A Tribulus terrestris egy kis leveles növény, melynek gyökerei és termései népszerűek a hagyományos kínai és ayurvédikus gyógyászatban.1Megbízható Forrás). Sport kiegészítőként is széles körben elérhető, és általánosan forgalmazzák a tesztoszteronszint növelésére és a szexuális vágy javítására. Bár humán vizsgálatok nem mutatták ki, hogy növelheti a tesztoszteronszintet, úgy tűnik, hogy fokozza a szexuális vágyat mind a férfiaknál, mind a nőknél. Valójában egy 90 napos, csekély szexuális élvezetről számolt nők körében végzett vizsgálatban a napi 750 mg Tribulus terrestris bevétele a résztvevők 88%-ánál növelte a szexuális elégedettséget. 2Megbízható Forrás). Sőt, egy 2 hónapos, férfiakon végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 750-1500 mg Tribulus terrestris bevétele 79% -uknál javította a szexuális vágyat.3Megbízható Forrás). Az ED-ben szenvedő férfiakon végzett vizsgálatok azonban vegyes eredményeket mutatnak. Egy tanulmány megállapította, hogy ennek a kiegészítőnek a napi 800 mg-os bevétele 30 napig nem kezeli az ED-t. Ezzel szemben egy másik tanulmányban napi 1500 mg 90 napon keresztül történő bevétele javította az erekciót és a szexuális vágyat (5Megbízható Forrás). Mint ilyen, további kutatásra van szükség a Tribulus terrestris és az ED területén.

ÖSSZEGZÉSA Tribulus terrestris segíthet növelni a libidót férfiaknál és nőknél. Az ED-kezelési képességével kapcsolatos eredmények azonban nem következetesek, ezért további kutatásra van szükség.

2. Maca

A maca ( Lepidium meyenii ) egy gyökérzöldség, amelyet hagyományosan a termékenység és a nemi vágy fokozására használnak. Különféle formájú kiegészítőket vásárolhat, beleértve a porokat, kapszulákat és folyékony kivonatokat. Egy 12 hetes, 2002-es tanulmány megállapította, hogy a napi 1500-3000 mg maca-t fogyasztó férfiak 42%-a tapasztalt fokozott szexuális vágyat.6Megbízható Forrás). Ezenkívül egy áttekintés szerint a maca természetes afrodiziákumként hathat a férfiak szexuális vágyának fokozására. Segíthet az ED kezelésében is, de további kutatásra van szükség (7Megbízható Forrás). Ezenkívül néhány bizonyíték arra utal, hogy a maca segíthet leküzdeni a libidó elvesztését, amely bizonyos antidepresszánsok mellékhatásaként fordulhat elő (8Megbízható Forrás). A legtöbb tanulmány azt találta, hogy napi 1,5–3,5 gramm bevétel legalább 2–12 hétig elegendő a libidó fokozásához. 7Megbízható Forrás 

ÖSSZEGZÉSA Maca segíthet a libidó fokozásában és javíthatja az ED-t az enyhe tünetekkel küzdő férfiaknál.

3. Vörös ginzeng

Red ginseng root

A ginzeng – különösen a vörös ginzeng – segítheti az alacsony libidót és javíthatja a szexuális funkciót. Valójában 10 tanulmány áttekintése megállapította, hogy a vörös ginzeng hatékonyan javította a menopauzában szenvedő nők szexuális izgalmát.9Megbízható Forrás). Ezenkívül a vörös ginzeng fokozhatja a nitrogén-monoxid termelődését , amely vegyület segíti a vérkeringést és a pénisz izmainak ellazulását. Valójában a vizsgálatok kimutatták, hogy ez a gyógynövény lényegesen hatékonyabban javítja az erekciós funkciót, mint a placebo (11Megbízható Forrás).

Más tanulmányok azonban nem találtak a vörös ginzengnek a libidóra vagy a szexuális funkcióra gyakorolt ​​hatását, és egyes szakértők megkérdőjelezik e tanulmányok erejét.14Megbízható Forrás). Tehát további kutatásra van szükség. Azt is fontos tudni, hogy bár a vörös ginzeng általában jól tolerálható, mellékhatásokat okozhat, például fejfájást és gyomorrontást. Kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel is, mint a vérhígítók, ezért azok, akik ezeket szedik, érdemes konzultálniuk egy egészségügyi szakemberrel használat előtt (15Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉSA vörös ginseng fokozhatja a libidót és javíthatja az erekciós funkciót, bár további kutatásokra van szükség.

