Gynostemma - Dr. Axe

legfontosabb életszervekre

van jóhatással

 

 

A Gynostemma pentaphyllum, más néven jiaogulan és déli ginzeng, egy gyógynövény és teafajta, amellyel találkozhat, ha természetes gyógymódokat keres, amelyek segítenek az energia növelésében.

Mire jó a gynostemma? Az Ázsiából származó hagyományos gyógyászati rendszerekben való használatának hosszú története során a fiatalossághoz és a hosszú élettartamhoz kapcsolódott. Valójában a Wild Tea Qi honlapja szerint “Guizhou hegyvidéki régiója, ahol Gynostemma történelmileg kapcsolódik, híres a 100 éves kor után élt polgárok puszta számáról.”A Gynostemma pentaphyllum elősegítheti az anyagcsere egészségét és a szív- és érrendszeri egészséget is. Segíthet a rák elleni küzdelemben is, mivel hogyan képes leküzdeni az oxidatív stresszt és a gyulladást – bár további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy mennyire hatékony ezekre a célokra. Latin neve: Gynostemma pentaphyllum, Alternative nevek: Gynostemma, Jiaogulan, Poor Man’s, Ginseng,

Mi az a Gynostemma?

A gynostemma növény egyfajta szőlőfajta, amely Dél-Kínában és Ázsia más részein őshonos. A növény olyan leveleket termel, amelyeket gyulladáscsökkentő tea és más gyógynövénykészítmények készítésére használnak.

A gynostemma növény a Cucurbitaceae családhoz tartozik, amely más jól ismert zöldségeket is tartalmaz, beleértve a dinnyét és az uborkát. Ezekben a levelekben számos védőanyag található, köztük antioxidánsok, például poliszacharidok, növényi szterinek, flavonoidok, ginsenozidok és szaponinok, amelyek segíthetnek az oxidatív stressz leküzdésében és az egészséges öregedés elősegítésébenEnzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. A Gynostemma/jiaogulant több más néven is nevezik, köztük a “csodafű”.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak gynostemma-t?

A Gynostemma egyfajta levél, amelyet ételként lehet enni, gyógytea készítéséhez főzni, vagy kivonatok készítésére használni. A leveleket néha salátákhoz adják, vagy szárítják és őrlik, és különböző receptekben használják.

A gynostemma zöld tea? A kettő különböző faj, bár ugyanazokkal az előnyökkel és hasonló ízléssel rendelkeznek. Teává alakítva az ilyen típusú gyógytea természetesen koffeinmentes, míg a zöld tea koffeinmentes. Enyhén keserédes íze van, hasonlóan a fekete vagy zöld teához.

Jiaogulan előnyei

További információ a gynostemma lehetséges előnyeiről:

1. Segíthet az energia növelésében

A gynostemma stimuláns? Bár néha déli ginzengnek is nevezik, a gynostemma nem kapcsolódik közvetlenül a pantax ginzenghez, a kínai orvoslás népszerű gyógynövényéhez, amelyet ma is leginkább stimuláló hatása miatt szednek.

Ennek ellenére néhány ember a gynostemmát a fáradtság elleni küzdelemre, valamint a koncentráció és az állóképesség javítására való képességére használja. Koffeinmentes, és általában nem tekintik stimulánsnak – bár az antioxidánsok és más egészségjavító vegyületek kínálata miatt képes lehet növelni az energiát.

Formálisabb kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan elmagyarázzuk, hogyan működik, de úgy gondolják, hogy a gynostemma AMP-aktivált fehérje-kinázt (AMPK) szabadíthat fel. Ez elősegíti a zsírégető és energiafelszabadító anyagcsere-folyamatokat.

2. Adaptogén / stresszoldó hatása van

A Jiaogulan-t hagyományosan természetesen fiatalító gyógynövénynek tekintik, amely adaptogénként működik. Ez azt jelenti, hogy segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel és fenntartani a homeosztázist vagy az egyensúlyt.

Az adaptogén gyógynövények ezt úgy teszik, hogy segítenek fenntartani a stresszhormonok, köztük a kortizol normális szintjét. Nagy mennyiségben felszabadulva számos tünethez vezethetnek, mint például a rossz alvás, az emésztés és az anyagcsere egészsége.

Phytomedicine folyóiratban közzétett 2019-es tanulmány megállapította, hogy a gynostemma kiegészítése “csökkentette a krónikus pszichológiai stressz alatt álló alanyok szorongásos hajlamát“, amint azt a T-STAI (State-Trait Anxiety Inventory) pontszámának csökkenése is mutatja.”

3. Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget

Úgy gondolják, hogy a jiaogulan jótékony hatással van a szív egészségére azáltal, hogy segít csökkenteni a gyulladást, valamint a stressz negatív hatásait, például a vérnyomás változásait.

Növelheti a keringést és elősegítheti az egészséges koleszterinszintet a szaponinoknak nevezett vegyületek jelenlétének köszönhetően. A szaponinok kötődnek a koleszterinszint csökkentéséhez. Van néhány bizonyíték arra, hogy a jiaogulan szedése csökkentheti a teljes koleszterinszintet és növelheti a “jó” HDL-koleszterint.

A beszűkült artériák csökkenthetik az egészséges véráramlást, és a krónikusan szűkült artériák a szívbetegségek egyik fő oka [3, 26]. A gynostemma kivonatban lévő vegyületek segíthetnek fenntartani az egészséges véráramlást és megakadályozni a túlzott artériás szűkületet. Mivel nem szélesítik ki a már nyitott artériákat, a gynostemma kevésbé valószínű, hogy más gyógyszerekhez és kiegészítőkhöz képest kellemetlen mellékhatásokat, például kipirulást és orrdugulást okoz [3].

A gynostemmából és hibiszkuszból készült tea rendszeres fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinttel járt egy 48 emberen végzett kis, ellenőrizetlen vizsgálatban [27].

4. Csökkentheti a légzőszervi megbetegedéseket

A Gynostemma gyógyteát természetes gyógyászati rendszerekben használták a köhögés, a megfázás, az asztma és az egyéb légzőszervi problémák, például fertőzések, például krónikus hörghurut okozta tünetek csökkentésére.

A rendelkezésre álló kutatások azt mutatják, hogy a légutak gyulladásának csökkentésével és az allergiás reakciók potenciális csökkentésével elősegítheti a légutak egészségét. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a G. pentaphyllum elősegítheti a pozitív immunválaszokat a T és B sejtek aktiválásával.

5. Segíti a májfunkciót

Bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy a gynostemma előnyei közé tartozik a méregtelenítés támogatása, az egészséges májfunkció és az alkoholmentes zsírmájbetegség elleni védelem.

Egy kis, randomizált klinikai vizsgálat megállapította, hogy azok a felnőttek, akik 80 ml gynostemma kivonatot kaptak, miközben négy hónapig követték az előírt étrendet, csökkentették a testtömeg-indexet és a zsírmáj pontszámokat, valamint az inzulinrezisztenciával kapcsolatos pontszámokat. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gynostemma kivonat “hatékony kiegészítő kezelés az étrend-terápiához nemalkoholos zsírmájbetegségben szenvedő betegek számára”.

A gynostemma kivonat számos betegségben támogathatja az egészséges májfunkciót. Egy 56 alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvedő emberen végzett klinikai vizsgálatban a gynostemma kivonat (a hagyományos terápia kiegészítőjeként) csökkentette a májsejtek halálát (májkárosodási markerek AST és ALP), a testtömeg-indexet és az inzulinrezisztenciát [20].

Hasonlóképpen, a gynostemma kiegészítés csökkentette a májzsír felhalmozódását és a májsejtek halálát az alkoholmentes zsírmájbetegség állatmodelljeiben [21, 2223]. A gynostemma-kezelés javította a májsejtek túlélését a krónikus májkárosodás állatmodelljeiben [24, 21].

6. Rákellenes hatása lehet

Van néhány bizonyíték arra, hogy a gynostemma antioxidánsai, beleértve a poliszacharidokat is, segíthetnek gátolni a rákos sejtek migrációját és invázióját. A tanulmányok megfigyelései azt sugallják, hogy a gynostemma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, amelyek segíthetnek az apoptózis kiváltásában és a DNS helyreállításában. Ez összefügg a rák bizonyos típusai, köztük a vastagbélrák elleni védelemmel.

Például a Chinese Medicine-ben közzétett 2016-os tanulmány szerint “Többféle hatásmechanizmust javasoltak a GpM rákellenes tevékenységeivel kapcsolatban, beleértve a sejtciklus letartóztatását, az apoptózist, az invázió és az áttétek gátlását, a glikolízis gátlását és az immunmoduláló tevékenységeket.”

