Stressz depresszió csökkentése, kezelése

Stressz, depresszió csökkentése, kezelése

 

Százévesek gyökere, a rhodiola rosea (rózsagyökér)
… a hosszú, boldog élet ősi titka Tibetből.
A modern orvostudomány sok tulajdonsága miatt figyelt fel a növényre, ilyen egyebek között a stressz ellenes hatása. Stressz, depresszió csökkentése kezelése.


A stressz hatását gyakorlatilag mindannyiunk szinte naponta megéljük, amely oka lehet más betegségek kialakulásának. (pl. magas vérnyomás) Mivel a növény adaptogén – lásd a modern orvostudomány címszó alatt részletesebben, adaptogén meghatározás címmel – vagyis nincsenek mellékhatásai, nagyszerű alternatívája lehet a stressz elleni küzdelemnek. Nem úgy hat, mint a nyugtatók, ne várjuk tőle azt, hogy “lezsongítja” az agyunkat! Sőt ellenkezőleg: tökéletesen észnél vagyunk tőle, még a szellemi teljesítményünket is növeli. Persze adaptogén tulajdonsága miatt nem okoz függőséget sem. Ezért, aki természetes megoldást szeretne, bízvást fordulhat a rhodiola roseához.

Nagyszerűen alkalmazható:
1. Stresszhelyzetekben munkahelyen, vagy otthon
Mindenkinek, – aki kikapcsolná néha a főnököt, házastársat, de nem teheti meg, – aki munkahelyi beszámolóra készül,– aki határidők miatt ideges,
– aki este már nem bírja tolerálni a gyerekek elevenségét, ezért minden másnapja veszekedéssel zárul.
2. Vizsgáknál kitűnő segítség azoknak, akik a stressztől mindent elfelejtenek. Képzelje el, hogy lazán áll meg a vizsgabiztos előtt, lehengerel, nem pedig görcsöl, és még az is eszébe jut, aminek máskor ilyenkor esélye sincs eszébe jutnia.
3. Gyerekek mindennapi iskolai stresszében. El sem hiszi, mennyi stresszes gyerek jár az iskolákba. Nem egy tapasztalatunk van arról, hogy a gyerek teljesítménye ugrásszerűen megnövekedett a rhodiola rosea szedését követően.
4. Alvászavaroknál Mivel a stressz egyik kimutatott velejárója az alvászavar, a rhodiola rosea ezekben az esetekben is tud segíteni.

A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:

Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunerősítő hatások,
Szív- és érrendszeri problémák elleni hatás).,
Stressz és depresszió elleni hatása.,
Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás)
Szívritmusszabályoz és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen.,
Mentális és kognitív funkciók javítása., Növeli az agy és izom vérellátását.,
A szexuális funkciókat javítja., Antidiabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása).,
Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén., Májvédő hatás.,
Az idős korral összefüggő zavarok és betegségek elleni védelem

Napjainkban a betegségek 80 százaléka stresszben gyökerezik. A Rhodiola rosea adaptogén tulajdonságairól, olyan tudományos eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint képes csökkenteni a stressz káros hatásait, ezáltal alkalmas a betegségek megelőzésére. Adaptogén hatásának köszönhetően az egyén másképp képes értékelni az élethelyzeteket, így ritkábban alakul ki vészreakció, valamint meghosszabbítja az ellenállás fázisát.

