1. Szabályozza a testhőmérsékletet

A víz egyedülállóan képes szabályozni a test belső hőmérsékletét a külső hőmérséklet hatására. A folyadéknak viszonylag nagy a hőkapacitása, vagyis sok hőt képes felvenni, mielőtt a hőmérséklete megemelkedik. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy az emberi test minden sejtjében a víz pufferként működjön a hirtelen hőmérséklet-változásokkal szemben.

2. Segít a betegségek leküzdésében

A víz természetes immunerősítőként működik. Segíti a szervezetet számos betegség és betegség megelőzésében. A víz gyógyító ereje lehetővé teszi, hogy ellenálljon bizonyos egészségügyi állapotoknak, beleértve a veseköveket, a testmozgás okozta asztmát, a húgyúti fertőzéseket, a magas vérnyomást és másokat. A vesekő kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy nem iszik elegendő vizet. Mivel a víz feloldja a köveket alkotó anyagokat a vizeletben, a megfelelő napi vízbevitel segít az állapot kezelésében. Ezenkívül minél több vizet iszik, annál többet fog vizelni. Ez a gyakori vizelés segít eltávolítani a káros baktériumokat a húgyhólyagból, és eltávolítja a felesleges sót a szervezetből, hogy enyhítse a magas vérnyomást.

3. Javítja az agyműködést

A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú az agyműködés javításához. Mivel az agya körülbelül 75 százalékban vízből áll, ennek ivása több szempontból is segít, többek között:

  • A koncentráció és a megismerés fejlesztése
  • A memória funkció fenntartása
  • Segít egyensúlyban tartani a hangulatot és az érzelmeket
  • Fejfájás megelőzése és enyhítése
  • A stressz csökkentése
  • Növeli a véráramlást, és tápanyagokat és oxigént szállít az agyba

4. Megakadályozza a kiszáradást

A kiszáradás akkor következik be, amikor több víz és folyadék távozik a szervezetből, mint amennyi bejut. Bár a nap folyamán folyamatosan veszítünk vizet légzés, izzadság, vizelés és székletürítés közben, folyadékfogyasztással pótolhatjuk a vizet a szervezetünkben. A megfelelő hidratálás mindenkor elengedhetetlen, különösen meleg időben és intenzív fizikai aktivitás során. A súlyos kiszáradás számos szörnyű szövődményhez vezethet, mint például veseelégtelenség, görcsrohamok, agyduzzanat stb.

Ezenkívül, amikor a szervezet kiszárad, elektrolitokat veszít, például nátriumot és káliumot. Túl kevés ilyen elektrolit a szervezetben katasztrofális lehet. Ezért ügyeljen arra, hogy elegendő vizet igyon, hogy pótolja az izzadás, a vizelés és a székletürítés során elvesztett mennyiséget, hogy elkerülje a kiszáradást. Az elektrolitokat pedig cserélje le alacsony kalóriatartalmú italokra, például kókuszvízre és naplóra vagy gyümölcsökre, például banánra, görögdinnyére és avokádóra.

5. Javítja az emésztést

Ha étkezés előtt vagy után vizet iszol, akkor a szervezet sokkal gyorsabban lebontja az elfogyasztott ételt, így a szervezet gyorsabban tudja felvenni a tápanyagokat. A jobb emésztés azt jelenti, hogy elkerülhető az étkezés utáni haspuffadás. A legtöbbet kihozhatja étkezéséből is, mivel a víz segít a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok feloldódásában az ételből.

6. Segít a fizikai teljesítmény maximalizálásában

Megfelelő hidratálás nélkül a fizikai teljesítményünk megcsappant. Ha nem iszik elegendő vizet, az megváltozott testhőmérséklet-szabályozáshoz, fokozott fáradtsághoz, csökkent motivációhoz vezethet, és sokkal nagyobb kihívást jelenthet az edzések során – fizikailag és mentálisan is.

Ennek ellenére az optimális hidratáció megakadályozhatja ezt, és csökkentheti az oxidatív stresszt, amely a nagy intenzitású edzések során megmutatkozik. Tehát, ha sokat izzad fizikai tevékenysége vagy intenzív edzés közben, a tiszta ivóvízzel való hidratáltság segíthet abban, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa.

7. Kiüríti a salakanyagokat a szervezetből

A hidratáltság rendkívül hatékony módja annak, hogy megtisztítsuk testünket a méreganyagoktól és salakanyagoktól. A toxinok a szervezetünkben visszamaradt, fel nem használt hulladékok, amelyeket vizelettel és széklettel eltávolítunk. Ehhez azonban elegendő vízre van szükség. Ha nem, akkor a vesének túlóráznia kell, hogy kiszűrje őket. Ez a megnövekedett veseterhelés és a szervezetben a méreganyagok folyamatos felhalmozódása végzetes lehet. Ez negatívan befolyásolhatja a májat, a vesét és a bélműködést – ezek mindegyike rendkívül fontos szerepet játszik az optimális egészség és fogyás elérésében.

