„Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert” - ellenzéki reakciók az Orbán-beszédre

Tusnádfürdõ, 2022. július 23. Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Szabadegyetem

Orbán Tusványosi uszítása

Hadházy Ákos szerint a miniszterelnök kiírta magát az európai politikusok sorából, a Momentum szerint Orbán csak uszít, Karácsony Gergely József Attilát idézett.

Három év után beszélt ismét Orbán Viktor Tusnádfürdőn szombat délelőtt. A kormányfő többek között arról beszélt, hogy mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk azok lenni, illetve hogy ha Trump lett volna az amerikai elnök, akkor nem tört volna ki az orosz-ukrán háború.

Napközben megérkeztek az ellenzéki politikus reakciói is Orbán egyórás beszédére.

A Demokratikus Koalíció mindössze csak annyit írt közleményében:

„Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert.”

Jámbor András országgyűlési képviselő szerint messze ez volt eddig Orbán intellektuálisan legsilányabb tusványosi beszéde.

„Jól értem, ha nem műtik át az óvodásokat és marad a kerítés, akkor nem lesz gazdasági visszaesés?” – tette fel a kérdés az ellenzéki politikus a Facebook-bejegyzésében.

Hadházy Ákos szerint  „a miniszterelnök ma írta ki magát végérvényesen az európai politikusok sorából”, és szerinte „erről akkor is beszélni kell, ha tudjuk, hogy szándékosan provokál”.

„Szándékosan dobott be egy kommunikációs gumicsontot, hogy erről beszéljünk, ne az energiaár emelésről. Ennek ellenére ki kell mondani: A „Mi nem vagyunk kevert fajúak” mondat épeszű ember száját nem hagyhatja el” – írta a közösségi oldalán a politikus.

Hadházy szerint 2022-ben fajelméletről beszélni ocsmány, undorító, és megengedhetetlen, különösen egy olyan országban, ahol ennek kapcsán megöltek, kitelepítettek, elüldöztek embereket.

Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy „ennek az embernek erre a kijelentésére több szót ne vesztegessünk, mert ő pontosan azt szeretné, ha erről menne a vita a brutális áremelések helyett”.

A Momentum Mozgalom a Telexnek küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktor „ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság.”

Szerintük az előző héten mindenki számára világossá vált, hogy „a magyar miniszterelnök régóta hazugságokra építi politikáját és elhallgatja Magyarország valós gazdasági helyzetét, és a mai tusványosi beszédében sem tett másképp.

„Ismételten embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba” – írták. A párt azt is hozzátette: a kapkodás kiszámíthatatlanságot okoz, és milliókat taszít létbizonytalanságba, a „hergelés, uszítás és össze-vissza beszéd helyett inkább ezzel foglalkozzon az Orbán-kormány”.

„Meglepően hallom, hogy Orbán Viktor beszédében azt kritizálta, hogy a multinacionális vállalatok extraprofitra tesznek szert a háború következtében. Felmerül a kérdés, hogy ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat? ” – írta a Facebookon LMP Péter.

Az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott:

örülünk, hogy Orbán Viktor is már azt mondja, hogy le kell szakadni a gázfüggőségről, de szerinte „ha miniszterelnök úr az elmúlt tíz évben nem ennek pontosan az ellenkezőjét csinálta volna, akkor most kisebb bajban lennénk”.

„És amíg ezzel együtt nem jelenti be, hogy már holnap elindul az épületszigetelési program, feloldják a szélenergia tiltását és bevezetik a klímabérletet, addig félő, hogy továbbra se érdemes egy szavát se komolyan venni, amikor zöld kérdésekről beszél” – írta a politikus.

Az előbbieknél kevésbé direkt módon reagált az elhangzottakra Karácsony Gergely. A főpolgármester József Attila A Dunánál című versének egy részletét osztotta meg a Facebook-oldalán.

error: Content is protected !!