A főpolgármester elutasítja Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter három hónapos „haladékát”.


Újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent.

Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni”
– szögezte le Karácsony Gergely a Szabolcs utcai hajléktalankórház sorsáról szerdai Facebook-bejegyzésében.

A főpolgármester a Mager Andrea által, a kormányzati oldalon közzétett levélre válaszolt ilyen hevesen, melyben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Karácsony keddi megkeresésére válaszolt. A miniszter többek között kifejtette, hogy amennyiben főpolgármester hivatalosan, írásban jelzi felé az igényét, akkor biztosíthatja, hogy a hajléktalan ellátó 2021. június 30-ig az ingatlanban maradjon.

“2021. június 30-án több, mint egy éve lesz, hogy az MNV Zrt. értesítette Főpolgármester Urat, hogy intézkednie kell az ügyben. Nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon.”– írta cinikusan a tárca nélküli miniszter.


A 2011-ben a Belügyminisztérium támogatásával kialakított intézményről kifejtette: az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált. Hozzátette, a kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai ingatlan-komplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan ellátóhely található.

“Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd.” – fűzte hozzá.
Karácsony Gergely  Mager levele kapcsán leszögezte, hogy szerinte az „telis-tele van csúsztatásokkal”.


Mint fogalmazott, „a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, és a kórházi kapacitások védelme”.

Ezért Karácsony a főváros honlapján, „a tisztánlátás jegyében” nyilvánosságra hozta az ügyben az elmúlt 9 hónapban általa írt hivatalos leveleket, amelyekben jelezte, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan.

„Engem baromira nem érdekel, miféle »költségvetési szervet« akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el”

– fogalmazott Budapest vezetője.

Azt is kifejtette, hogy nem fogjam tűrni, hogy „bármilyen ingatlanmutyi érdekében,

a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás”.
error: Content is protected !!