A kormány kifejezetten polgárháborús helyzetre szóló csomagot biztosított a katonaságnak, polgárháborús helyzet lehetősége?

A kormány kifejezetten polgárháborús helyzetre szóló csomagot biztosított a katonaságnak, polgárháborús helyzet lehetősége fönnáll?

A Fidesz bábkormányt csinálna az utódaiból – Vörös Imre

„Említhetek további jeleket is, például azt, amikor a miniszterelnök két tábornokkal az oldalán tartott sajtótájékoztatót, ilyesmi leginkább Közép-, Dél-Amerikában szokás. Aztán, még ugyancsak novemberben, egy tábornok nyilatkozott, fenyegető hangon, azt hangoztatva, hogy fenn fogják tartani a békét.

Mintha a vírus miatt bármiféle békétlenség lett volna az országban. Ezek mind abba az irányba mutattak, hogy van egy kormányzati elszánás arra, hogy fegyveres erőszak árán is az történjen, amit a hatalom akar” – így nyilatkozott Vörös Imre egykori alkotmánybíró, az esetleges ellenzéki győzelem utáni teendők egyik jogi megalapozója.


Arra a május 23-i ATV-interjúra, ami Hack Péterrel készült, és amiben az alkotmányjogász arról beszél, hogy ha valaki hozzá akar nyúlni az alaptörvényhez egyszerű többséggel, az súlyos következményekkel, polgárháborús helyzettel járna… 

Hack Péter elég egyértelműen fenyegető hangon szólalt meg. Ráadásul nem csak úgy általában fenyegetőzött, hanem fokozva az interjú hangulatát, végül polgárháborút említett.

Hogy tőle érkezett ez a gondolat az meglepő, egyébként viszont nem. Bár törvénybe foglalták, hogy a katonaság fegyverhasználati joggal, közreműködik a járvány elleni védekezésben. Ez fordulatot jelentett, mert sem a korábbi alkotmány, sem a mostani alaptörvény nem teszi lehetővé a honvédség civilek elleni belföldi felhasználását.

Bizonyára emlékszik rá, akkor jelentek meg az utcán a fegyveres járőrök. Ez már megmutatta a közhatalomnak azt az elhatározottságát, hogy felruházza magát alkotmányellenesen arra, hogy fegyveresen is fellépjen a civil lakosság ellen, akkor, amikor ő úgy gondolja.

Novemberben pedig, amikor újra bevezették a veszélyhelyzetet, akkor külön kormányrendelettel még tovább szélesítették a honvédelmi törvényben már amúgy is szélesre tárt kaput, és részletesen leírták, mi mindent tehet a honvédség; igazoltathat, elfogó hálóval elfoghat, gumilövedéket használhat – hogy néhányat kiemeljek ezek közül.

Vagyis: a kormány kifejezetten egy polgárháborús helyzetre szóló csomagot biztosított a katonaságnak.

De említhetek további jeleket is, például azt, amikor a miniszterelnök két tábornokkal az oldalán tartott sajtótájékoztatót, ugyancsak novemberben, egy tábornok nyilatkozott, fenyegető hangon, azt hangoztatva, hogy fenn fogják tartani a békét. Ilyesmi leginkább Közép-, Dél-Amerikában szokás.

 Mintha a vírus miatt bármiféle békétlenség lett volna az országban. Ezek mind abba az irányba mutattak, hogy van egy kormányzati elszánás arra, hogy fegyveres erőszak árán is az történjen, amit a hatalom akar.

Hack Péter nyilatkozata: Ő azt mondta, abban az esetben lesz polgárháború, ha a jövő évi választásokon az ellenzék többséghez jut, és ennek keretében tesz lépéseket egy másik kormányprogram megvalósítására, amihez az Országgyűlésnek hozzá kell nyúlnia az Alaptörvényhez és több más törvényhez is. A polgárháborús fenyegetésből számomra az következik, hogy el tudják képzelni, hogy új kormánya lesz az országnak, egy új többséggel.

A kormánypárt szerint a mostani, nem jogállami rendszer marad, és ilyen körülmények, közjogi keretek között egy, a mostani ellenzékből alakult, de – cselekvési lehetőség, gyakorolható közhatalom híján – gyakorlatilag bábkormány működik majd, az ő közvetett ellenőrzésük alatt.

Vagyis: A kormányzati rendszer, gyakorlat ugyanolyan keretek között létezik, ahogy most is. Hack Péter filozófiájának az a lényege, hogy az új bordélyház a régi lányokkal működik tovább. Ennek az egész felvetésnek van egy olyan oldala is, amely arra utal, mintha mindenki más felelős lehet a polgárháborúért, ők csak kényszerhelyzetben őriznék a status quot. 

Nagyon is elképzelhetőnek tartják, hogy elveszítik a választásokat. Viszont, kétségtelenül ott van mindjárt a negatív fele is: éppen ezért hozzák létre a mélyállamot, szerveznek ki minden intézményt, hatóságot, és rengeteg pénzt az állam fennhatósága alól… Ezért lesz bábkormány csak az ellenzék!

Nem is hinném, hogy a választásokon akarna a kormány használni valamilyen erőszakos eszközt.

Választási csalás persze lehetséges, (és lesz is) épp úgy, mint ahogy ez megesett 2014-ben és 2018-ban is. A cél egyértelműen a jelenlegi rendszer érinthetetlenségének bebiztosítása lenne.

Ha mégis hozzá akarna nyúlni bármihez az új országgyűlés, vagy kormány, abból csak polgárháború lehet. Igen, ez az üzenet. 

Tehát egy sajátos helyzet alakul ki, és egyben üzenet mindkét oldalról a választóknak, a Fidesz oldaláról az, hogy csak akkor van biztonság, stabilitás, ha ránk szavaztok, az ellenzék oldaláról viszont, hogy muszáj ránk voksolnotok, ha nem akartok polgárháborús helyzetet…

Ha már ezt szóba hozta, el kell mondanom, hogy a történetírás nagy adóssága a 2006-os őszi események pontos leírása.

Ebből a mostani fenyegetésből ugyanis kiérzem ugyanazt a forgatókönyvet, csak most kormányzati pozícióból.
Ugye emlékszünk arra, amikor a békés tüntetők mellett futballszurkolók, és Molotov-koktéllal a kezükben rohangászó „spontán felháborodott” kopasz, kigyúrt legények lángba borították Budapestet.

Véleményem szerint alapos a gyanú, hogy akkor egy másik helyzetből provokáltak ki polgárháborús állapotokat, most a hatalomból üzennek valami hasonlót.
Ezzel, így akarnak mindenkit elriasztani attól, hogy az ellenzékre, és ezzel közjogi változásokra szavazzon.

error: Content is protected !!