A magyar és lengyel illiberális hullám már átcsapott egész Európára, - magyar sajtószabadság pedig romokba

A magyar és lengyel illiberális hullám már átcsapott egész Európára, – magyar sajtószabadság pedig romokba

Az Európai Parlament német alelnöke úgy ítéli meg, hogy a magyar és lengyel illiberális hullám már átcsapott a földrészre, hiszen ugyanazok a gondok jelentkeznek immár Szlovéniában is.

A szociáldemokrata Barley, aki korábban igazságügyi miniszter volt, megerősítette, hogy ma várható döntésével az EP ki akarja kényszeríteni a Bizottságtól a jogállami mechanizmus azonnal alkalmazását, mivel nagy veszély fenyegeti ez ügyben az egész EU-t.

Felhívta a figyelmet, hogy megválasztása után ugyan von der Leyen párbeszédet hirdetett Budapesttel és Varsóval, de az nem hozott semmiféle eredményt, így kudarcnak kell tekinteni Brüsszel ez irányú politikáját.

Hiszen az unió 10 éve tárgyal az Orbán-kormánnyal, a lengyelekkel pedig öt éve kísérletezik, de a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Ezért nem lehet bízni abban, hogy most majd lép a szervezet végrehajtó testülete.

Közben pedig nem lehet visszacsinálni a lengyel bírák és ügyészek ellen hozott intézkedéseket, a magyar sajtószabadság pedig nagy mértékben sérült.

Barley kitért arra is, hogy ahol egyhangú határozathozatalt írnak elő az unió szabályai, ott egyes országok zsarolhatnak vele, ahogy az tavaly év végén a költségvetés ügyében történt. Ezt azonban nem lehet tovább tűrni, mert az egész közösséget veszélyezteti, ha belülről ássák alá. Márpedig ha ez a folyamat megy tovább, akkor hamarosan el lehet búcsúzni az EU-tól annak jelenlegi formájában.
Frankfurter RundschauJogállami EP-prés alá helyezné a magyar kormányt, Ujhelyi kapcsolódott említettekhez

A szocialista politikus szerint most tényleg megkezdődhet Orbán Viktorék uniós elszámoltatása.

Jogállamiság: prés alá a naranccsal!

Ezzel a címmel írta Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, hogy támogatja azt az Európai Parlament (EP) által tárgyalt állásfoglalást, amely a jogállamisági mechanizmus azonnali alkalmazását követeli.
„Elég volt az uniós állam- és kormányfők mismásolásából és az Európai Bizottság óvatoskodásából is, ideje prés alá helyezni az uniós értékeket semmibe vevő és a jogállamiságot felszámoló kormányzatokat! (…) Támogatom, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem teszi a kötelességét, úgy a Parlament jogi eljárást indítson a testület ellen”– fogalmazott az ellenzéki politikus.

error: Content is protected !!