Koronavírus hamis mítoszok keringenek
A fokhagyma evés és az ivóvíz javaslat nem tudja megvédeni a fertőzéstől és sok más sem, bár jó javaslatnak tűnhet.A legfrissebb híreket és információkat a koronavírus-járványról a WHO webhelyén találja meg (angol). Van néhány dolog, tudjuk, hogy képes megvédeni az embereket a koronavírustól és nem továbbítják a koronavírustkézmosás szappannal 20 másodpercig, gyakran felületek tisztítása, otthonában fertőtlenítő termékek legyenek, különösen a társadalmi elszigetelődés. Ártalmasak lehetnek azok az információk, amik már elterjedtek, mint lehetséges igazság a koronavírussal kapcsolatban, ezt most tisztázzuk.
De a közösségi médiában megjelent összes hozzászólás szerint sokkal több módon megvédheti magát. Jóval azelőtt, hogy a WHO a koronavírust pandémiának nevezte , az emberek mindenféle megkérdőjelezhető tanáccsal megosztották, hogyan kell megvédeni magukat a fertőzéstől, kezdve a tévesen (például a saját kezű fertőtlenítő készítésétől) egészen a veszélyesig. Elérte azt a pontot, ahol a Facebook elindította a hamis koronavírus-gyógymódokat reklámozó hirdetések betiltását.


Annak érdekében, hogy a tényeket egyértelművé tegyük,
megszabadulunk ezen általános coronavírus-mítoszoktól, hogy tisztán lássunk.

1. mítosz: Ha 10 másodpercig képes levegőt tartani, akkor nincs koronavírus-fertőzése
Ennek a mítosznak az a gondolata, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött, mire valakinek nehézségei vannak a légzéssel, tüdejük 50% -ánál lesz tüdőfibrózis – egy tüdőbetegség, amely visszafordíthatatlan hegesedést és a tüdőszövet megkeményedését okozza. Van egy olyan üzenet, amely az interneten lebeg, és amely kimondja, hogy ha 10 másodpercig tudja tartani a lélegzetét – anélkül, hogy úgy érzi, hogy levegőt kell beszívnia, vagy szorongassa a mellkasát -, akkor nincs tüdőfibrózis, és valószínűleg nem fertőzött koronavírussal. Ezt a hamis mítoszt az egész közösségi médiában megosztották, köztük Debra Messing színésznő is, aki egy most törölt Instagram-történetet közzétette. Még olyan jelentések vannak, hogy a tanácsadás a Stanfordi Egyetemen érkezett , de ez a med iskola szerint teljesen hamis.

Igazság: Noha a koronavírus fibrosist okozhat, a lélegzet visszatartása nem megfelelő otthoni “teszt” annak meghatározására, hogy tüdőkárosodott-e. A helyes diagnosztizáláshoz különféle vizsgálatokra lesz szükség az orvosának. És ha nehézségekbe ütközik a légzés koronavírusból, vagy bármi másból, fel kell hívnia az egészségügyi szolgáltatót.

2. mítosz: Az víz ivása kiüríti a vírust a szájából
A fent említett üzenet szerint 15 percenként kell inni vizet, mert még akkor is, ha a koronavírus a szájába kerül, a víz és más folyadékok letudják öblíteni a gyomorba, ahol nem képes túlélni a gyomorsav miatt. Azt mondják továbbá, hogy ha nem iszik elég gyakran vizet, a koronavírus a légutakba, majd a tüdőbe kerül. Egy másik üzenet, amely a szociális médiába kering, azt állítja, hogy meleg vízzel, sóval, vagy ecettel önmagával megszabadíthatja a vírust a torokból (a levél nem tartalmazza, hogy milyen ecetet tartalmaz).

Igazság: Mindig okos, ha jól hidratált, függetlenül attól, hogy beteg vagy sem. A WHO szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy az ivóvíz megóvhatja a koronavírustól. Sem sóvízzel, sem ecettel nem szabad elkóborolni. Ugyanakkor az orra sós spray-vel történő öblítése sem fog védelmet nyújtani.

