A Gynostemma a világ egyik legnagyszerűbb étrend-kiegészítője.

fiatalság kapcsoló jiaogulan, Gynostemma eredményekről, öregedés lassítása, megfiatalítás

fiatalság kapcsoló jiaogulan, Gynostemma eredményekről, öregedés lassítása, megfiatalítás

Szervezetünk egyik leghatékonyabb eszköze az öregedés ellen az AMPK (adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz) enzim, amely elősegíti testünk regenerálódását és helyreállítja a fiatalos sejtműködést.Az életkor előrehaladtával azonban az AMPK aktivitása csökken, az öregedés folyamata pedig felgyorsul. Állatkísérletekben azonban már bebizonyosodott, hogy ha sikerülne valahogy serkenteni az AMPK aktivitását, akkor hosszabb és egészségesebb életre számíthatnánk. 1-3

Van két kifejezetten költséghatékony tápanyag, amelyekről már tudjuk, hogy komoly AMPK-aktiváló hatásuk van, márpedig ha sikerül aktiválnunk szervezetünk AMPK enzimeit, azzal testünk fiatalosabb működését segítjük elő. Forrás: James Robbins:Turn on Your Body’s “Youth Switch”

Az életkor előrehaladtával azonban az AMPK aktivitása csökken, az öregedés folyamata pedig felgyorsul. Állatkísérletekben azonban már bebizonyosodott, hogy ha sikerülne valahogy serkenteni az AMPK aktivitását, akkor hosszabb és egészségesebb életre számíthatnánk. 1-3

Van két kifejezetten költséghatékony tápanyag, amelyekről már tudjuk, hogy komoly AMPK-aktiváló hatásuk van, márpedig ha sikerül aktiválnunk szervezetünk AMPK enzimeit, azzal testünk fiatalosabb működését segítjük elő.

Az AMPK: a “fiatalság kapcsoló”

Az AMPK a sejtek fontos anyagcsere szabályozója,2,4,5 amely hozzájárul a szervezet hatékony működéséhez. Aktivált állapotában az AMPK számos módon segít megküzdeni a kóros elváltozásokkal 1,5,6, például azáltal, hogy

 • javítja az energia-anyagcserét, vagyis arra készteti a sejteket, hogy a táplálékot ne raktározzák el zsír formájában, hanem égessék el energiává.
 • elősegíti az autofágiát (Az autofágia az a folyamat, amelynek során a sejt ‘eltünteti’, ‘kitakarítja’ magából a feleslegesen elraktározott ‘hulladék’ fehérjéket, amelyek különben felhalmozódnak az öregedő sejtekben.
 • csökkenti a krónikus gyulladást.

Ezeket a funkcióit az AMPK enzim általában fiatal korban tudja a leghatékonyabban ellátni. De mint sok más dolog a szervezetünkben, idővel az AMPK működése is hanyatlásnak indul. Aminek az eredménye az anyagcsere funkciók romlása, a krónikussá váló gyulladások és a sejtek autofágiájának romlása – ami mind gyorsítja az öregedés folyamatát. 1,2,6

Az AMPK aktiválásával azonban javíthatunk egészségi állapotunkon, és megelőzhetünk egy sor olyan betegséget, amelyek korai halálhoz vezethetnek. 4,7 Az aktivált AMPK helyreállítja a sejtek fiatalos működését, miáltal az egész szervezetünk fiatalosabban fog működni. 300 atlétát vizsgáltak két csoportban. Az egyik csoport placebót kapott, a másik jiaogulan teát. A jiaogulant fogyasztók több energiához jutottak, erősebbek és éberebbek voltak.

112 alvászavarban szenvedő beteget vizsgáltak. Bebizonyították, hogy ez a növény jó hatással van ezekre az emberekre is.

Röviden összefoglalva, az AMPK aktiválása olyan, mintha megnyomnánk a testünkön egy fiatalítás gombot, amely képes lassítani – sőt, akár vissza is fordítani – az öregedés okozta degeneratív rendellenességek káros hatásait. Azok, akik nem szenvednek cukorbetegségben, valószínűleg nehezen tudnak hozzájutni a metforminhoz, úgyhogy nekik más alternatívát kell keresni.

A Life Extension kutatóinak sikerült a metformin két olyan összetevőjét azonosítania, amelyek bizonyítottan aktiválják az AMPK-t. Az egyik a hesperidin nevű citrus flavonoid, a másik pedig a Gynostemma pentaphyllum nevű növény kivonat. Az AMPK sejtenzim aktiválásával leküzdhetünk számos olyan problémát, amelyek gyorsítják az öregedést – ezek közül az egyik legfontosabb a hasi háj.