A Rhodiola Rosea legfontosabb szerepe a stressz által testünk homeosztázisának létrehozása. Ha helyre áll a homeosztázis, a mellékvesekéreg által termelt kortizol, az egészséggel összeegyeztethető szinten maradnak. A Rhodiola Rosea egyedülálló kiegyensúlyozó, stressz ellenes, immunvédő gyógynövényeknek tekinthető, mely megjavítja, visszaállítja a betegségekkel szembeni ellenállást. Tudományosan bizonyított, hogy a Rhodiola Rosea aktív hatóanyagai az agyi szerotonin szint emelésével képesek megelőzni, vagy akár megszüntetni a depressziós szimptomatológiát. A Rhodiola Rosea fokozza a szerotonin előfutárainak, a triptofánnak és 5-hidrokszitriptofánnak az agyba való szállítását. A Rhodiola abbéli képessége, hogy segíti a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, talán abban rejlik, hogy képes növelni az agyi szerotonin szintet. A Rhodiola Rosea erőteljes depresszióellenes hatása bizonyítja hatékony adaptogen tulajdonságait.A Rhodiola rosea szívvédő tevékenységet fejt ki. A szívkárosodás megelőzése azoknak az eseményeknek tulajdonítható, melynek eredményeképpen csökken a stresszválasz során kibocsátott katekolaminok és kortikoszteroidok mennyisége. A Rhodiola rosea mellékvesékre gyakorolt normalizáló hatása a vérben lévő koleszterin, glükóz és káliumszintet is helyreállíthatja, éppúgy mint a szisztémás vérnyomást, így csökkenti szívbetegségek kockázatát. Az egyik legérdekesebb felfedezés, hogy a Rhodiola rosea aritmia ellenes hatását az endogén opioidok által fejti ki. Ezeket a szerkezetükben és működésükben az ópiátokhoz hasonló vegyületeket szervezetünk a fájdalom csökkentésére állítja elő. Ezek az opioidok – az endorfinok, enkefalinok és dinorfinok – élettani fájdalomcsillapítóként működnek.A tibeti szerzetesek már 1200 éve is ismerték Rhodiola rosea áldásait, melyeket napjainkra a modern tudomány is igazolt. A Rhodiola rosea kiváló tulajdonságairól számos kísérlet eredménye beszámolt az elmúlt években. Ezek közül a vizsgálati eredmények közül olvashat itt néhányat.


Rhodiola rosea hatása a szellemi teljesítményre:
Egy vizsgálatban a Rhodiola rosea hatását 17-19 éves indiai orvostanhallgatókon figyelték meg, akik egy kemény vizsgaidőszak alatt erős szellemi igénybevételnek voltak kitéve. Ők csupán 50 mg Rhodiola kivonatot kaptak naponta kétszer.
A leglátványosabb különbség a vizsgálat során a fizikai- és szellemi frissességben, illetve általános közérzetben mutatkozott meg. Mellékhatás egyik vizsgálatnál sem volt kimutatható.

Rhodiola rosea hatása a fizikai teljesítményre:

A Rhodiola rosea hatását vizsgálták 52 fiatal (20-25 év közötti), nemzetközileg elismert sífutó és sí-lövő részvételével. A versenyzők az edzés megkezdése előtt egy órával kaptak vagy Rhodiola rosea kivonatot vagy placebót (hatóanyag nélküli tablettát).
Ezután következett a sífutók számára a 30 kilométeres, a sí lövőknek pedig a 20 kilométeres táv, az utóbbiaknak négy lövészettel kombinálva.
Azok a sí-lövők, akik Rhodiola rosea kivonatot kaptak, pontosabban céloztak, jobban összpontosítottak, kevésbé remegett a kezük. A kivonat hatása a futóteljesítményben is megmutatkozott: 9 százalékkal növelte a teljesítményt a kontrollcsoporthoz képest.
Az edzés befejezése után a Rhodiola rosea kivonatot kapó sportolók pulzusa visszaállt a normális szint 104-106 százalékára, míg a placebót szedők pulzusa a normális 130 százaléka volt. Késlelteti a kimerülés bekövetkeztét, javíthatja a reakcióidőt és mozgáskoordinációt, éberebbé, fókuszáltabbá tehet.

Depressziós tüneteket csökkentő hatás: Egy nyitott klinikai vizsgálat során a Rhodiola rosea depressziós tüneteket csökkentő hatását figyelték. 128 páciens kapott Rhodiola rosea kivonatot. A megfigyelt személyek 65 százalékánál a depressziós kórtünetek csökkentek, vagy megszűntek. A Rhodiola rosea (sarki gyökér; aranygyökér) új adaptogén gyógynövény, amely a multivitaminok és ásványi anyagok komplex formulái mellett hatékony, de szelíd fegyver a stressz ellenes anyagok arzenáljából. Számos egyedülálló tulajdonsága messze a többi adaptogén fölé helyezi.

A Rhodiolin gátolja a MAO-t: A Rhodiola rosea egy potenciálisan gyógyító hatású szer a monoamino oxidáz (MAO) gátlása és opioid peptidek (például a béta-endorfin) befolyásolásával bár ezek a neuro-kémiai mechanizmusok még nem dokumentáltak egyértelműen a tudományos dolgozatokban. A MAO ugyanis gátolja a szerotonin termelését. Az agyműködés függ a szerotonin szinttől. A szerotonin elősegíti a stresszhez való alkalmazkodást. Ha viszont csökken a szerotonin szint depresszió, szorongás, viselkedés zavar jelentkezhet.


