Nem tudta megakadályozni Trump a Fehér Ház iratainak kiadását

Nem tudta megakadályozni Trump a Fehér Ház iratainak kiadását

A Capitolium elleni támadást vizsgáló bizottság kérte ki az elnöki feljegyzésekből, beszédvázlatokból, látogatói jegyzetekből és kézírásos dokumentumokból álló hétszáz oldalnyi anyagot.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága szerdán utat adott a Fehér Házból származó elnöki iratok kiadásának, elutasítva Donald Trump volt amerikai elnök ellenirányú kérelmét, jelentették az amerikai hírügynökségek. A 700 oldalra rúgó dokumentumcsomagot a Capitolium elleni támadást vizsgáló kongresszusi bizottság kérte ki a nemzeti levéltárból, írja a CNN. Updated 0303 GMT (1103 HKT) January 20, 2022 legfrissebb hír frissítette CNN.

A bíróság végzése azt jelenti, hogy a kongresszus közvetlen betekintést nyerhet a Donald Trumphoz és munkatársaihoz köthető elnöki iratokba. Ezek a feljegyzések megmutathatják, hogyan torkollott Trump nagygyűlése erőszakos támadásba 2021. január 6-án, amikor több százan vonultak a Capitolium elé, hogy betörve az épületbe, megpróbálják megakadályozni a 2020-as elnökválasztás eredményeinek hitelesítését. A képviselőházi különbizottság által kikért akták között vannak elnöki feljegyzések, beszédvázlatok, látogatói jegyzetek és kézírásos dokumentumok.

Joe Biden jelenlegi elnök támogatta az iratok kiadását, mondván a nyilvánosságra hozatal a nemzet érdekeit szolgálja, és nincs helye az elnöki kiváltságra való hivatkozásnak, amivel Trump blokkolni szerette volna a dokumentumok kiadását.

A Legfelsőbb Bíróság döntése a jogállamiság és az amerikai demokrácia győzelme 

fogalmazott közleményében a képviselőházi testület. „A különbizottsághoz már érkeznek azok az iratok, amelyeket a volt elnök rejtve akart tartani, és várjuk a további fejleményeket ezekkel a fontos információkkal kapcsolatban.”

Nancy Pelosi házelnök szerint elengedhetetlen a Trump által rejtegetni próbált dokumentumok áttekintése, hogy meg lehessen érteni a halálos áldozatokkal járó támadáshoz vezető és az azt követő eseményeket.

A szerdai döntésre akkor került sor, hogy a demokrata vezetésű bizottság egyre közelebb kerül Trump belső köréhez, emlékeztet az NPR a hírrel kapcsolatban. A testület jelenleg Donald Trump fiatalabbik fiának, Ericnek és ifjabb Donald Trump menyasszonyának, Kimberly Guilfoyle-nak a híváslistáit elemzi.

 

forrás CNN 

error: Content is protected !!