DK-n és a Jobbikon áll, hogy lesz-e kormányváltás, -Oszkó Péter

DK-n és a Jobbikon áll, hogy lesz-e kormányváltás, -Oszkó Péter

A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint
Márki-Zay Péter nem létezik vidéken, ezért illúzió,
hogy ő jobban meg tudná szólítani az ottani szavazókat.

“Tíz éve nem volt ilyen. Érvelünk, vitázunk arról, ki legyen a jelölt. Végre történik valami. Ez nekem rettentően hiányzott. Még ha élesek is a viták, ez nagyszerű, nagyon izgalmas, nem akartam kimaradni belőle” – nyilatkozta a Válaszonline-nak Oszkó Péter az előválasztással kapcsolatban. A volt miniszter ebben azt is jelezte, hogy ő Dobrev Klárát támogatja.
A DK miniszterelnök-jelöltje személyes habitusa, konfliktuskezelési képességei miatt is alkalmasabbnak tűnik számára. Jelezte: fogalma sincs, ha Márki-Zay futna be győztesként, s vele nyerne az ellenzék jövőre, abból hogyan lenne koalíciós kormányzás. Azért az úgy szokott történni, hogy a legerősebb koalíciós párt delegálja a miniszterelnököt – tette hozzá. (Persze a frakció mérete attól függ, ki hány körzetet nyer meg.)
Oszkó kitért arra is, hogy sajnálja, amiért a hétvégén futóbolodnak nevezte Márki-Zay Pétert.
Róla most azt mondta, egy remek taktikai érzékkel rendelkező politikus, aki ezt a taktikai érzékét egyelőre
olyan egyéni pályán használja saját célokra, ami az ellenzéki építkezést valójában nem segíti.
A Jobbikról szólva úgy gondolja, hogy a párt átpozicionálását már Vona Gábor elkezdte nyolc éve, amely már nem az a szervezet, ami tíz éve volt – még akkor sem, ha a szekrényből olykor kiesnek még mai is karlendítős fotók.

A DK-val való együttműködésükről szólva kijelentette,
mindkét helyen tudják, a jövő évi választást csak vidéken lehet megnyerni.

Éppen emiatt nem is baj, hogy felosztották egymás között a munkát, mert így a szűkös erőforrások jobban tudnak hasznosulni. Pláne akkor nem, ha így meg tudják erősíteni az ellenzék vidéki beágyazottságát. Az ugyanis Márki-Zaynak sincs.
Ha részleteiben belemegyünk az első fordulós számokba, azt látjuk, hogy a klasszikus fideszes vidéki körzetekben, ahol egyebek mellett a csalódott konzervatívokat kellene tudni megszólítani és az esetlegesen billegő körzeteket kellene tudni az ellenzék számára megszerezni, Dobrev egytől-egyig jobb eredményeket ért el, mint Márki-Zay – magyarázta.

Oszkó Péter szerint illúzió, hogy a vidéki szavazókat
ő jobban érné el, mivel egyébként ott ő sem létezik. 

“Hány emberre mondták már, hogy ő aztán biztos nem nyer? Orbán Viktor is ilyen volt 2006-os veresége után. Aztán tessék, visszajött kétharmaddal. Szóval a jövőre vonatkozó kijelentésekkel csínján kellene bánni. Főleg, hogy a jövő évi választást nem bülbülszavú miniszterelnök-jelöltek tudják megnyerni, hanem az egyéni képviselők vidéken.
Azaz a DK és a Jobbik. Lehet nagyokat szerepelni a magát
függetlennek gondoló médiában, de mindenképpen
terepen dől el és ezen a két párton múlik, lesz-e jövőre kormányváltás”
– zárta a beszélgetést Oszkó Péter. 
error: Content is protected !!