A Rhodiola energianövelő és mentális fáradtságot leküzdő hatásával.
Új tudományos eredmények alátámasztják a Rhodiola fiziológiai,
pszichológiai jótékony hatásait, ezzel bizonyítva, hogy kiváló ellenszere a modern kori élettel járó stressznek.
Javítja szervezetünk stressztűrő képességét. A stressz az élet elkerülhetetlen része, de súlyos hatással lehet mentális és testi egészségünkre, tehát ennek kordában tartására fontos hatékony lépéseket tennünk. Kutatások szerint a Rhodiola segíthet praktikus, természetes megoldást kínálni sok stresszel összefüggő problémára. A Rhodiola rosea enyhíti a stresszt, mivel kiegyensúlyozza testünk stressz-reakció rendszerét. Ebbe beletartozik a szimpatikus idegrendszer, az ezt ellensúlyozó paraszimpatikus idegrendszer.


Állandó stressz hatására ezek egyensúlya felborul, az ember idegesnek, fáradtnak, depressziósnak érzi magát.

A Rhodiola segít az egyensúly fenntartásában adaptogén (fizikai, mentális, érzelmi stresszel szemben erősítő) hatásának köszönhetően.
A Rhodiola sok tudós szerint javítja a test stressz-tűrő képességét bizonyos agyi vegyületek (serotonin, norepinefrin és béta-endorfin) szabályozásával.Javítja idegrendszerünk egészségét A rhodiola hatása különösen hasznos, mivel „az egyén idegrendszerének saját gyógyulási képességét javítja”. Hozzáteszi továbbá, hogy a gyógynövény mind „kognitív stimulációval”, mind „érzelmi nyugtató hatással” rendelkezik, ami a kognitív és memóriafunkciók javulását okozza és segít az agyi funkciók hosszútávú fenntartásában.

A Rhodiola csökkenti a mentális és fizikai fáradtságot stresszes körülmények között testünk energiaszintjének növelésével.A csoportban javulás mutatkozott a hasznos munka mennyiségében, valamint minden esetben csökkentette a kimerültség oko

Stressz depresszió csökkentése, kezelése

Stressz depresszió csökkentése, kezelése

zta munkatűrés-hanyatlást a Rhodiola figyelemfokozó hatását részletgazdag munkák esetén. Egy adag 300mg Rhodiola rosea kivonat jelentősen csökkentette a hibák számát nyolc órás időszakban.Jelentősen fokozza fizikai állóképességünket Memória javításán kívül a Rhodiola erősíti a testet is, ezzel ellenállóbbá téve az edzés, kimerültség negatív hatásai ellen. Napi 200mg Rhodiola kivonat bevitele egészséges, fiatal felnőtteknél javította a terheléses edzésen mutatott teljesítményt.

A Rhodiola csillapíthatja az agitációt és álmatlanságotjelentős nyugtató-altató hatást produkál. A mennyiség-hatás kapcsolat figyelemre méltó.” ARhodiola segíthet a mentális egészség megőrzésében is kedvünk javításával, feszültség oldásával és stresszre való reakció enyhítésével.Rhodiola a stressz szövődményét, az anorexiát is kezelheti.

A Rhodiola magas vércukorszinttel, diabétesszel küzdők számára is jó hatással lehet. Tudósok a Rhodiola rosea-t és fahéjat vizsgálták, – mivel mindkettő népi gyógymód a cukorbetegségre, „a fahéj és a Rhodiola rosea is jelentősen csökkentették a vércukorszintet, Rhodiola rosea segíthet „a hyperglycemia korrigálásában és cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében.„Bárkinek, aki kimerültséggel küzd – októl szinte függetlenül a Rhodiola lehet a mágikus megoldás.” – Mondta Dr. Gerbarg. “Rengeteg elképesztő felépülést láttam Rhodiola hatására, amelyek során maradandó tünetek – kevés energia, erő, gyengülő agyi kapacitás- gyorsan, drámaian javult.” Dr. Gerbarg hozzáteszi továbbá, hogy betegei javuló szexuális működésről számoltak be a Rhodiola hatására. “Több energiával általában az egyén szexuális érdeklődése, teljesítménye is nő,” mondta.


A rhodiola használata Egy átlagos adag Rhodiola rosea 200-400mg kivonatot tartalmaz, amiben 3:1 arányban található rosavin és salidrosid. Ez ugyan az a szint, ami a természetben fellelhető  csak a Rhodiola rosea gyökérben található. „Csak a Rhodiola rosea felelt meg a széles körű toxikológiai vizsgálatok során, ezért csak ez a faj biztonságos emberek számára,” mondta Carl Germano egészségügyi újságíró.