4. Görögszéna egyéb hatásai lentebb

A görögszéna egy népszerű gyógynövény az alternatív gyógyászatban, amely segíthet a libidó fokozásában és a szexuális funkció javításában. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket szervezete nemi hormonok termelésére használhat fel, például ösztrogént és tesztoszteront (17Megbízható Forrás). Egy 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy napi 600 mg görögszéna kivonat kiegészítése javította a szexuális funkciót és növelte a tesztoszteronszintet 120 középkorú és idősebb férfinál.18Megbízható Forrás). Hasonlóképpen, egy 8 hetes, 80, alacsony libidójú nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 600 mg görögszéna szignifikánsan javította a szexuális izgalmat és a vágyat, összehasonlítva a placebo csoporttal.19Megbízható Forrás). Ennek ellenére nagyon kevés humán tanulmány vizsgálta a görögszénát és a libidót, ezért további kutatásra van szükség. Ezenkívül ez a gyógynövény kölcsönhatásba lép vérhígító gyógyszerekkel, például warfarinnal. Ha vérhígítót szed, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bevenné a görögszéna (20Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉSA görögszéna fokozhatja a libidót azáltal, hogy serkenti a nemi hormonok termelését.

5. Sáfrány

A sáfrány a Crocus sativus virágából származó ízletes fűszer . Számos hagyományos felhasználása a stressz csökkentésétől az afrodiziákum hatásáig terjed , különösen az antidepresszánsokat szedők számára. Valójában egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a sáfrány javíthatja az antidepresszánsok által okozott szexuális diszfunkciót férfiaknál és nőknél egyaránt.21Megbízható Forrás ). Sőt, hat tanulmány egyik áttekintése arról számolt be, hogy a sáfrány javította az erekciós funkciót, a szexuális vágyat és a férfiak elégedettségét.22Megbízható Forrás). Ezenkívül 5, 173 ember bevonásával készült tanulmány áttekintése megállapította, hogy a sáfrány jelentősen javította a szexuális élvezet, a vágy és az izgalom különböző aspektusait a férfiak és a nők körében.23Megbízható Forrás). Azonban azoknál az embereknél, akik nem szenvednek depresszióban, vagy nem szednek antidepresszánsokat, az eredmények vegyesek (10Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉSA sáfrány fokozhatja a libidót az antidepresszánsokat szedő emberekben, de hatása nem következetes azoknál, akik nem szedik ezeket a gyógyszereket.

6. Ginkgo biloba

A Ginkgo biloba a hagyományos kínai orvoslás népszerű gyógynövény-kiegészítője. Néhány régebbi kutatás és állatkísérlet szerint különféle problémákat kezelhet, beleértve a szexuális rendellenességeket, például az ED-t és az alacsony libidót. Ennek az az oka, hogy megemelheti a vér nitrogén-monoxid szintjét, ami elősegíti a véráramlást azáltal, hogy elősegíti az erek tágulását (26Megbízható Forrás). Ennek ellenére az embereken végzett vizsgálatok vegyes eredményeket mutatnak. Más vegyületekkel, például L-argininnel, cinkkel és Tribulus terrestris -szel kombinálva a ginkgo biloba tartalmú étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy javítják a libidót és a szexuális funkciót férfiaknál és nőknél.28Megbízható Forrás). Azonban számos más tanulmány kimutatta, hogy a ginkgo biloba önmagában alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a férfiak libidóját vagy a szexuális diszfunkció egyéb aspektusait.29Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS A ginkgo biloba a szexuális zavarok különböző aspektusait kezelheti, mert megemelheti a nitrogén-monoxid szintjét. A tanulmányok azonban nem következetesek, és további kutatásokra van szükség.

7. L-citrulin

Az L-citrullin egy aminosav, amelyet a szervezet természetesen termel. A szervezet ezt követően L-argininné alakítja, amely segít javítani a véráramlást azáltal, hogy nitrogén-oxidot termel, amely kitágítja az ereket. Ez viszont kezelheti az ED-t. Például egy 2011-es, 24, enyhe ED-ben szenvedő férfi részvételével végzett kis tanulmány azt találta, hogy napi 1,5 gramm L-citrullin bevétele jelentősen javította a tüneteket a résztvevők 50%-ánál 1 hónap után.31Megbízható Forrás). Egy másik 30 napos, férfiakon végzett vizsgálatban napi 800 mg L-citrullin és 300 mg transz-resveratrol kombinációja javította a merevedési funkciót és a merevedési keménységet a placebo-kezeléshez képest.32Megbízható Forrás). A transz-resveratrol, közismert nevén resveratrol , egy növényi vegyület, amely antioxidánsként működik, és számos egészségügyi előnnyel jár. Az L-citrullin kapszula vagy por formájában kapható étrend-kiegészítőként, de természetesen jelen van olyan élelmiszerekben, mint a görögdinnye, az étcsokoládé és a dió.

ÖSSZEGZÉS Az L-citrullin segíthet az ED-ben szenvedő férfiaknak, mivel növelheti a vér nitrogén-monoxid szintjét.