Az AMPK aktiválásának öregedést gátló hatásai

  • Az öregedéssel lassul a sejtműködés, így a sejtjeink már nem tudnak olyan hatékonyak lenni, mint voltak fiatal korunkban.
  • Az AMPK úgy működik, mint a szervezet “fiatalság kapcsolója”
  • Az aktivált AMPK arra készteti a sejteket, hogy állítsák helyre fiatalkori működésük számos aspektusát.
  • A kutatások szerint az AMPK aktiválásával csökkenthető a vércukorszint, megoldhatók a zsíranyagcsere zavarok, megelőzhető a rák, valamint fiatalon tartható az agy és az érrendszer.
  • A vizsgálatok szerint mind a hesperidin, mind a G. pentaphyllum kivonat segítik az AMPK aktiválását, csökkentik a vércukor illetve vérzsír szintet, védik az erek egészségét és elősegítik a fogyást.
  • AMPK aktiválása minden öregedéslassító, egészségmegőrző intézkedés elengedhetetlen része.

A jiaogulan antioxidáns hatását a Loma Linda Egyetem vizsgálata dokumentálta. Ebben a vzsgálatban kimutatták a tumorképződést gátló hatását is. Egy állatkísérletben patkányok szervezetébe rákkeltő anyagot jutattak. Előtte 2 hétig Jiogulant kaptak. 18 héttel később megvizsgálták a patkányokat, és kiderült, hogy nemcsak a tumorok lettek kisebbek, hanem a rák csak 6 héttel később fejlődött ki, pedig a patkányok minden nap rákkeltő anyagot kaptak.  A klinikai vizsglatoknál is erre az eredményre jutottak: a jiaogulan megnövelte a természetes ölősejtek és a testenergia aktivitását a tumorok leküzdése érdekében. Ez a növény a fehérvérsejtek szaporodását is elősegíti, így a kemoterápián résztvettek hamarabb felépülnek.

Erősíti a szívet. Védi a májat.  

Miért jó, ha fokozzuk az AMPK aktivitását?

Az egyik legismertebb AMPK-aktiváló a metformin nevű, cukorbetegek által használt gyógyszer. Ha metforminnal altiváljuk az AMPK enzimet, azzal az AMPK romló működésének számos negatív hatását kiküszöbölhetjük. 7 Vizsgálatok igazolják, hogy az AMPK aktiválásával egyebek közt4,8-10

 • csökkenthetjük az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a sztrók kockázatát,
 • megelőzhetjük a szívkamrák kóros megnagyobbodását (ventrikuláris hipertrófia) és a szívelégtelenséget.
 • enyhíthetjük a metabolikus szindrómát, csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, cukorbetegeknél segíthetjük a vércukorszint megfelelő szinten tartását
 • csökkenthetjük az elhízás kockázatát
 • csökkenthetjük számos gyakori ráktípus kockázatát, illetve javíthatjuk a rákos betegek kezelésének eredményességét
 • csökkenthetjük a demencia és más neuro-degeneratív rendellenességek kialakulásának kockázatát.
 • segíthetjük a csontok és a porcok egészségének megőrzését.
 • segíthetjük az autoimmun betegségek megelőzését, illetve a már meglévő betegség szinten tartását.

Röviden összefoglalva, az AMPK aktiválása olyan, mintha megnyomnánk a testünkön egy fiatalítás gombot, amely képes lassítani – sőt, akár vissza is fordítani – az öregedés okozta degeneratív rendellenességek káros hatásait.

Azok, akik nem szenvednek cukorbetegségben, valószínűleg nehezen tudnak hozzájutni a metforminhoz, úgyhogy nekik más alternatívát kell keresni. A Life Extension kutatóinak sikerült a metformin két olyan összetevőjét azonosítania, amelyek bizonyítottan aktiválják az AMPK-t. Az egyik a hesperidin nevű citrus flavonoid, a másik pedig a Gynostemma pentaphyllum nevű növény kivonat. Az AMPK sejtenzim aktiválásával leküzdhetünk számos olyan problémát, amelyek gyorsítják az öregedést – ezek közül az egyik legfontosabb a hasi háj.

Az öregedés ellen lehet küzdeni

Egy a JAMA folyóiratban nemrégiben publikált cikk szerint az öregedés biológiailag legyőzhető, illetve lassítható.36 Azáltal, hogy a tudomány kezdi megérteni az öregedés mechanizmusát, az öregedéssel járó működési zavarok megelőzhetővé válnak, illetve az élet meghosszabbítható olyan célzott eszközök segítségével, amilyen például az AMPK.

Sőt, az állatkísérletek tanúsága szerint, állítja a szerző, az élet még akkor is szignifikánsan, (emberi léptékben mérve) több mint 20 évvel meghosszabbítható, ha a beavatkozásra 70 éves korban vagy az után kerül sor, az egészségben eltöltött évek száma pedig még ennél is jobban megnő.