A Rhodiola rosea energizáló hatással járhat, ezért reggel/délelőtt ajánlatos bevenni, étel nélkül.
A rhodiola hatása terhes és szoptató nőkre még nem tisztázott, így fogyasztása számukra további kutatási eredményekig nem ajánlott.

Összegzés
A folyamatosan gyorsuló világban rengeteg felnőtt embernek szüksége van jobb reakciókészségre mindennapi – mind mentális, mind fizikai – stresszel szemben, ezt biztosítja a Rhodiola rosea kivonat. Ez az Észak-Oroszországból származó gyógynövény hatalmas mértékben tartja távol a stressz okozta egészségügyi problémákat, így minden előrelátó fogyasztó gyógyszeres fiókjában ott a helye. Forrás: LEF Magazine


Összefoglalva tehát a legfontosabb pozitív hatásai a következők:

Öregedési folyamatok A rhoidola rosea lassíthatja az öregedési folyamatokat.
Szív – és érrendszer A rhoidola rosea megakadályozhatja a szívritmuszavarokat. A rhoidola rosea segíthet megelőzni az érelmeszesedést. A rhoidola rosea javítja a vérkeringést. A rhoidola rosea csökkentheti a vérnyomást. A rhoidola rosea segíthet megelőzni stressz okozta szívkárosodást.
Hallás A rhoidola rosea javíthatja a hallás-funkciókat.
Immunrendszer A rhoidola rosea segíthet megakadályozni az egyes ráktípusok kialakulását. A rhoidola rosea csökkentheti a szervezetben kialakult gyulladásos állapotot. A rhoidola rosea csökkentheti az influenza vírusok replikációját.
Anyagcsere A rhoidola rosea antioxidáns tulajdonságokkal bír. A rhoidola rosea csökkentheti a vércukor-szintet. A rhoidola rosea növelheti a szervezet energiatermelését. A rhoidola rosea gyorsíthatja a regenerálódási folyamatokat. A rhoidola rosea enyhítheti a fáradtság tüneteit. A rhoidola rosea megakadályozhatja a hipoglikémiát. A rhoidola rosea növelheti az állóképességet. A rhoidola rosea fokozhatja a májfunkciókat és gátolhatja bizonyos toxinok károsító hatását. A rhoidola rosea növelheti a pajzsmirigy funkciókat.
Csont – és izomrendszer A rhoidola rosea segíthet növelni az izomerőt.
Idegrendszer A rhoidola rosea segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében és kialakulásában. A rhoidola rosea enyhítheti a szorongást. A rhoidola rosea javíthajta a koncentrációt. A rhoidola rosea stimulálhatja a központi idegrendszer működését. A rhoidola rosea segíthet enyhíteni a depressziós tüneteken. A rhoidola rosea javítja a memóriát. A rhoidola rosea segíthet a stresszes szituációk kezelésében.
Szexualitás A rhoidola rosea javíthatja a férfiak szexuális teljesítményét.

Miért lehet számodra hasznos a Rhodiola kivonat?
Fogyasztását követően, a szellemi igénybevételnél megfigyelheted, hogy frissebb vagy, könnyebben forog az agyad. Stresszhelyzeteket könnyebben fogod kezelni, mivel egyik fő tulajdonsága a Rhodiola rosea kivonatot tartalmazó táplálék-kiegészítőknek, hogy erősíti stressztűrő képességed, valamint csökkenti depresszióra való hajlamodat.Ami a fizikai előnyöket illeti, sportolás, vagy egyéb igénybevétel esetén állóképességed javul, pulzusok gyorsabban vissza áll a normál értékre. Ez fontos szempont a szív és érrendszered egészsége miatt. További jó hír, hogy a Rhodiola aktiválja a zsírlipázt, amely enzim felelős a zsírégetésért. Tehát támogatja a felesleges zsírsejtek elégetését, ami segíti elérni célod amennyiben azok között szerepel a fogyás is.

Összességében jó hatással van közérzetedre, keringésedre. Mind mentálisan, mind pedig fizikálisan élvezheted előnyeit ennek a ritka gyógynövénynek. Termékeinkben kombinálva más természetes anyagokkal találhatod meg. Ezzel hatványozva a Rhodiola előnyeit.

error: Content is protected !!