rokkantnyugdíjasokat esetleg újra becsapja a kormány ügyeskedő javaslattal

rokkantnyugdíjasok járandóságát jogtalanul elvették, most ismét ügyeskedik a kormány

– jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját – Barát Gábor nem hiszi, hogy a választás előtti krumpliosztást elhagyja a Fidesz, de azért állítja hogy a kormánypárt nem bízza a véletlenre a 2022-es megmérettetés kimenetelét.


Előzmény 2012: Az Alkotmánybíróság határozata szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, hogy 2012-ben sok magyar rokkantnyugdíjasnál úgy csökkentették a rokkantnyugdíj összegét, hogy nem vizsgálták meg, valóban javult-e az egészségügyi állapotuk. A mulasztásos alkotmánysértést a törvényhozásnak jövő márciusig kell helyrehoznia.

– jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját –


Ez utóbbira példa a 2012-től elvett rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban, a napokban benyújtott cinikus tartalmú törvénytervezet. A kormány elvben ezzel „rendezné” a rokkantnyugdíjasok ellátásáról megállapított – az Alkotmánybíróság által 2019-től alkotmányellenesnek minősített – helyzetet. Ám teszi ezt úgy, hogy az érintettek vagy elfogadnak egy egyszeri, 500 ezer forintos kompenzációt, vagy a jövő évi választásokat követő években rendeződhet majd a helyzetük, de addig vállalniuk kell a bizonytalanságot. Az Országos Nyugdíj-Főigazgatóság korábbi vezetőjének értékes infója.


- jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját -

– jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját –

Hosszú hallgatás után, most nyújtották be a törvényjavaslatot még szerencse, hogy 2022 tavaszán lesz választás, ezért felgyorsították a menetet. Megjegyzem, azért krumpliosztás is lesz, mert van olyan politikus, akinek az a mániája. Az ősbűn a rokkantsági nyugdíjvédelem, illetve a rokkantsági nyugdíj intézményének a kiiktatása, aminek a konkrét ügyön messze túlmutató negatív hatása van. Az „átrendezésnél” átgondolatlan jogalkotási hibát próbálnak az Alkotmánybíróság határozatának hatására rendezni – cinikus módon.

Mivel törvényben javasolja a kormány a sok-sok embert érintő mulasztás utólagos „rendezését” nem beszélhetünk törvénytelenségről, de kifogásolható módszerről és igazságtalanságról igen. A törvényjavaslat lényege, hogy „fogadd el az egyszeri – szerintem alulbecsült – kompenzációt, és felejtsük el egymást vagy várjál „valamire”, vagyis 2023. június 30.-ig a felülvizsgálatra.


Az érintett, többször megalázott személyi kör döntő többsége nem, hogy nem látott, de nem is hallott 500 000 forintról, egyben.


Ez egy „visszautasíthatatlan ajánlatnak” minősíthető, de nem tartom jogilag korrektnek a rendezés ezen részét. Maga a jogszabály-tervezet „stílusa” visszataszító.  Tíz év után javultnak minősíteni szinte képtelenség.

Aki elfogadja  nem derül ki hogy rosszabbul jár, de ki fogja visszautasítani a számára hatalmas, biztos egyszeri összeget, egy jövőbeli bizonytalan újraszámítással szemben? Azokra vonatkozik a tervezet, akiknek a 2011. december hóra még járó rokkantsági nyugdíját vagy rehabilitációs járadékát az új típusú orvosi-egészségügyi felülvizsgálatát követően,

tényleges állapotjavulás nélkül átszámították, és az új ellátásuk, a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásuk –

tehát már nem nyugdíj – alacsonyabb mértékben került meghatározásra a korábban említett jogcímen folyósított ellátásnál.

A gyakorlati probléma már ott kezdődik, hogy miként lehet tíz évvel később, visszamenőleg korrekten megállapítani egészségügyi státuszt, hisz a kor előrehaladtával jellemzően az egészségügyi állapot romlik? Azt meg „helyből nem értem”, hogy miért nem adják előbb vissza az érintettnek a korábbi – csökkentés előtti – összeget, és utána vizsgálják felül?

- jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját -

– jogtalanul csökkentették több ezer magyar rokkantnyugdíját –

Az Ab határozatából az következik, hogy ha a fizikai állapot nem javult, csak az azt minősítő jogszabály változott, akkor anyagilag nem járhat rosszabbul az érintett 2012. január 1-je után, mint előtte.

Mindebből az következik, hogy a problémát  azon okok miatt, amit említettem „megoldja”, de egyben el is fedi.

Az azonban meglepett, hogy nincs rendelkezés arról, hogy mi lesz a hozzátartozóval, az ő esetleges jogával, ha az érintett átszámításra jogosult időközben meghalt. Remélem a vita során ezt is érintik és valamilyen hozzátartozói kedvezményt biztosítanak.

error: Content is protected !!