A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t - A földrész politikai együttműködését érte merész támadás

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t – A földrész politikai együttműködését érte merész támadás

A földrész politikai együttműködését érte merész támadás.Paul Lendvai

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt és Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi jog elsőbbségét vonta kétségbe, ám ily módon az egész unió jövője forog kockánírja heti kommentárjában Paul Lendvai.

A felháborodott brüsszeli reakció, illetve a lengyel civil társadalom felzúdulása mutatja, hogy itt valójában nem elvont „európai értékekről” van szó.
 

A földrész politikai együttműködését érte merész támadás,
a mozgató erők, az olyan autokraták, mint Kaczynski és
Orbán szabad kezet akarnak maguknak a jogállam teljes felszámolásához.

Az új mechanizmus értelmében meg lehet vonni a támogatásokat, ha egyes kormányok nem tesznek eleget a Bizottság követeléseinek, illetve az EUB ítéleteinek a jogállam és a korrupció elleni harc ügyében. A szerző idézi Jan-Werner Müllert, a princetoni politológust, aki szerint teljesen alaptalan a félelem, mármint hogy a szankciók átfordítanák a magyar és lengyel közhangulatot.
 

A brüsszeli pénzek pedig amúgy is a csókosoknál kötnek ki, legalábbis az orbáni kleptokráciában. A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t. 

Az utóbbi évek tapasztalatai azt igazolják, hogy itt már felesleges minden közös párbeszédkészség, tettek kellenek. Az osztrák kormányválság is azt tanúsítja,
mennyire fontos a független jogállam, önálló ügyészséggel és bíróságokkal.

error: Content is protected !!