7. Úgy tűnik, hogy antidiabetikus hatása van

Egyes kutatások kimutatták, hogy a gynostemmában található gypenozidoknak nevezett vegyületek antidiabetikus hatással bírnak, mivel segíthetnek a vércukorszint kiegyensúlyozásában és az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben. Még többet kell megtudni arról, hogyan működik az inzulinérzékenység elősegítése érdekében, és jelenleg az orvosok azt javasolják, hogy a szokásos antidiabetikus terápia mellett kiegészítő kezelésként alkalmazzák.

Ha további támogatást keres az anyagcsere egészségéhez más gyógynövények segítségével, fontolja meg a gymnema sylvestre kipróbálását, egy gyógynövényt, amelyet régóta használnak az ájurvédikus gyógyászatban, beleértve a vércukorszint egyensúlyának elősegítését is.

Hogyan kell használni (adagolás)

Mennyi jiaogulant kell bevennie? Bár nincs olyan standard adag, amelyet a szakértők javasolnak, a felnőttek számára általános ajánlás az, hogy naponta két-négy csésze főzött gynostemma teát fogyasszon.

A fent említett vizsgálatok közül kettőben az anyagcsere egészségének elősegítésére használt dózisok napi hat gramm levél körül voltak (száraz tömeggel mérve). A jiaogulan tea készítéséhez aludja a leveleket forró vízben legalább 10 percig. Az Indigo Herbs weboldala szerint, ha szárított gynostemma port használ, adjon hozzá 1/2-3/4 teáskanál port egy csésze forró vízhez, hagyja, hogy 15 percig bejusson, majd naponta háromszor igyon (vagy a gyógynövényszakértő utasítása szerint).

Ha kivonat vagy tabletta formájában szedi, olvassa el az Ön által használt termék adagolási utasításait, mivel a jiaogulan koncentrációja termékenként változik. Vegye figyelembe azokat az egyéb vegyületeket és összetevőket is, amelyek kombinálhatók a gynostemmával metabolikus vagy szív egészséget elősegítő hatások érdekében, mint például a berberin (egy kínai gyógynövény, amely a vércukorszint csökkentéséről ismert), a kvercetin (flavonoid antioxidáns) vagy a C-vitamin.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a szív és az anyagcsere egészségének elősegítése érdekében a napi háromszori 10 milligramm kivonat napi adagja lehet a leghatékonyabb és legbiztonságosabb.

Kockázatok és mellékhatások

A jiaogulan biztonságos? A legtöbb tanulmány megállapította, hogy kevés jiaogulan mellékhatása van, ha több hónapig ajánlott mennyiségben fogyasztják. A legbiztonságosabbnak tűnik, ha akár négy hónapig is használja, mielőtt szünetet tartana vagy orvoshoz fordulna.

Néhányan enyhe gynostemma mellékhatásokról számoltak be, beleértve az émelygést és a hasmenést. Ha emésztési problémákat tapasztal, amikor elkezdi használni ezt a kiegészítést, fontolja meg, hogy kevesebbet vesz igénybe, vagy szünetet tart, mielőtt újra használni kezdené.

Előfordulhat, hogy a Gynostemma nem biztonságos a terhes nők vagy az autoimmun betegségben szenvedők számára, mivel milyen hatással lehet az immunrendszerre. Ezt kerülnie kell a vérzési rendellenességekkel küzdő embereknek és bárkinek, aki gyógyszereket szed a véralvadás szabályozására vagy az immunrendszer csökkentésére.

Következtetés

  • Gynostemma pentaphyllum egy olyan típusú levél, amelyet Ázsiában őshonos szőlőn termesztenek. Gyógytea, kivonatok és kiegészítők készítésére használják, amelyek úgy tűnik, hogy különféle jótékony hatásokkal járnak.
  • Milyen betegségek esetén alkalmazható a jiaogulan? A Gynostemma előnyei közé tartozik az antioxidánsok és enzimek biztosítása, amelyek segíthetnek ellensúlyozni az oxidatív stresszt, és elősegíthetik a szív, az anyagcsere és a légzőszervek egészségét. Adaptogénként is működhet az energia növelése és a fáradtság elleni küzdelem érdekében.
  • A jiaogulan stimuláns? Koffeinmentes, és nem valószínű, hogy olyan mellékhatásokat okozna, amelyek a stimulánsfogyasztással járnak. Fogyasztható gyógyteaként, tablettaként vagy kivonatként, és általában biztonságos – azonban egyes embereknél emésztési problémákat okozhat.