5 alvási személyiség létezik – te vajon melyikbe tartozol

5 alvási személyiség létezik – te vajon melyikbe tartozol

Hallottál már arról, hogy mindannyiunknak van egy alvási személyisége, ami sokkal többet árul el rólunk, mint az, hogy mondjuk milyen pózban alszunk? Talán nem is gondoltál rá, de az éjszakai szokásaid egy konkrét alvási személyiséget tükröznek, amik a mindennapi életedre is kihathatnak. A National Sleep Foundation új felmérése szerint öt különböző típusú alvási személyiség létezik, és az egyik biztos, hogy rád is igaz.

1. típus

Ebbe a típusba azok tartoznak, akik hajlamosak arra, hogy eleget aludjanak, és általában jól érzik magukat. Nem szenvednek a fáradtságtól napközben, mivel az éjszaka során megfelelően regenerálódnak. A kutatás szerint az ebbe a csoportba tartozó emberek általában fiatalabbak, teljes munkaidőben dolgoznak, házasok vagy párjuk van. Bármilyen egészségügyi problémájuk van, azzal tisztában vannak és törődnek vele. Leggyakrabban reggelemberként írják le magukat.

2. típus

Ez a csoport a 60 éves és annál idősebb felnőttekből áll. Az ebbe a típusba tartozók alszanak a legtöbbet, átlagosan 7,3 órát éjszakánként, szemben a teljes népesség átlagosan 6,8 órájával. A jó éjszakai alvás mellett gyakran, legalább heti kétszer szunyókálnak napközben. Ennek eredményeként ritkán fáradtak, de legalább egy egészségügyi problémával küzdenek.

3. típus

Ebbe a típusba azok a felnőttek tartoznak, akik párkapcsolatban élnek, és az egyik vagy mindkét fél több mint 40 órát dolgozik egy héten. Még lefekvés előtt egy órával is hajlamosak a munkájukkal foglalkozni, és kevesebbet alszanak, mert korán kelnek. Emiatt az idetartozók több mint egyharmada hetente legalább három napon fáradtnak vagy kimerültnek érzi magát.

4. típus

Ide tartoznak az éjszakai baglyok. Akikre ez az alvási személyiség jellemző, éjszaka is élik az életüket, legyen szó a munkájukról vagy akár a szórakozásról. Általában alkalmazottak, de nem a szokásos reggel nyolctól délután négyig tartó műszakban dolgoznak. Leggyakrabban nekik van a leghosszabb munkahetük, és kevesebbet alszanak másoknál. Azonban rendszeresen szunyókálnak, és kevés alvással is remekül megállják a helyüket a mindennapokban, de ehhez sok koffeinre is szükségük van.

5. típus

Végül, de nem utolsósorban, az ötödik típust azok az emberek alkotják, akik úgy gondolják, hogy alvászavarral küzdenek. Éjszakai baglyok, de azért, mert a legtöbbjüket gyötri az álmatlanság, és emiatt napközben nagy valószínűséggel fáradtak vagy kimerültek. A kutatások azt is kimutatták, hogy ez az életvitel rossz hatással van az emberei kapcsolataikra, különös tekintettel a párkapcsolatukra.

Annak megértéséhez, hogy a te esetedben pontosan mi befolyásolja az alvási személyiségedet, minden olyan tényezőt zárj ki, ami esetleg zavarja a nyugodt pihenésedet. Ha ez megtörtént, de továbbra is nehezen tudsz elaludni, gyakran ébredsz fel éjszaka, vagy rendszeresen fáradtnak érzed magad akkor is, amikor felkelsz, érdemes házi praktikákat bevetned, de ha azok sem segítenek, mindenképpen keresd fel a háziorvosodat.

error: Content is protected !!