Azok a vizsgálatok, amelyekben eddig a leglátványosabban sikerült meghosszabbítani a vizsgálatban résztvevők életét, kombinált metformin és rapamycin terápiát használták. A metformin, amelyet elsősorban anyagcsere zavarok, például cukorbetegség esetén írnak fel az orvosok, ugyanolyan mechanizmus alapján aktiválja az AMPK-t, mint a hesperidin vagy a G. pentaphyllum.

A rapamycin nevű gyógyszert szervátültetések után, illetve különböző betegségek esetén írja fel az orvos, és elsődlegesen azáltal hat, hogy blokkolja az mTOR fehérjék biológiai pályáit. Az mTOR túltengés megszűntetésének nem gyógyszeres módja az, ha aktiváljuk az AMPK sejtenzimet.37, tények

A jiaogulan jótékony hatásai

 • A jiaogulan antioxidáns hatással bír. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a növény csökkenti a szuperoxid gyökök és a hidrogén-peroxid mennyiségét is. Ezenkívül növeli a SOD mennyiségét, ami a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa. (Az SOD-től függ leginkább az élettartam.)
 • A jiaogulan adaptogén hatású. A növény normalizálja az idegrendszert. Megnyugtat és elűzi a depressziót. Ezt a hatást 300 sportoló segítségével bizonyították.
 • A jiaogulan megszünteti az álmatlanságot. Általában 89-95%-kos javulás érhető el a fogyasztásával.
 • A jiaogulan szabályozza a vérnyomást. Az állítást egy 223 főből álló csoporttal igazolták: a csoport harmada ginszenget szedett, a második csoport jiogulant, a harmadik pedig egy vérnyomás gyógyszert. A hatékonyság 46% volt a ginszeng, 82% a jiaogulan és 93 a gyógyszer esetében.
 • A jiaogulan serkenti a szívműködést. Más gyógynövényekkel kombinálva az egy veréssel továbbított vér mennyiségét 37%-kal, a perctérfogatot 21%-kal, az ejekciós frakciót 13%-kal növelte.
 • A jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet.
 • A jiaogulan serkenti a fehérvérsejtek termelődését.
 • A jiaogulan szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású.
 • A jiaogulan javítja az 1-es típusú diabéteszt.
 • A jiaogulannal a Hepatitis B is kezelhető. 100 betegnek adtak jiaiogulant 3 hónapon keresztül. A hatékonyság 89% volt. Egy másik vizsgálat, 200 beteg bevonásával, hasonló eredményt mutatott. Egy másik vizsgálat szerint képes volt a májat megvédeni különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid.
 • A jiaogulannal a brochitis is kezelhető. 

Hivatkozások:

1. Salminen A, Kaarniranta K. AMP-activated protein kinase (AMPK) controls the aging process via an integrated signaling network. Ageing Res Rev.2012 Apr;11(2):230-41.
2. Salminen A, Kaarniranta K, Kauppinen A. Age-related changes in AMPK activation: Role for AMPK phosphatases and inhibitory phosphorylation by upstream signaling pathways. Ageing Res Rev. 2016 Jul;28:15-26.
3. Stenesen D, Suh JM, Seo J, et al. Adenosine nucleotide biosynthesis and AMPK regulate adult life span and mediate the longevity benefit of caloric restriction in flies. Cell Metab. 2013 Jan 8;17(1):101-12.
4. McCarty MF. AMPK activation–protean potential for boosting healthspan. Age (Dordr). 2014 Apr;36(2):641-63.
5. Liu WY, Jiang RS. Advances in the research of AMPK and its subunit genes. Pak J Biol Sci. 2013 Nov 15;16(22):1459-68.
6. Salminen A, Hyttinen JM, Kaarniranta K. AMP-activated protein kinase inhibits NF-kappaB signaling and inflammation: impact on healthspan and lifespan. J Mol Med (Berl). 2011 Jul;89(7):667-76.
7. Martin-Montalvo A, Mercken EM, Mitchell SJ, et al. Metformin improves healthspan and lifespan in mice. Nat Commun. 2013;4:2192.
8. Vazquez-Manrique RP, Farina F, Cambon K, et al. AMPK activation protects from neuronal dysfunction and vulnerability across nematode, cellular and mouse models of Huntington’s disease. Hum Mol Genet. 2016 Mar 15;25(6):1043-58.
9. Luo T, Nocon A, Fry J, et al. AMPK Activation by Metformin Suppresses Abnormal Extracellular Matrix Remodeling in Adipose Tissue and Ameliorates Insulin Resistance in Obesity. Diabetes. 2016 Aug;65(8):2295-310.
10. Li C, Reif MM, Craige SM, et al. Endothelial AMPK activation induces mitochondrial biogenesis and stress adaptation via eNOS-dependent mTORC1 signaling. Nitric Oxide. 2016 May 1;55-56:45-53.
11. Available at: https://www.cdc.gov/nchs/fastats/obesity-overweight.htm. Accessed September 5, 2018.