3. mítosz: A meleg időjárás megszabadul a koronavírustól
A március 9-i összejöveteleken Trump amerikai elnök azt mondta támogatóinak, hogy a koronavírus áprilisban eltűnik, mivel az USA-ban az időjárás melegebb lesz. A múlt hónapban azt is idézte, hogy a vírus áprilisra elmúlik, és hogy “a hő általában véve elpusztítja az ilyen típusú vírust”, hivatkozva arra az elképzelésre, hogy a melegebb időjárás megöli a vírust, és ezáltal segít minimalizálni annak terjedését.
Igazság: A WHO szerint a koronavírus a föld minden területén terjedhet, beleértve a forró éghajlatot is. Az északi féltekén nem csak eltűnik , mivel tavasszal és nyáron az időjárás melegebb lesz. Azt sem tudjuk még, hogy a COVID-19 olyan szezonális vírus, mint az influenza.

4. mítosz: Arcmaszk használata megvédi a koronavírustól
A koronavírus kitörésének korai napján az emberek elmentek vásárolni műtéti arcmaszkokat. Az ötlet az volt, hogy ezek a maszkok megakadályozzák a vírus bejutását a légutakba.Igazság: A sebészeti maszkok nem blokkolhatják a levegőben terjedő vírusokat. Kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy megakadályozzák, hogy valaki másnak a köhögés vagy tüsszentés a szájába és az orrába kerüljön, vagy megakadályozzák a köhögés és tüsszentés folyadékának bejutását valaki más légutakba.Az N95 légzőmaszkok megakadályozhatják a levegőben lévő vírusok bejutását a szájába, vagy csapdába engedhetik a vírusokat a testéből, hogy megakadályozzák a levegőbe történő terjedését – de csak akkor szabad használni, ha úgy gondolja, hogy a coronavírus, és szeretnénk megvédeni mások a fertőzéstől.

5. mítosz: A fokhagyma vagy a gyógynövények gyógyítják vagy megvédik a koronavírustól
A fokhagyma állítólag segíti az immunrendszer fellendülését, és ezért az interneten olyan pletykák terjednek, hogy ez megakadályozhatja a koronavírus fertőzést. Az egyik üzenet kijelenti, hogy a fokhagyma különösen akkor hasznos, ha főzzük, és iszik a megmaradt vizet . A közösségi médiában található néhány üzenet azt is állítja, hogy a gyógynövény tea főzése (egyesek szerint a tengeri moha használata) megóvhatja a gyerekeket a koronavírus megszerzésétől.

Igazság: Noha a fokhagyma jótékony hatással van az immunrendszerre, a WHO szerint nem védi meg a koronavírussal való fertőzéstől. Ugyanez vonatkozik a DIY gyógyteára.

6. mítosz: Az alkohol vagy fehérítő permetezése a testére megóvja Önt
Ahogy az üzletekben elfogyott a kézi tisztítószer, az emberek más módszereket kerestek a megóváshoz, ideértve a fertőtlenítőszereket porlasztva a testükre vagy a ruhájukra.Igazság:  A WHO szerint nemcsak a fehérítőszer permetezése, vagy az alkoholra dörzsölés árthat a nyálkahártyájának, hanem nem is védi meg a koronavírustól. És biztosan nem szabad alkoholt dörzsölnie vagy fehérítőt fogyasztania, hogy megvédje magát – mindkét esetben súlyos egészségügyi problémákat és halált is okozhat.
A cikkben szereplő információk csak oktatási és információs célokat szolgálnak, és nem egészségügyi vagy orvosi tanácsok. Mindig forduljon orvoshoz, vagy más képzett egészségügyi szolgáltatóhoz az esetleges egészségügyi problémákkal, vagy egészségügyi célokkal kapcsolatos kérdéseivel kapcsolatban.

Forrás: CNET.COM

error: Content is protected !!