8. Vért, oxigént és tápanyagokat szállít az egész szervezetbe

Az elegendő vízivás kiváló módja a keringési problémák leküzdésének. A víz segíti a keringést azáltal, hogy fokozza a véráramlást, és fenntartja az oxigén és a tápanyagok átáramlását a szervezetben. A szervezetben a jobb keringés általában pozitív hatással van általános egészségi állapotára.

9. Keni és kipárnázza az ízületeket

A megfelelő hidratálás segít kenni és kipárnázni az ízületeket, a gerincvelőt és a szöveteket. Az ízületekben és a gerinc korongjában található porc körülbelül 80 százalékban vizet tartalmaz. A hosszú távú kiszáradás korlátozhatja az ízületek mozgását és csökkentheti az ízületek ütéselnyelő képességét, ami gyakran ízületi fájdalmat okoz. Ha azonban megszokja, hogy minden nap elegendő vizet iszik, élvezheti a fizikai aktivitást, és csökkentheti az ízületi betegségek és olyan állapotok okozta kellemetlenségeket, mint az ízületi gyulladás.

10. Segíti a nyál és nyálkaképződést

A víz a nyál mintegy 85 százalékát teszi ki. A nyál kis mennyiségben számos alapvető anyagot is tartalmaz, beleértve az elektrolitokat, nyálkát, antibakteriális vegyületeket és különféle enzimeket. A nyál általában a szájban termelődik, és segít a szilárd táplálék lebontásában és a száj egészségének megőrzésében. Rendszeres folyadékbevitel mellett szervezete általában elegendő nyálat termel. Ennek ellenére a nyáltermelés csökkenhet az életkor, bizonyos egészségügyi állapotok vagy terápiák, illetve a kiszáradás miatt. Ha a szokásosnál szárazabbnak érzi a száját, növelje a vízbevitelt. Ellenkező esetben azonnal hívja orvosát. Elegendő víz nélkül a nyálka nem tud szabadon mozogni, nem tud úgy bevonni a felületeket, ahogy kellene, és elfogja a káros idegen betolakodókat. Következésképpen a száraz nyálka szájszárazságot, szemviszketést vagy súlyos tüdőkárosodást okozhat.

11. Segít növelni az energiát

A kiszáradás gyakran vezet fáradtsághoz, mert befolyásolja az oxigén áramlását az agyba, és a szíved keményebben dolgozik, hogy oxigént pumpáljon a testedhez. A szívet érő fokozott stressz fáradékonyabbá és kevésbé éberré tehet.  Emellett a kutatások azt mutatják, hogy a vízfogyasztás növekedése aktiválhatja az anyagcserét. Az anyagcsere felfutása a megnövekedett energiaszinthez kapcsolódik. Egy tanulmány kimutatta, hogy 500 milliliter víz elfogyasztása 30 százalékkal növelte az anyagcserét férfiaknál és nőknél is több mint egy órán keresztül.

12. Segíthet a fogyásban

A vízivás segít felpörgetni az anyagcserét. Emellett étkezés előtt fogyasztva étvágycsökkentőként hat a teltségérzetet keltve. Ezzel szemben több kalóriát éget el, miközben jobban szabályozza az étkezési adagokat, hogy elkerülje a túlevést. A vízivás segít a szervezetnek abban is, hogy abbahagyja a víz visszatartását, ami lehetővé teszi a víz súlyának csökkentését. Mindezek az előnyök együttesen segíthetnek abban, hogy fogyókúra és edzés közben lefogyjon a felesleges kilókról.

13. Javítja a bőrödet

A víz segít megtisztítani és dúsítani a bőrt, így ragyogóbbnak, egészségesebbnek és fiatalosabbnak tűnik. Ha nem iszik elég vizet, a bőrben lévő kollagén fehérje megrepedhet és összetapadhat, amitől láthatóvá válnak a ráncok és a finom vonalak. A vízre támaszkodunk:

  • feltöltjük bőrszöveteinket
  • hidratálja bőrünket
  • növeljük bőrünk rugalmasságát
  • eltávolítja a szennyeződéseket és javítja a vérkeringést

Ha úgy dönt, hogy nem iszik elég vizet, bőre fakóbbnak, szárazabbnak és kevésbé fiatalosnak tűnik. És ne is gondoljon arra, hogy ezt a ragyogó és sugárzó fényt a bőrére tegye.

14. Enyhítheti a székrekedést

A sok víz fogyasztása segíthet megelőzni és enyhíteni a székrekedést, különösen azoknál az embereknél, akik általában nem isznak elegendő vizet. A székrekedés gyakori probléma. Általában hetente háromnál kevesebb székletürítést írnak le a székletürítés nehézségei vagy a ritka székletürítés miatt. A hidratáltság létfontosságú része lehet a székrekedés gyógyításának tervének. A bélben lévő növekvő víztartalom lágyíthatja a székletet és serkentheti a bélmozgást.

15. Segít csökkenteni a fejfájást

A súlyos kiszáradás gyakran fejfájáshoz vezet, ami hosszú távon sok fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása enyhítheti a fejfájást, így jobban érzi magát és kellemesebbé teheti mindennapjait.