Egyéb potenciális afrodiziákumok és kezelések. Számos más élelmiszert és étrend-kiegészítőt általában a libidó fokozásaként reklámoznak. Azonban nincs sok alátámasztó bizonyítékuk. Íme néhány étel, amelyek fokozhatják a libidót:
  • Kagyló. Számos állatkísérlet arra utal, hogy az osztriga fokozhatja a libidót és elősegítheti a férfi nemi hormonok termelődését, de nincs humán kutatás ezen a területen (34Megbízható Forrás).
  • Csokoládé. Bár széles körben úgy tartják, hogy a csokoládé fokozza a libidót, különösen a nők esetében, kevés bizonyíték támasztja alá ezt (35Megbízható Forrás).
  • Diófélék. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a diófélék, különösen a pisztácia , fokozhatják a férfiak libidóját. Azonban további kutatásokra van szükség (36Megbízható Forrás).
  • Görögdinnye. Ez a népszerű gyümölcs jó forrása az L-citrullinnak, amely segíthet az ED-ben. Ennek ellenére egyetlen humán tanulmány sem vizsgálta a görögdinnye bevitelét és az ED-t vagy a libidót.
  • Chasteberry. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a szarvasmarha enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit a nőknél, de nincs bizonyíték arra, hogy libidót fokozó hatást fejt ki. 38Megbízható Forrás).
  • Kávé. Ez a népszerű ital koffeint és polifenolokat tartalmaz, amelyeket egyes tanulmányok az ED alacsonyabb kockázatához kapcsolnak. Azonban több emberi kutatásra van szükség (41Megbízható Forrás).
  • Kanos kecskefű. Ez a gyógynövény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek befolyásolhatják a pénisz véráramlását, és állatkísérletek során összefüggésbe hozták az erekciós funkció javulásával. Azonban több emberi kutatásra van szükség (44Megbízható Forrás).
  • Alkohol. Bár az alkohol elősegítheti az emberek hangulatát, nem növeli a libidót. Valójában a magas bevitel szexuális diszfunkcióhoz kapcsolódik (46Megbízható Forrás).

A korlátozott humán kutatások miatt nem világos, hogy ezek az élelmiszerek és kiegészítők hogyan hasonlíthatók össze gyógyszerészeti libidó fokozók, mint a Viagra vagy római ED . Egyéb szolgáltatások, mint plŐt ,Lemonaid , és A Giddy segítségével személyre szabhatja saját ED-kezelését, és gyógyszereit közvetlenül Önnek küldheti el.

ÖSSZEGZÉSSok más élelmiszer és étrend-kiegészítő fokozhatja a libidót, de ezeket kevésbé tudományos bizonyítékok támasztják alá.

Összegzés:

Ha szeretné fokozni szexuális vágyát, nem vagy egyedül. Néhány étel és étrend-kiegészítő akár afrodiziákumként is hathat, mint például a tribulus, a maca, a vörös ginzeng, a görögszéna, a sáfrány, a gingko biloba és az L-citrullin. Ezek többsége jól tolerálható és széles körben elérhető, így könnyen beépíthetőek a napi rutinba. Ne feledje, hogy ezek a libidót fokozó ételek és kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel. Ha gyógyszert szed, érdemes előzetesen orvoshoz fordulni.

PL: Görögszéna kapszula + kedvező hatások

Étvágyjavító, emésztést elősegítő, roboráló hatása, magas tápértéke és vitamin tartalma egyszerre teszi alkalmassá teszi a betegség következtében legyengült szervezet erősítésére. Rendkívül gazdag makro- és mikroelemekben. Vitaminok közül kiemelkedő az A-, B-, C- és D-vitamin tartalma, emellett említésre méltó szerves vas-, szelén- és szilíciumtartalma. Gyógyhatásainak zömét a benne található aktív vegyületeknek, mint például a szteroid jellegű szaponinoknak, az antioxidáns hatású flavonoidoknak, illetve a trigonellinnek és további alkaloidoknak köszönheti.

Anti-diabetikus és koleszterinszint csökkentő hatását klinikai vizsgálatok igazolják A legnagyobb jelentőségű vizsgálatok a görögszéna maghoz kapcsolódóan az emberi anyagcsere-folyamatokra (például a cukorbetegségre) gyakorolt hatást vizsgálták. Az eredmények arra mutattak rá, hogy a növény fogyasztása javítja az általános szénhidrát-toleranciát – elsősorban a nem diabéteszes, egészséges egyénekben. Az előnyös hatás elsősorban a görögszéna mag inzulin-hasznosulást javító tulajdonságára, illetve magas rosttartalmára vezethető vissza.

A női hormonok szabályozásában is szerepet játszik A görögszéna mag természetes szteroidjai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust, a fito-ösztrogénjei fokozzák a nemi hormonok termelését. Jó hatást gyakorolnak a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, és csökkentik a változókori (menopauza) panaszokat is.

Segíti a betegség utáni felépülést Étvágyjavító, emésztést elősegítő, roboráló hatása, magas tápértéke és vitamin tartalma egyszerre teszi alkalmassá teszi a betegség következtében legyengült szervezet erősítésére.

healthline.com forrás   

Damiana afrodiziákum hatása

Görögszéna, fenugreek gyógynövény hatása

Aminosavak jelentősége, egészségügyi hatásai